Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A v 5ti letech by také mělo být očkování - přeočkování záškrt, tetanus a černý kašel.
@Terodaktil : syn ma 16.5kg, ale on je podmiracek od narozeni
Vyska tesne nad metr, presne uvidime.
A dik vsem za odpovedi ![]()
Presne tak - měření, vážení, vyš. moči, krevni tlak, páteř, oči, „popovídání“ s dcerami + očkování.
První dcera na 5lete prohlídce 18.6 kg a 117 cm, druhá 19.8 kg a 114 cm.
@Svistice píše:
@kruel Od kdy je povinné spěšl vyšetření na uši? Byla jsem s dítětem na pětiletce koncem dubna a nikam nás nehnala.
Od loňského roku. Schválně jsem to gůglila.
Dobrá, tak ne povinné. Ale přijde mi to užitečné u předškoláka zkontrolovat sluch.
@beruska9
Došetřovalo se to „neprospívání“?
Jinak očkování v 5 letech (očkovací látkou Adacel) nemusí nutně být při preventivní prohlídce.
@Doctus : ne, on roste hezky po rustove krivce, jen na nizkem percentilu. Nikdo nevidel duvod neco resit, vcetne me, jelikoz jsem jako dite byla uplne to same. Doktorka me v te dobe hnala od certa k dablu, kazdou chvili mi brali krev, nikdy nic nenasli. Puberta to srovnala ![]()
Ockovani uz ma, prestehovali jsme se ze zahranici, tam tohle zrovna preockovavaji jiz ve 4 letech, to uz jsme prosli s doktorkou pri vstupni prohlidce.
@beruska9
No minimálně bych vyšetřil hormony štítné žlázy a pak také sérologicky vyloučil celiakii. Mávnout rukou mi nepřijde jako nejideálnější.
@Doctus : dekuji za nazor. Prosel rukama nekolika doktoru I zdravotnich sester ve 3 zemich sveta a nikdo to nepovazoval za potrebne. Ale budu na radu anonymniho lekare z emimina, ktery ho v zivote nevidel, urcite myslet ![]()
@beruska9
Tak když nikdo z lékařů nepovažoval za důležité vyšetřit tyto základní parametry, tak to museli být skutečně velcí odborníci.
A to, že někdo byl vyšetřovaný v zahraničí, neznamená, že to bylo lépe než v ČR. V takové Velké Británii, když člověk onemocní, to ať raději přeplava moře a nechá se ošetřit ve Francii.
K indikaci zmiňovaných vyšetření mi stačí vámi poskytnuté antropometrické údaje (hrubě orientačně výškově na 5. percentilu a hmotnostně na 10.), dotyčného vidět skutečně nemusím.
Nebavíme se tady o vyšetření za desítky tisíc, v klidu se to vejde nákladově do 500 Kč, tím hůře, že nikoho ani nenapadlo to pro jistotu vyšetřit, ale tak „odborníci“ jsou odborníci. ![]()
@Doctus : nevim, proc jeste odpovidam, kdyz tady resis, na co jsem se vubec neptala
Opakuji - syn pribyva uplne vzorne podle rustove krivky, proste je drobny, asi na 5.percentilu. Kazdy nemuze byt na 50.percentilu
Nikdy tedy nebyl vyhodnocen jako neprospivajici. Nevim, proc bych do nej mela zbytecne nechat pichat jen proto, ze je mensi nez prumer, navic tam zjevne figuruje genetika. 2 z tech zemi jsou CR a SR a ta treti neni Britanie, tak uz to nech bejt. Navic celiakie by se byla snad projevila, nebo ne? Mame v sirsi rodine (gen ale prisel ne z nasi strany) a dite melo velke problemy uz kolem 3 let.
A ty 3 zeme jsem zminovala ne proto, ze bych so myslela, ze je nektera lepsi, ale proto, ze si v doporucenich dost casto odporovali, ale v tomhle panovala vzacna shoda ![]()
Jo a uz to teda dotahl na 10.percentil s hmotnosti? Asi jdem slavit
Tak to pribral jeste vic nez mel ![]()
@beruska9
Trošku bych poopravil tvrzení, že přibývá úplně vzorně (podle růstové křivky). Přesněji se drží nízkého percentilového pásma v rámci hmotnosti i výšky. To by i pacienti např. se sníženou funkcí štítné žlázy či celiakií vzorně přibývali (např. na 3. percentilu).
Nikde netvrdím, že všichni musejí být na 50. percentilu. Jestli neměl ani jediný odběr žilní krve ve svých 5 letech, tak může být šťastný, jestli už ale odběr krve měl, je ostudou indikujícího lékaře, že nevyšetřil zmiňované parametry (nebo že ho to nenapadlo jako jedna z potenciálních možností).
Celiakie se mnohdy u dětí projeví jen dlouhodobým „neprospíváním“, v popředí nemusí stát nutně průjmy. Zrovna slovenské a britské zdravotnictví není ničím, co by se dalo označit za vzor.
V ČR hojně používané percentilové grafy jsou určeny pouze pro bělošskou českou populaci, v případě takových Asiatů je nutné použít modifikované grafy.
@Doctus : zadny odber nemel. Dalsi dotaz - projevila by se tedy celiakie „neprospivanim“ od narozeni? Protoze on si ten percentil drzi celou dobu. A Britanie to NENI. Kde se tedy hledaji kvalitni lekari, krome emimima?
@beruska9 Špatně jsem to četl ohledně Británie, ale Slovensko si může pomalu s VB podat ruce.
Ano, mohla, zmiňované parametry se běžně vyšetřují i u kojenců, kteří neprospívají ideálně.
Kde se dobří doktoři hledají? Asi musí mít člověk štěstí na dobrého doktora. Zkušenosti pacientů nejsou mnohdy 100% objektivní. Ano, přístup doktora k pacientovi, jeho vystupování, vstřícnost, to se dá posuzovat vcelku dobře. Někdy se ale stane, jak pacient doktora vychvaluje a pak člověk vidí ty přešlapy (špatná farmakoterapie, bagatelizace obtíží atd.). Nikdo není neomylný, ale když těch přešlapů je za rok třeba 5, nebude to asi náhoda.
Jak říkám, myslet znamená houby vědět. Až vyloučením základních možných příčin neideálního prospívání mohu prohlásit, že tyto to nejsou, nikoliv apriori říct, že to určitě nebudou, tak to ani nebudu vyšetřovat. Při podezření na možné další patologie (růst mimo korigované midparentální pásmo) není žádnou ostudou nechat vyšetřit dítě ve specializované ambulanci (kostní věk, IGF, klonidinový test atd.).