Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dáváte nějaké tresty s vým 17 letým dětem když jim vychází 4ky na vysvědčení? Nebo vám to stačí? Nebo mají zaracha na pc a musí mít minimálně trojky? Do kolika je necháváte venku a jak dlouho můžou být na pc? V kolik si musí jít lehnout?
Bráchovo dcera skoro 17 let, pc jenom 1 hodinu denně, protože jí vychází nějaká 4ka a musí mít jen trojky i když měla už čtyřky na základce(což teda nechápu) a lehnout si musí jít v 10 hodin nejpozději spíše v 9 a za světla musí být doma. Musí uklízet celý barák, vyndavat nádobí z myčky apod. ![]()
@Rickinka píše:
lehnout si musí jít v 10 hodin nejpozději spíše v 9 a za světla musí být doma. Musí uklízet celý barák, vyndavat nádobí z myčky apod.
Na tom nevidím nic špatného. Já nevím jak ostatní, ale já musela doma dělat mnohem víc práce, hlídat sourozence, učit se a ještě mi zbyl čas na moje zájmy a kamarádky. Pokud sem se zhoršila ve škole, okamžitě následovaly úpravy toho co můžu a toho co musím.
Člověk je dítě dost dlouho, zvlášť když bydlí doma s rodiči, kteří ho živí, no ne?
@Meliora píše:
Na tom nevidím nic špatného. Já nevím jak ostatní, ale já musela doma dělat mnohem víc práce, hlídat sourozence, učit se a ještě mi zbyl čas na moje zájmy a kamarádky. Pokud sem se zhoršila ve škole, okamžitě následovaly úpravy toho co můžu a toho co musím.
A jaký más vztah s rodičema??
Já teda do toho nemůžu kecat, protože máme jenom tříleťáka. Zatím znám všechno jenom teoreticky z knihy „respektovat a být respektován“ a tam takovéto metody vyloženě odmítají.
Mám stejně starou dceru jako je tvoje neteř, dost se zhoršila skoro ze všeho samá 4 ka a dokonce jí hrozí propadnutí ze dvou předmětů, takže na pc nemůže (jen když si potřebuje něco udělat do školy apod) ale mobil jsem jí nechala i když jsem hodně uvažovala o jeho sebrání (má Samsung galaxy note II) paušál nemá takže sms psát svým kamarádům nemůže, ale leze mi na wifinu přes mobil tak na tom internetu je ale já jí kontroluju a jestli se zhorší ještě a neuvidí změnu tak bude mít po mobilu i když si myslí že když v tom má micro simku
že jí ho neseberu
ven nechodí má prostě zaracha a na žádný diskotéky už tuplem ne
. Spát musí už v 10 ![]()
@Jahudka87 jak to myslíš? to je jasný že se to neteři nelíbí, myslím si že má tvrdí režim ![]()
@jizvíková aha, takže i když jí bude 18 tak má dostávat zaracha na pc atd? To se mi zdá trošku dětinský
Ahoj, jelikož se syn učí super, jak na zakladce, tak SŠ a přijde přesně ve smluvenou hodinu, tak čas kdy si má lehnout,neresim.Jen musí být doma do 22 hod. A má za úkol mytí nádobí, vynášení koše a uklízení svého pokoje. Pokud něco provede tresty nemají cenu, to se pak akorát ještě vic vzepre, u nás platí domluva, promluveni si v klidu z oči do očí.
Taky si myslím, že pokud žije u rodičů a ti ho živí, tak je pořád dítětem a musí respektovat jejich pravidla.
Vím, že doba je těžká a brigády se pro neplnoleté shánějí těžko, ale já bych se snažila obstarat středoškolákovi nějakou brigádu, aby si přispíval na studium, ať ví, co to jeho studium/nestudium znamená..Podle výdělku by si přispíval na ošacení a obutí, ale zároveň, aby mu něco málo zbylo. K tomu doma pravidelné povinnosti a hlavně odpovědnost.
Známku bych teda neposuzovala podle toho, jestli jde o jedničku nebo trojku, případně čtyřku, ale podle toho, na co děcko má. POkud už na základce dřelo, aby mělo aspoň trochu slušné známky, těžko z něj bude premiant. Třeba si už tenkrát vybralo náročný obor a chce ho vystudovat, i když to nejde hladce. V tomto případě jde ocenit i ta čtyřka. Pokud se ale jedná o lenocha a povaleče, tak tam bych přitvrdila.
Zakazovat/nezakazovat..To je těžké. V tomto věku se často projeví to, co rodiče zaseli v ranném dětství. Vztahy by měly fungovat na důvěře a mladý člověk by měl k rozhodnutí(třeba že mu PC bere čas), dospět sám.
