Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
evakra píše:
Někdo třeba je hrdý, že frkne děcko do postýlky a jde se dívat na telku, já na tomhle nelpím, radši si užiju vzájemné blízkosti, dokud o ni stojí![]()
![]()
Také mám kamarádku, která hrdě vykřikovala jak dítě položí a víc se nestará, ovšem vydrželo jí to jen do chvíle než se naučilo samo vylézat z postýlky, teď jsou mu skoro 4 roky a musí ho uspávat pořád, myslím si, že je lepší, když si dítě k samostatnému usínání dojde postupně samo.
Jj, souhlasím, přesně tak…
My teď taky uvažujem, že sundáme bočnici z postýlky a zkusíme ho dávat do postýlky - třeba zatím na denní spaní - nebo jak mu to bude prostě vyhovovat. Začal milovat různé „pelíšky“, tak by se mu to mohlo líbit
A měl by ji hnedka 20 cm od naší postele…
Ahoj, tak my teď prožíváme to stejné … malinká od posledního výletu k příbuzným (byly jsme tam i přes noc) ke mě tíhne snad ještě víc a taky si mě pěkně hlídá
Večer se jí daří ještě docela usnout, ale pak se probudí a ječí na celé kolo … ![]()
Dávám jí tak max. 2minuty, jestli náhodou nepřestane a pak už hurá se mnou do pelíšku
Spinká v jiné místnosti než my, tak možná to bude tím … ale kdo ví
Angua píše:evakra píše:Jj, souhlasím, přesně tak…
Někdo třeba je hrdý, že frkne děcko do postýlky a jde se dívat na telku, já na tomhle nelpím, radši si užiju vzájemné blízkosti, dokud o ni stojí![]()
![]()
Také mám kamarádku, která hrdě vykřikovala jak dítě položí a víc se nestará, ovšem vydrželo jí to jen do chvíle než se naučilo samo vylézat z postýlky, teď jsou mu skoro 4 roky a musí ho uspávat pořád, myslím si, že je lepší, když si dítě k samostatnému usínání dojde postupně samo.
My teď taky uvažujem, že sundáme bočnici z postýlky a zkusíme ho dávat do postýlky - třeba zatím na denní spaní - nebo jak mu to bude prostě vyhovovat. Začal milovat různé „pelíšky“, tak by se mu to mohlo líbit
Mrzí mě,že ze mě hned děláš matku co je krkavčí a věnuje se raději televizi.Nechápu proč mi nemůžeš normálně odpovědět,ale hned se do mě navážíš.Kdybych chtěla,začnu to praktikovat,ale pokud se tu zeptám,tak v situaci,kdy potřebuju poradit a vy jste prostě po ruce.Nevím jestli jsi četla všechno co jsem psala,než jsi se do mě navezla.Prostě jen nechápu o čem ta metoda je a kdy a proč je dobrá.Proto prosím o radu zkušenější maminy.Myslím že takové navážení je trochu zbytečné…Ne vždy jsme všechny ze stejného „špatného“ pytle!!!
petrusepetrus píše:Angua píše:Mrzí mě,že ze mě hned děláš matku co je krkavčí a věnuje se raději televizi.Nechápu proč mi nemůžeš normálně odpovědět,ale hned se do mě navážíš.Kdybych chtěla,začnu to praktikovat,ale pokud se tu zeptám,tak v situaci,kdy potřebuju poradit a vy jste prostě po ruce.Nevím jestli jsi četla všechno co jsem psala,než jsi se do mě navezla.Prostě jen nechápu o čem ta metoda je a kdy a proč je dobrá.Proto prosím o radu zkušenější maminy.Myslím že takové navážení je trochu zbytečné…Ne vždy jsme všechny ze stejného „špatného“ pytle!!!evakra píše:Jj, souhlasím, přesně tak…
![]()
Tak já zásadně tituluju, koho myslím a na koho mluvím. Kdybych myslela tebe, budu tě jmenovat. Pokud píšu NĚKDO myslím tím libovolnou hypotetickou osobu, která toto dělá. Pokud tohle ty děláš a cítíš to tak, může ti být můj názor fuk, protože jsi tak zřejmě spokojená, pokud to tak neděláš, necítíš, není důvod, aby se tě to dotklo, protože tohle dělají přece „ti druzí“ ![]()
Opravdu tohle bylo „někdo jiný“ vs. já, ne ty vs. já
Spíš bych čekala, že se tě dotkne ten můj první příspěvek, tohle jsem myslela opravdu jako radu - způsob, jak já bych to nedělala.
