Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@betuska.bathory Znám to, je to o nervy, ale výsledek stojí za to. Držím pěsti.
@betuska.bathory hele to je normální v prváku jestli je tak všechny děti spadnou se známkami dolů, na základce na to učitelé upozorňovali. Učit se ale fakt musí, jinak bude víš kde… a nezvládne to, ale v prváků na lepších školách spadnou ty děti třbea z jedniček na trojky atd…
ale není to vždy pravidlo, je tam víc prostě učení a tak ![]()
Hlavně se s ním neucte! Co znám holky, kterým rodiče tahle poskakovali za zadkem, tak na vysoké či v práci byly zcela nesamostatne! Pro kluka to navíc může být i potupa… a stejně bude akorát nadávat do doby, než na to přijde sám! Raději být přísní a snažit se motivovat.
Ale sama tak staré dítko nemám, takže jestli je to zcestny názor, tak se omlouvám
@bublifučík píše:
Hlavně se s ním neucte! Co znám holky, kterým rodiče tahle poskakovali za zadkem, tak na vysoké či v práci byly zcela nesamostatne! Pro kluka to navíc může být i potupa… a stejně bude akorát nadávat do doby, než na to přijde sám! Raději být přísní a snažit se motivovat.
Ale sama tak staré dítko nemám, takže jestli je to zcestny názor, tak se omlouvám
tak to ale píšeš pěknou ptákovinu, já jsem se jak píšu s dcerou učila a pracuje. Dělá v Německu, docela daleko od domova a je samostatná až dost.Ono totiž v šestnácti mají úplně jiné zájmy než nějaké učení, kdežto ve dvaceti letech až dostanou rozum, ještě vám poděkují, že jste je nenechali flákat. Záleží jak se k tomu postaví také kluk, ale to už musí vědět betuška, která ho zná nejlíp.
@boball píše:
tak to ale píšeš pěknou ptákovinu, já jsem se jak píšu s dcerou učila a pracuje. Dělá v Německu, docela daleko od domova a je samostatná až dost.Ono totiž v šestnácti mají úplně jiné zájmy než nějaké učení, kdežto ve dvaceti letech až dostanou rozum, ještě vám poděkují, že jste je nenechali flákat. Záleží jak se k tomu postaví také kluk, ale to už musí vědět betuška, která ho zná nejlíp.
Jé, já jsem se hned po ránu upřímně zasmála. Bublifučík píše, že nemá tak staré dítě, takže jsem to brala jen jako odlišný názor od Tvého, ale je milé, když se mě zastáváš
Včera jsme to se synem probrali, docela v klidu, dohodli jsme se na tom, že prozatím se bude učit sám a já ho pak po příchodu z práce vyzkouším. On má zájem, abych mu pomohla, což já oceňuju. Rozhodně to neberu tak, že bych ho tím učila nesamostatnosti a nějak mu škodila. Mluvila jsem i s jeho učitelkou fyziky (ve které „plave“)a ta říkala, jestli můžu, ať se učím s ním. Ano, znám ho nejlíp a vím, že není hloupý, jen prostě potřebuje nad sebou dohled a je jedno, že je mu 16 :- ) Já například zpětně trochu lituji, že mě rodiče nedokopali na VŠ, když jsem měla výborné známky a věřím, že syn tuto pomoc s učením v budoucnu ocení. Hezký den.
@betuska.bathory myslím,že jste to vyřešili skvěle. Já to možná napsala trochu nesrozumitelně, samozřejmě jsem s holkou neseděla jako když byla v první třídě, ale když přišla probraly jsme co se má učit, sedla k tomu, když jí něco nešlo, zamyslely jsme se nad tím. Když už měla pocit, že to umí, vyzkoušela jsem jí. Pro ní to byla pomoc. Naopak mojí kamarádky kluk, která také byla nafučená, že se nebude s takovým velkým dítětem učit, jen vždycky vlítla do pokoje a uč se, ale nikdy to nezkontrolovala, splakala nad výdělkem, protože kluk nakonec propadl, a jak to vypadá, tu školu snad ani nedá. Je fajn, že tvůj syn souhlasí, myslím, že to vypilujete. Přeji taky hezký den.
