Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, chtěla bych se zeptat nebo poradit… Mám 6 měsíční holčičku a ona je na mě hrozně fixovaná, nesmím jí nechat chvilku samotnou. Nemůžu prostě skoro nic. Položím jí na deku a dokud sedím vedle ní tak je vše ok, ale jakmile se zvednu tak začne brečet. Chci se zeptat zda jí můžu nechat vybrečet třeba 10min. nebo jí to ublíží??? Zatím jsem vždy na její pláč reagovala a přijde mi, že už toho začíná zneužívat. Zatím jsem jí nikdy nenechala plakat. Děkuji moc za odpovědi nebo spíše rady.
Řeším to samé. Jsem ta matka, co nenechá dítě brečet. Tedy aspoň se o to snažím. Rodiče mi říkají, že si zadělávám na problém, že bude na mě úplně fixovaná,… že mě nechali brečet klidně hodinu. No každopádně vyrostla jsem v pohodě, tak to asi neublíží.
. Mě tedy nebrečí pokaždé když se zvednu. Má období, kdy je v klidu, hraje si, tak si jdu po svém, pak má chvíle, kdy se fakt nemohu hnout, tak jsem holt u ní…
Určitě ji to neublíží a pokud je na tebe tak extrémě fixovaná, tak ti asi nic jinýho nezbyde, pokud potřebuješ něco udělat.
Známe to dělala roční holčička… jak píšeš. Hráli si na zemi - super, stoupla, že si nalije pití - hotovo, řev. Tak nějak z toho vyrostla. Jen doplním, že v té době už chodila a mohla za maminkou libovolně jít, a nešla…
Tak prvni, co mi prijde na mysl je: nenechat vybrecet.
ale taky chapu, ze musis nejak existovat. zkousela bych to po chvilickach - odejit kousek, mluvit na ni, vratit se zpatky, zase byt u nis, pak zas na chvilku zmiznout. proste budovat duveru, ze jsi vzdycky v dosahu a jsi tam pro ni.
jinak neni nic, co by ji zabavilo? houpacka, hraci deka, hrazdicka? aspon na chvili.
Já se snažila malou vždycky něčím zabavit a na vaření jsem ji měla v kuchyni na zemi a nechala rabovat skříň s plastovými miskami… nebo cokoliv, co ji bavilo, ale nemohlo ublížit… jak začala lézt, bylo to mnohem lepší.
Je ještě malá, má nárok.. spíš se tomu snaž předcházet- dávej si ji poblíž sebe, když potřebuješ něco udělat(třeba na linku do sedačky a do ruky hračku a pod.).. prostě at tě vidí. A nebo ji nos v šátku, budete v pohodě obě
(ale je to náročnější na záda) ![]()
Příspěvek upraven 25.11.13 v 20:42
Syna jsem nikdy cilene nenechala plakat.
Pokud jsem ovsem delala jisku (napriklad), tak jsem se nesebrala hned, ale zacala jsem na syna mluvit a komentovala situaci, bud se zklidnil nebo trosku poplakaval, domichala jsem, popripade vypnula sporak a sla k nemu, ale nebrala jsem ho na ruce, na zemi jsem vymyslela nejakou novou zabavu. Pokud ho uz nic nebavilo, tak to byl hlad a nebo unava.
Mame pruchozi byt, takze na me syn z pokoje videl do vsech mistnosti. Menila jsem mu polohy, hracky, jednou na zemi, podruhe v lehatku, pak pod hrazdickou, pod kolotocem… Pujcila jsem mu varechy, lzicky, mrkev… ![]()
Zkus vydrzet, za chvili zacne mlada sedet, lozit, zabavi se sama ![]()
Když má horší období, tak ji tahám s sebou - jdu k pračce, hodím jí na zem deku a je tam se mnou, když vařím, mám ji v lehátku v kuchyni. No a když jdu na wc, tak holt chvíli brečí.
Cíleně bych tak malé dítě vybrečet nenechávala, ale na záchod bych si v případě potřeby třeba zašla. Mám děti od sebe 2 roky někdy se prostě musím akutně věnovat staršímu a mladší může řvát jak chce, chvíli prostě musí vydržet.
Dcerku bych zapojila co nejvíce do běžného života. Jak moc se plazí, leze? Můžeš něco kutit v domácnosti a na dítě u toho mluvit, zpívat mu… Může se batolit za tebou nebo si ho dát k sobě v lehátku. Myslím, že u ní nemusíš pořád dřepět, stačí, když ti bude pořád nablízku.
Ale taky ji může aktuálně něco trápit (mladší 10měs. má občas takové období - když je unavený třeba), já to řeším Manducou.
@avm3 už se těším až začne lést, ale ted prostě vezmu si jí do kuchyně a musím být prostě u ní né že jí položím nebo posadím do lehátka aby na mě viděla ale musím si s ní hrát
@Katherinka89 píše:
@avm3 už se těším až začne lést, ale ted prostě vezmu si jí do kuchyně a musím být prostě u ní né že jí položím nebo posadím do lehátka aby na mě viděla ale musím si s ní hrát
Ani když tě vidí z lehátka, tak se neuklidní??? Tak zkus nějakou zajímavou hračku - u nás vede obal od vlhčených ubrousků
Nebo křupky.