Těžko říct, jestli je možné to vysvětlit, protože jsem ti zjevně šlápla na nějaké kuří oko, ale buď si jistá, že to tak myšleno nebylo. To já bych řekla, to se neboj
![]()
Moje rada byla vlastně v mém prvním příspěvku, ale napíšu to ještě teda jinak - když se nad tím logicky zamyslíš, musí ti být jasné, že pokud má dítě období, kdy strašně moc potřebuje být s maminkou, nemůže to být zároveň nejvhodnější období k tomu praktikovat metodu „jdu, řvi si, zdar“ ![]()
Angua píše:
Moje rada byla vlastně v mém prvním příspěvku, ale napíšu to ještě teda jinak - když se nad tím logicky zamyslíš, musí ti být jasné, že pokud má dítě období, kdy strašně moc potřebuje být s maminkou, nemůže to být zároveň nejvhodnější období k tomu praktikovat metodu „jdu, řvi si, zdar“
Angua píše:
Moje rada byla vlastně v mém prvním příspěvku, ale napíšu to ještě teda jinak - když se nad tím logicky zamyslíš, musí ti být jasné, že pokud má dítě období, kdy strašně moc potřebuje být s maminkou, nemůže to být zároveň nejvhodnější období k tomu praktikovat metodu „jdu, řvi si, zdar“
Já to chápu,jen jsem chtěla podotknout že nejsem žádná histerka a svoje dítě brečet nenechávám.Netuším co všechno ukrývá pojem separační úzkost,a ani v čem až tak úplně spočívá Estivil.Já jsem původně chtěla reagovat na první Tvou reakci,ale jak mi seděla Karolínka na klíně tak jsem prostě klikla o několik polí níž.
A navíc nám malá do půl roku spinkala v zavinovačce,uhoupávala jsem jí stejně tak mi to že teď v noci kňourká nijak nevadí,jen nevím jestli je to separačka,nebo zoubky.
Angua píše:
Cherilin, super profilová fotka![]()
![]()
oooo,děkuji ![]()
Petruš,myslím,že by to mohlo být zoubkama.Naše malá(7měsíců) je poslední dobou nevrlá,málo spí(dřív vydržela spát 3hodiny v kočáru,teď dá sotva 20minut),je pořád unavená.Když odejdu,začne pobrekávat až do řevu,někdy pobrekává i u mě,to je asi tou únavou.Před hodinou jsem jí namazala dolní dásně calgelem a spí jak miminko už hodinu
Byla úplně vyřízená,no jsem zvědavá jak usne večer,budit jí nechci.
petrusepetrus píše:
A navíc nám malá do půl roku spinkala v zavinovačce,uhoupávala jsem jí stejně tak mi to že teď v noci kňourká nijak nevadí,jen nevím jestli je to separačka,nebo zoubky.
A je to důležité? Potřebuje být u tebe, udělá jí to líp, tak bych jí to dopřála, ať to má jakýkoli důvod a nevymýšlela žádné „psí kusy“
![]()
Ahoj, tak u nás je to stejný. Malej je uřvaný dítě od narození, fakt jak se narodil tak dvě hodiny po porodu začal plakat a do teď mu to vydrželo-to je nám 7 měsíců
Myslela jsem, že to bude lepší až ho začnou zajímat hračky apod. No trošku se uklidnil, ale žádná výhra…Momentálně taky řešíme noční spánek,protože mám pocit, že je dost starý na to, aby prospal celou noc, nebo se vzbudil maximálně 2×. O půl osmé usne bez problémů v postýlce a zhruba po hodině začne křičet. To se mi občas podaří ho uklidnit dudlíkem nebo pohlazením, někdy mu musím dát prso nebo lahev (začínám ho převádět na UM). A když usne, to samé se opakuje zhruba o půlnoci a to ho už nic neuklidní, takže šup ke mě do postele…A i přesto že se mnou spinká, budí se a pláče…Možná by to pro mě nebylo tak na nervy kdyby tohle dělal chvíli, pár dní nebo týdnů, ale já se nevyspala od jeho narození a čím dál víc mi připadá že je to horší. Přes den je taky strašně uječenej…No bylo by to nadlouho. Ale zaujalo mě, že existuje nějáká separační úzkost. Že dítě potřebuje víc maminku. Tak třeba je to i náš případ? Jinak metoda vyřvání u nás je neúspěšná, malej je vytrvalec a když poslouchám řev celý den, tak v noci už na to fakt nemám sílu
Omlouvám se, asi jsem moc neporadila, neznám Est.metodu ani se nevyznám v té separační úzkosti, jen jsem chtěla napsat, že jsem na tom podobně