Pro mě byla škola vždy na prvním místě, tak mám to vnímání možná posunuté
jen si pamatuju na holku, se kterou se matka učila stále - dohled non-stop - a ta na vysoké první dva roky stále plakala, jezdila stále domů aby se s ní maminka mohla učit… a tak
tak jsem soudila podle toho. Na druhou stranu každý rodič zná své dítě nejlépe ![]()
@bublifučík To je možné, moje starší dcera je taky člověk s kterým jsem se nemusela učit, nesnese, když by byla v něčem horší. Čtyřku v životě nepřinesla, u trojky už byla na nervy. Dokáže se zakousnut jak buldok, když jí o něco jde.Ale kolik myslíš, že takových dětí je? Většina tu podporu a dohled potřebuje. U pubertáků člověk usnout na růžích, když jsou nějaké signály nemůže, nebo se mu to prostě vymstí. V případě betusky a mém to není non-stop dohled, ale pomocná ruka.
@boball píše:
@bublifučík To je možné, moje starší dcera je taky člověk s kterým jsem se nemusela učit, nesnese, když by byla v něčem horší. Čtyřku v životě nepřinesla, u trojky už byla na nervy. Dokáže se zakousnut jak buldok, když jí o něco jde.Ale kolik myslíš, že takových dětí je? Většina tu podporu a dohled potřebuje. U pubertáků člověk usnout na růžích, když jsou nějaké signály nemůže, nebo se mu to prostě vymstí. V případě betusky a mém to není non-stop dohled, ale pomocná ruka.
Mám tři děti - a v přístupu k učení je každé úplně jiné… ![]()
@Lesina To tak bývá asi skoro ve všech rodinách. Aspon co jsem tak za ty léta zaregistrovala. ![]()
@bublifučík píše:
já si naopak myslím, že Tvůj názor je jedině rozumný. Naučit by se to měl sám, rodič je tak max od toho, aby vyzkoušel, případně dovysvětlil. A poznámka pod čarou- víceletá gymnázia mají být elitní škola pro studijně nadané děti. Pokud přehnaně ambiciozní rodiče díky drilu a systematické přípravě na přijímačky protlačí dítě na školu, na kterou nemá, dobře jim tak. Jen toho dítěte je mi celkem líto. A tohle neplatí jen pro ty gymply, platí to i obecně pro SŠ, kde často jsou děti, co by měly jít na učňák. Třeba proto, že jsou šikovné, kreativní, nadané na manuální práce a získávající zkušenosti a informace práve „přes ruce“. Sezení nad knihami je pro ně i jejich okolí utrpením, a pokud prolezou, jsou z nich průměrní, otrávení úředníci. Zatímco šikovného, pečlivého truhláře s fantazií abychom hledali s lupou. Přesto, že bychm ho rádi dobře zaplatili.. přehnaně ambiciozní rodiče jsou FAKT MOR..
