Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky 🌸
Mám doma 5měsíční miminko a chtěla bych se vás zeptat na jednu věc.
Nemám bohužel svoji maminku ani nikoho blízkého, koho bych se mohla zeptat nebo si popovídat jako s „druhou maminkou“, tak se obracím sem 🤍
Řeším čajíček.
Paní doktorka mi říkala, že ho mám dávat po lžičkách. Malému chutná, přijímá ho bez problému a má o něj zájem.
Chtěla bych se ale zeptat mohu mu ho dát i do jeho lahvičky?
Na krabičce je napsané dávkování 260 ml vody a louhovat 10 minut, ale přijde mi zvláštní dávat mu ho „jako mléko“. Nemyslím podle měsíců, ale spíš dávat postupně podle ml vody ( ale místo vody to bude čaj jen ne samozřejmě s odměrkami um. výživy ) a sledovat tolik kolik by mi vypil a řídit se samozřejmě podle toho? Nebo mu mám dát prostě do té láhve tolik kolik chci a to co vypije tak vypije a tolik z toho nedělat vědu? Nevim, jen chci být ve všem (možna pro někoho přehnaně)opatrná a někteří přátelé, kteří nemají děti me ve všem hrozně znejistují… jsem prvorodička
Jen se chci raději ujistit, že neudělám nějakou hloupost, která by mohla miminku ublížit 🥺
Budu moc vděčná za každou zkušenost nebo radu. Děkuju 🤍
@Lucienezvalova1 píše: Více
Proč dáváš čaj? To je hlavní otázka. Kojíš? A jaký čaj máš?
@Dahlia0409 Malej má kašel, kašel sice zmizí za pár dní, takže by jsem mu to teoreticky mohla dávat klidně po těch lžičkách, ale ptám se i třeba kvůli hydrataci miminka.
Nekojím jsme na umělé výživě.
V lékárně nám poradili fenyklový, také nám dala paní v lékárně na zkoušku heřmánkový a ovocný, ale dávám jen ten fenyklový. Je to bio čaj a přímo určený pro miminka na kterým je napsáno že od ukončeného 1 týdne do 6 měsíce mám podávat JEN PO TĚCH LŽIČKÁCH maximálně 2 šálky denně.
No, plně kojené mimino/mimino plně na um žádné jiné další tekutiny nepotřebuje pokud nemá delší dobu extra vysoké horečky nebo nejsou extrémní vedra…max se dává po lžičkách trochu toho fenyklového čaje kvůli bolení břicha…pití jako takové -caj, voda..se dává obvykle až když dítě začne více jíst pevnou stravu…a to tak že tím má nahrazenou jednu porci mléka…do té doby je to zbytečný protože má dostatek tekutin z toho mléka…jinak z lahve že které pije mléko mu ten caj klidne dát můžeš…ale můžeš taky zkusit koupit třeba nějaký hrnek se slámkou a učit dítě pít čaj/vodu z toho…
Kojeným dětem jsem čaj začala dávat po roce, že si občas cucly z hrnečku…vodu jsem začala přidávat v 6 mèsících s prvními příkrmy…čaj bych pochopila třeba nA prdíky fenyklový po lžičkách, jinak bych ani neučila na láhev s dudákem, pokud kojíš…
Ahojky, je zbytečný dávat čaj, když to opravdu nepotřebuje. Píšeš, že nekojíš a dáváš UM, a to je dost tekutin. Jasně, že mu čaj chutná, nová chuť
každopádně je to zbytečné ![]()
Čaj sem dávala až se zavadenim prikrmu normálně do flasticky.
Čaj se dává až ve chvíli, kdy zavádíš příkrmy, aby se doplnily tekutiny. Jinak jen v parném létě nebo při nemoci. A normálně do lahve. Ty lžičky jsou, pokud ho dáváš kvůli prdíkům.
Dávala bych jen v případě bolení bříška fenyklovy. Já dělala odvar, nekupovala jsem žádný drahý čaj ![]()