TAky můžu zatím spíš teoretizovat, tak doufám, že se mi alespoň z části povede naplnit představa.
Tak asi bych videla rozdil mezi ditetem, ktere na lepsi znamky proste nema a ditetem, ktere se najednou na vsechno vykasle a zhorsi se kvuli svemu pristupu. toho prvniho nema cenu trestat, toho druheho jo ![]()
jinak domaci prace mi v tomhle veku neprijdou nejak prehnane. jako vytahnout nadobi z mycky mi ani neprijde jako prace. my jsme ho museli prvni i umyt ![]()
V 17 jsem musela být doma v týdnu do 8 hodin…(20,00
) o víkendech v pátek a sobotu jsem chodila na disco, takže třeba ve 2 ráno…někdy i ve 3…ve 4…
párkrát mě mamka přivítala fackou ve dveřích, což chápu…s odstupem času…
Měla strach a mobily začínaly…já ho teda měla až v 19 letech… Čtyřky jsem neměla, ale pokud byly známky horší než přípustné (třeba 2 koule za sebou)tak disco nebylo…PC jsme tehdy neměly ani žádné hry a pod…
Dceři je 10 let…zatím má samé jedničky (vůbec se neučí, nechápu po kom to má…po mě teda ne, já v 10 měla už 2 trojky na vysvědčení)snad jí to vydrží…
V 17 je to těžký…něco zakazovat…už je to „hotový člověk“ a přitom ještě „telátko“…
Spíš bych volila nějakou formu dohody…než zákazy a tresty, ty vedou v tomhle věku k trucu…dohodnout pravidla…hodinu PC X hodinu učení…při zlepšení známek na trojky/dvojky dostaneš nový tablet/mobil…motivaci…jako v práci u dospělých, pokud víc pracuju, mám osobní ohodnocení…pokud to flákám, nedostanu nic…jasně, není to o vnitřní motivaci, ale o vnější…jenže v 17 letech je na vnitřní motivaci pozdě, pokud v ní není dítě vychováváno od malička…
@Rickinka píše:
@jizvíková aha, takže i když jí bude 18 tak má dostávat zaracha na pc atd? To se mi zdá trošku dětinský
A kdyz se chova holka jako decko, tak se k ni maji chovat jako k dospely? To je asi nesmysl ne? ![]()
Ahoj, mam 17 leteho brachu ctyrka mu hrozi z cestiny a chemie, moje mamka ho doma samosebou zamestna a ted uz roznasi ve volnem case i noviny takze to vypada ze ho roupy toulat se po venku presli a musim rict ze ono nekdy bohate staci pujcit mu tak na ctyri hodky moje kluky a vyrazit za kulturou a je rad kdyz si je potom bereme zpet ale kdyz de o ten venek tak podle toho s kym a kam jde od jeho Jitusky ho mamka neodtrhava ale ta 10 je maximum
Největší blbost buzerovat kvůli známkam možna by chtěla mít lepší známky, ale nejde ji to a i kdyby měla samé 1 tak nemají jistotu že půjde na vš muže jít třeba na učnák, ale dělat něco co ji bude bavit než dělat něco co ji nebude bavit…mě nikdy netrestali za známky, protože mi vždy říkali neučíš se pro nás, ale pro sebe takže by byla blbost mě trestat za něco za co si můžu sama a pak v budoucnu i budu moct sama ( čím lepší známky tím lepší šance na vš a na lepší plat) já jsem třeba 4 nikdy nechtěla mít jenže když jsem měla před maturitou tak jsem si říkala zda mám mít ze všeho dobré známky, ale nemít tolik času na učení k maturitě a třeba nemít takovou jistotu že maturitu udělám a nebo se na předměty z kterých nematuruju vykašlat, ale prolezt a mít 100% jistotu že odmaturuji šla jsem raději do druhé možnosti a dobře jsem udělala a nikdo mi za to hlavu neutrh a tyto lidí jako je tvůj bracha s prominutím nechapu já jsem žila bez zakazu (neboli máš zaracha, ale po hodině jestli chceš můžeš jít ven) a známky v pohodě nikdy jsem se nemusela extra učit a žadný hajzlík ze mě není spíš si myslím čím víc zakazu tím huř dětí budou chtít schvalně chtít provest nějakou kravinu
Za známky dostávají naše peníze, ale když mají špatné známky peníze vrací. počítač mají k učení, kontroluji co tam a s kým řeší. V 2+ musí vypínat a max si číst tak do 22 hod pak je,,noční klid,,. Tresty jako takové nedávám. Je to jejich život a to jim připomínám.