![]()
@Agáta13 píše:
já si naopak myslím, že Tvůj názor je jedině rozumný. Naučit by se to měl sám, rodič je tak max od toho, aby vyzkoušel, případně dovysvětlil. A poznámka pod čarou- víceletá gymnázia mají být elitní škola pro studijně nadané děti. Pokud přehnaně ambiciozní rodiče díky drilu a systematické přípravě na přijímačky protlačí dítě na školu, na kterou nemá, dobře jim tak. Jen toho dítěte je mi celkem líto. A tohle neplatí jen pro ty gymply, platí to i obecně pro SŠ, kde často jsou děti, co by měly jít na učňák. Třeba proto, že jsou šikovné, kreativní, nadané na manuální práce a získávající zkušenosti a informace práve „přes ruce“. Sezení nad knihami je pro ně i jejich okolí utrpením, a pokud prolezou, jsou z nich průměrní, otrávení úředníci. Zatímco šikovného, pečlivého truhláře s fantazií abychom hledali s lupou. Přesto, že bychm ho rádi dobře zaplatili.. přehnaně ambiciozní rodiče jsou FAKT MOR..![]()
![]()
No, ono rodiče, kteří se o své děti nezajímají, jsou taky bezva… ![]()
@bublifučík píše:
Pro mě byla škola vždy na prvním místě, tak mám to vnímání možná posunutéjen si pamatuju na holku, se kterou se matka učila stále - dohled non-stop - a ta na vysoké první dva roky stále plakala, jezdila stále domů aby se s ní maminka mohla učit… a tak
tak jsem soudila podle toho. Na druhou stranu každý rodič zná své dítě nejlépe
s mým bratrancem se táta učil denně ještě celou VŠ.. kterou mu taky tatínek vybral. K tomu maminka vyvařující dobroty, dávající rady typu"na holky máš čas, teď se soustřed na učení" a „když studuješ, nemůžeš přece ještě chodit do práce“.. Výsledek? Bratranec 35 let, 140 kg, bydlící s rodiči, panic, věčně nasr… na celý svět a nechápající, co je špatně, vydělávající s celou VŠE 25 tis (zatímco stejně starý švagr se stejnou školou, který ale už od třeťáku pracoval na poloviční úvazek v bance a randil se švagrovou) vydělává přes sto tis.. Tak asi tak.. Podle mě je úlohou rodiče dítě jistit, aby si nenatlouklo moc, pokud dělá blbiny, hodně se mu věnovat, ale nevtírat se, být připraven k diskusi a přijetí jeho pohledu (kdy jindy, než ve 14, by měl člověk mít zelený vlasy?) Je potřeba necpat dětem naše vlastní představy, spíš s nimi diskutovat o těch jejich a snažit se je podpořit a zreálnit jim jejich pohled, co to jde. Cílem výchovy je přece rozvinout u toho člověka jeho vlastní nadání, ne naše představy. Naučit ho, aby si věřil- a to nejde bez důvěry z naší strany. Naučit ho odpovědnosti a cílevědomosti- ale to se nenaučí jinak, než že si namele, když někde něco „flákne“. Já svým dětem tedy nic umetat nebudu..
@Lesina píše:
No, ono rodiče, kteří se o své děti nezajímají, jsou taky bezva…
Myslím, že extrém v jakékoli podobě je prostě blbě.. Zlatá střední cesta a přístup dle knihy „líný rodič“ ![]()
@Agáta13 píše:
já si naopak myslím, že Tvůj názor je jedině rozumný. Naučit by se to měl sám, rodič je tak max od toho, aby vyzkoušel, případně dovysvětlil. A poznámka pod čarou- víceletá gymnázia mají být elitní škola pro studijně nadané děti. Pokud přehnaně ambiciozní rodiče díky drilu a systematické přípravě na přijímačky protlačí dítě na školu, na kterou nemá, dobře jim tak. Jen toho dítěte je mi celkem líto. A tohle neplatí jen pro ty gymply, platí to i obecně pro SŠ, kde často jsou děti, co by měly jít na učňák. Třeba proto, že jsou šikovné, kreativní, nadané na manuální práce a získávající zkušenosti a informace práve „přes ruce“. Sezení nad knihami je pro ně i jejich okolí utrpením, a pokud prolezou, jsou z nich průměrní, otrávení úředníci. Zatímco šikovného, pečlivého truhláře s fantazií abychom hledali s lupou. Přesto, že bychm ho rádi dobře zaplatili.. přehnaně ambiciozní rodiče jsou FAKT MOR..![]()
![]()
Dobrá tedy a ted si představ, že tvé dítě bude natolik přitroublé, že mu nepůjde ani to učiliště, i když bude jinak manuálně zručné. Také mu nepomůžeš? To co píšeš jsou jen takové hrdinské řeči. Děti máš předpokládám malé. Znám paní co musela za synem jezdit na internát se s ním doučovat, aby odtud nevylítnul jak cukrář. Je z něj uměleckej kovář, práci dělá krásnou, ale kdyby mu máma nepomohla, vyučený by nejspíš nebyl, tudíž by ani práci která ho baví neměl. ![]()