Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zdravím, chtěla bych vás poprosit o Váš názor. Přes rok se snažíme o miminko, doktor mi predepsal clostilbegyt 1-0-0 na 5 dni od 3 dc. Po první cyklu se mi udělala cysta ta mi doma praskla bolesti sla jsem na kontrolu říkal ze praskla cysta ze se to vstřebá a při menstruaci zas clostik. Teď mám teda po druhé po clostiku a byla jsem v pondělí 10 dc na kontrole zda jsou tam folikuly říkal ze jeden na levé straně 16mm. No a ze to mám brát do září, to bude dohromady 6 měsíců (pokud neotehotnim) nepozval si me už na zadnou kontrolu, je v pohodě to brát 6 měsíců vkuse? A neměla by být před každou ovulaci kontrola zda se tvoří folikuly? Byla bych moc rada za vás názor kdo s tím mate zkušenost, a jestli vám to pomohlo k děťátku. Dekuji 😊
Rozhodně se nebere šest cyklů v kuse. Bere se 3, pak 3 pauza a pak další 3. Kdybys byla bez problémů, tak opravdu stačí sledování první dva cykly, ale vzhledem k té cystě by tě měl sledovat celou dobu. Na tvým místě uzl bych ho v dalším cyklu nebrala, ale rovnou zašla do caru. Tam ti udělají všechna potřebná vyšetření.
@Janli No a on mi prave řekl ze mám přijít až v září a pokud se to nepodaří do toho září otěhotnět tak konzultace k umělému oplodnění. Mám za sebou diagnostikou laparoskopii, profuky vejcovodu, hysteroskopii, všechno je tam údajně v pořádku. Napsal mi clostilbegyt, protože mám prý dlouhé cykly 35-36 a ovulace není kvalitní. Mám prave strach brát to 6 měsíců vkuse až do toho září, hlavně i kvůli ty cystě, aby mi to tu moji cestu za miminkem ještě neoddalilo. 🥺
Urcite bych nebrala tak dlouho v kuse a bez kontrol, je tam nutna pauza. Ja ho brala a i bez cysty me doktor kontroloval kazdy cyklus. Osobne bych zmenila gynekologa.
Přesně jak říkají ostatní - v CARu mi dělají ultrazvuk každý cyklus, často vícekrát, aby vysledovali, kdy je na co vhodný čas. Změnila bych co nejrychleji doktora, cysty to fakt mohou prodloužit a tohle zní jako hodně špatný přístup ze strany doktora.
Taky jsem měla Clostilbegyt.. brala jsem ho 1-0-1 a potom jsem šla na kontrolu. Jak píší ostatní, také bych nebrala takhle dlouho.. nehledě na to, že jsem se dočetla (i mi to říkal můj gynekolog), že to ty vaječníky tak nabudí, že hrozí vícečetné těhotenství.. takže byla bych určitě opatrná a nebrala to pokud tě doktor nechce potom vyšetřit..😊
@idkwhoiam Njn, ale tohle je celkově docela nešťastný postup, má docela mezery.
Resp. nasazení CC je v pořádku, kontrola Uz se po užívání 3-7 dělá 8-10.DC. Pak by měla nastat ovulace zhruba 12.dc přirozeně. Je ale vhodné při léčbě CC aplikovat látku na vyvolání ovu, konkrétně treba Ovitrelle. Tato látka se aplikuje při vel.fol.16 mm a více, nejlépe 19mm. Takže kdyby se 11.dc dal Ovitrelle, pak bude ovu 12.dc. Poté se plánuje časovaný pohlavní styk. Navíc se nemusí dělat ani ovu testy ani měřit BT, ptž po aplikaci této injekce přesně víme, kdy se má ovulace dostavit.
Pak je také velmi vhodné do 2.LF nasadit progesteronovou podporu. A proč že? No protože CC neprospívá děložní sliznici, velmi zpomaluje její růst. Zároveň s vel.fol.ses měla zeptat na výšku děložní sliznice. Lékaři to obvykle neříkají, pořád se musíme na vše, co nás zajímá samy ptát. Takže, 2-3 po ovulaci je vhodné nasadit třeba Utrogestan 1-0-1 na 10 dní a pak se provádí TT.
Léčba CC může opravdu trvat pouze 6× za život a nikdy více, protože užívání víckrát za život by mohlo už způsobit rakovinu. Musí se užívat, jak je tu sděleno 3m, pak pauza 3m a pak další 3m. Potom už opravdu ne.
A pokaždé, každý měsíc se musí provádět UZ kontrola. Je to nezbytné, aby bylo jasné, jak na CC žena reaguje a podle množství folikulů se doporučuje další postup. Pokud někomu naroste 1 dom.fol., pak se doporučuje styk a pokud by narostly třeba 3-4 dom. folikuly, pak už by lékař styk ani neměl doporučit, ptž reálně hrozí vícerčata. Zodpovědný lékař by opravdu neměl být líný UZ provést a měl by ženě všechno vysvětlit ![]()