Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
maminky
Naše malá má asi separční úzkost,v noci skoro nespinká,uspávání alá houpání na 30 minut v sedačce,uprostřed v noci šílenej řev,musí k nám do postele,přes den jde za mnou do kuchyně…Nevím jestli to je už ono,nebo jestli to mám přičítat zoubkům,teď nám vlezly spodní 1.
S tím souvysí i est.metoda,pokud jsem pochopila,tak právě čas separačky je nejlepším obdobím pro začátek této metody a v čem vlastně spočívá?Pročítala jsem ru pár starších diskuzí,abych nezacláněla s novou,ale jsem z toho trochu blázen ![]()
kup si knížku dětská nespavost od dr. estivilla. tam je všechno popsané včetně doby, kdy se má začít aplikovat. základní princip je, že dítě musí být zdravotně v pohodě.
No my máme úplně to stejný. Ale jak poznám, že to nejsou ty zuby??? Ty nám totiž taky rostou, teď se mi ale zdá, že je od nich klid. Takže si myslím taky, že je to ta úzkost. Jenže to nevím jistě, že…
Semisek píše:
No my máme úplně to stejný. Ale jak poznám, že to nejsou ty zuby??? Ty nám totiž taky rostou, teď se mi ale zdá, že je od nich klid. Takže si myslím taky, že je to ta úzkost. Jenže to nevím jistě, že…
No to já právě taky nevím
O Est.metodě jsem hodně četla,ale nerada bych jí zaváděla,když nevím,jestli to je vážně separačka,nebo ty zoubky?
Taky mě zajímají zkušenosti maminek,co si už tenhle stav prošly a jestli se to bez té Est. dá zvládnout…
jsme na tom stejne,jedem uz treti tyden silenych noci.Ve dne je to jeste roztomile,kdyz za mnou padi pres cely byt a vykrikuje mama mama
,v noci ale desetkrat vzhuru s hruznym revem uz tak vesele neni.
Estvila praktikovat nebudu,me dite kdyz breci chvili dyl tak komplet vse pozvraci..
Odpoved jestli se to bez Estvila da zvladnout,tak da
.Mam starsiho sestileteho pohodoveho kluka.V mimincim obdobi byl urvany az hruza a jeste na nej praktikovat Estvila,to by me(a cely barak uz porazilo
).Jenze jak to byva,kazdy kus(dite)je original a co jsem mela figle na starsiho na mladsiho se musim naucit neco jineho ![]()
Osobne ditko,ktere prave prochazi separackou,tedy touzi byt s osobou sobe nejblizsi bych nemohla odtrhnout a nechat rvat…to at me radej odvezou do Kromclu ![]()
Souhlasím,taky bych na to neměla ![]()
petruš držim palce snad to nějak zvládnete ![]()
Příspěvek upraven 28.04.11 v 11:25
Any mě se to taky zdá poměrně drastický a to,když malá pláče tak pomalu pláču s ní ![]()
Proto mě zajímá,jestli se to dá zvládnout i bez toho.Přece jen se i sama odnaučila nazavinování a houpání v sedačce-ke kterýmu jsme se teda teď vrátili,ale taky si říkám že to zase bude ok jako před tím…
To jako myslíš, že v období, kdy se cítí dítě bez maminky nejisté a potřebuje ji víc, než obvykle, je vhodné a prospěšné mu tu blízkost upírat ještě víc, než je nutné?
Možná tomu teda nerozumím, ale to mi zní teda jako dost logický nesmysl ![]()
Nebo je to jako podle hesla, když už je zoufalé a řve, tak ať má aspoň proč?
![]()
My jsem to teda vyřešili bez Est., malý spí s náma a jsme spokojení všichni 3 (teda já z nás 3 trošinku nejmíň, bo jsem občas zalehnuta
).
Šli jsme na to instinktivně a instinkt mi tak nějak říká, že když malé dítě (neřku-li miminko) brečí, chce být s maminkou. A jestli to potřebuje, ráda mu to poskytnu, ráda s ním i 2× denně poležím těch 10-30 minut, než usne… ![]()
Někdo třeba je hrdý, že frkne děcko do postýlky a jde se dívat na telku, já na tomhle nelpím, radši si užiju vzájemné blízkosti, dokud o ni stojí
![]()
A než bych jak psychoš houpala a pobíhala celou noc po bytě, radši se vyspím s dítětem po boku ![]()
Tak momentálně tím taky procházíme a Est. nepraktikuju. Nemám na to. Osobně si nedovedu představit, že toužím být s někým mně blízkým a ten dotyčný mě někam odsune a nechá vyřvat. Asi bych řvala víc a víc a byla docela vystresovaná, nespala tuplem a nejedla.
Est. bych praktikovala jedině tehdy, pokud by se dítko vztekalo a to tak, že doslova, ani jedna slzička a prostě se vztekalo, netoužilo být se mnou a i tak nevím, zda bych to skousla. ![]()
Dá se to zvládnout. Prostě za ní chodím, dám dudýse, pohladím, odejdu a dělám to než se uklidní.Třetí noc to zabralo a usla hezky.
Angua píše:
My jsem to teda vyřešili bez Est., malý spí s náma a jsme spokojení všichni 3 (teda já z nás 3 trošinku nejmíň, bo jsem občas zalehnuta).
Šli jsme na to instinktivně a instinkt mi tak nějak říká, že když malé dítě (neřku-li miminko) brečí, chce být s maminkou. A jestli to potřebuje, ráda mu to poskytnu, ráda s ním i 2× denně poležím těch 10-30 minut, než usne…
Někdo třeba je hrdý, že frkne děcko do postýlky a jde se dívat na telku, já na tomhle nelpím, radši si užiju vzájemné blízkosti, dokud o ni stojí
A než bych jak psychoš houpala a pobíhala celou noc po bytě, radši se vyspím s dítětem po boku![]()
![]()
naprosto souhlasím
Angua píše:
To jako myslíš, že v období, kdy se cítí dítě bez maminky nejisté a potřebuje ji víc, než obvykle, je vhodné a prospěšné mu tu blízkost upírat ještě víc, než je nutné?Možná tomu teda nerozumím, ale to mi zní teda jako dost logický nesmysl
Nebo je to jako podle hesla, když už je zoufalé a řve, tak ať má aspoň proč?
![]()
![]()
Ahoj, také se mi to zdá nelogické, proč začínat s Estvilem v době separační úzkosti, myslím, že je to spíš špatně vyložené nebo pochopené, co jsem četla já, tak se má naopak tato metoda zavádět když je dítě zdravotně i psychicky v pohodě, ale za sebe tuto metodu nikdy praktikovat nebudu, přijde mi to drastické.
![]()
Také mám kamarádku, která hrdě vykřikovala jak dítě položí a víc se nestará, ovšem vydrželo jí to jen do chvíle než se naučilo samo vylézat z postýlky, teď jsou mu skoro 4 roky a musí ho uspávat pořád, myslím si, že je lepší, když si dítě k samostatnému usínání dojde postupně samo.