A ráda bych dodala, že se kolikrát nestačím divit co některé maminky dokáží napsat zakladatelkám diskuze. Myslím, že sem spousta z nás píše protože chce poradit a ne proto aby jí někdo vynadal, sjel nebo přirovnal ke krkavčí matce…(nemám na mysli někoho konkrétního nebo pouze tuto diskuzi, pouze konstatuji fakt)
Ahojky,
tak já mám zkušenost s Estivillem. Praktikovali jsme ji u mladšího, kolem 7 měsíce to začalo, v noci jsem ho kojila i 15×, chtěl jen podudlat a spal. Někdy 20 minut, někdy půl hodiny. A zas a znova. V postýlce nechtěl usínat, stále řval a vztekal se. Tak jsem to zkusila a přesně podle návodu. Za 4 dny spal jak neviňátko a budil se na kojení 2× za noc. Nejsem žádná krkavčí matka, ten řev byl hroznej, drásalo mi to srdce, ale vydržela jsem to a vyplatilo se to. Když se metoda provádí přesně podle návodu (a podle toho, jak dítě reaguje), nejde o to, že ho odložím a nechám vyřvat. Chodí se za ním, říká kouzelná formulka, aby nemělo pocit samoty. Intervaly se postupně prodlužují a prodlužují a dítě si uvědomí, že vztekání nemá cenu, že se musí naučit samo spát. Nikdo ho z postýlky nevytáhne, nepochová, jen uklidní a ujistí, že je všechno v pořádku.
Nicméně, takhle to fungovalo do Tobíkovo cca 2 let, kdy dostal svou malou postýlku (160×70, klasická postel ve zmenšeném provedení). Mohl vylézat a nic ho v posteli nedrželo. A od té doby chodí každou noc k nám a spí s námi. Přijde tak 29× za měsíc, když usne a odneseme ho zpět, přijde zas. Už jsme si zvykli.
Takže závěr pro mě je ten, že Estivill sice může fungovat, věřím, že dítě není stresované, naučí se spát, čímž je i přes den pak v pohodě (to se mi taky hned projevilo, do té doby, než začal v noci spát, byl celý den mrzutý a unavený, jak si zvyknul spát v noci, přes den byl ok), ale celé snažení bylo nakonec k ničemu. Já už bych do toho znovu nešla, spal by s námi hned v posteli, protože tu blízkost asi potřeboval a dneska už by možná spal u sebe v pokojíčku se ségrou a my se nemuseli mačkat a mít nalepenýho opičáčka věčně na zádech nebo hlavě.
Ještě bych chtěla napsat, že separační úzkost to, co popisujete a co jsem si myslela i já, že Tob má, tak ta to není. Ta vzniká až několik dní po odloučení od blízké osoby a projevuje se úplně jinak. Po návratu dítě s osobou nekomunikuje, jakoby jí neznalo, dělá naschvály a tak. Tohle je zřejmě období potřeby větší blízkosti. Učily jsme se to na laktačním kurzu a říkala nám to dětská doktorka z Krčské nem. , tak to asi bude pravda. ![]()
Tak malá spinká tak nějak celou noc,když to vezmu kolem a kolem.Spinká ve svojí postýlce a když se vzbudí vezmu jí k nám-spíše teda ke mě,manžel je kamioňák
a spinká až do rána,budí se až kolem 7 na krmení a pak spinká třeba další 2 hodinky.Jen je prostě protivná a dneska jsem jí našla další zoubek,tak to asi vážně bude tím ![]()
Malinkou miluju,je vymodlená,když po mě touží,jsem jen s ní,nedělá mi problém jí chovat,nijak jí neodstrkuju,naopak se snažím se jí celý den věnovat…
petrusepetrus píše:
Tak malá spinká tak nějak celou noc,když to vezmu kolem a kolem.Spinká ve svojí postýlce a když se vzbudí vezmu jí k nám-spíše teda ke mě,manžel je kamioňáka spinká až do rána,budí se až kolem 7 na krmení a pak spinká třeba další 2 hodinky.Jen je prostě protivná a dneska jsem jí našla další zoubek,tak to asi vážně bude tím
Malinkou miluju,je vymodlená,když po mě touží,jsem jen s ní,nedělá mi problém jí chovat,nijak jí neodstrkuju,naopak se snažím se jí celý den věnovat…
Tak teď fakt nerozumím zadání - proč chceš na takovém dítěti praktikovat Estivilla? Že zakňourá 3× víc, než jindy, tak je hned potřeba ji nechat vyřvat? Nebo co tě vedlo k tomu nápadu?