Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
tak ono jde nějak zablokovat celou televizi na číselný kod… noo ale tak třeba respekt a prostě nedovolit, nastavit si hranice.
A na co se například vaše děti dívají? Myslím na YouTube. Vadí mi i ty hry jak se komentují 🙈
@arinecka píše: Více
Moje mamka s ID ho měla asi rok. Pak chtěla, ať ji vybereme zpět nějaký dotykáč. Ani každý důchodce nechce.
Já jednou zkoukla nějaké youtubera nevím jméno, ale měl dceru Dianku snad.. a oni pořád chodili nakoupovat.. Dianka má dneska na útratu 60tis a ted tahají tašky s iphony a dalšíma drahými věcmi… pak video jak dostala dárek ale on byl malý… pak další a stále to bylo malé.. a holka nasra. ná..až dostala krabici obří tak 2×2m tak jako že jooo že to už stačí…
Tak u nás jsem hodně přisná. Syn 10 let, na televizi se dívá jen na Déčko od 18:45 od Večerníčka do konce Déčka do 20hod. Mobil nemá, takže na youtube mu pouštím leda tak na svém mobilu nějaká vzdělávací videa, co mu vyberu já. Youtubery vůbec nezná, to bych mu ani nedovolila.
@milwinka píše: Více
Zná, kouká na ně ve škole z mobilů spolužáků.
@Kelsey1 píše: Více
Prave, taky nikoho s tlacitkovym mobilem neznam.
Taky nemám ráda YouTubery. O většině si myslím, že jsou paka. Ale na druhou stranu si myslím, že není řešení, když je dětem nekompromisně zákažeme. Někdy jsou cesta k zamyšlení a debatě. Ať se dítěte zamyslí, jestli je ok, co ten člověk dělá, jak se chová.
Starsimu je sedm a dve hodiny denne s obrazovkami vidim jako max. Ma tedy ve skole Innovamat, takze matiku trenuje pres AI aplikaci. Cteni ho nekdy bavi trenovat tak, ze si pres ChatGPT vygeneruje pohadku na vybrana slova. Nebo Readmio, zabavny alterativy.
No a nekdy spolu hrajeme Roblox, utikame pred tsunami a tak - to je v jeho tride hodne popularni, hodne o tom mluvi - ale zaroven je to neco, co chci mit zatim pod 100% kontrolou. Minecraft mi taky prijde super.
No a Youtube podle situace, pokud by se chtel divat na urvanyho youtubera, co jen dela kraviny, tak me to bude iritovat. Pokud ale recenzuje nejaky zajimavy misto, cestuje - vcera jsme s jednim jeli vlakem z Ciny do Severni Koreje a bylo to fakt husty - tak s tim nemam problem.
@milwinka píše: Více
Tak jsi asi dost naivní. Ale za to nemusíš doma nic dělat, ne? Kluk ti uvaří, uklidí, každý den nakoupí…
Jo, taky si dokazu predstavit, ze starsi deti to muzou mit neco jako guilty pleasure a relax. Otazka veku a vyspelosti, no, moje deti jsou jeste maly na to, aby si to samy rozhodly a vyhodnotily (4, 7), nastesti toho casu doma je celkem malo, takze mala si radeji hraje s hrackami a u starsiho to vymyslime - aby nebyl uplne out a nemel to jednou potrebu dohanet, ale aby mu to zase nevymyvalo mozek.
@ibis píše: Více
To jsem nepochopila. Jakou to má souvislost s televizí?
Na uklízení teda moc není, s vařením občas pomůže, to ho celkem baví.
@Matt 02 píše: Více
Ve škole naštěstí nemají povolené používání mobilů.
Přesně, mě lezou taky na nervy, ale v 9 až 12 letech mi přišli jak bohové. Nemít mikinu s youtuberem, to by byl konec světa a vyrostl jsem z toho velmi rychle. Nikdo mi to nezakazoval, spíše se mi naši snažili nenásilně a rozumně vysvětlit, že to zas tak úžasný není, ať si k tomu dojdu sám a ve 13 už mi lezli na nervy. V těch 11 bylo takový období, kdy jsme s kamarády nebo se ségrou natočili sami pár kravin, furt lepší že jsme to nemuseli dělat tajně, měli jsme nějaká pravidla, že netočit doma mimo pokoj, buď v pokoji nebo venku a tím že jsme to naším ukazovali dobrovolně, tak věděli, co tam dáváme. Jasně asi se chytali za hlavu, byly to kraviny typu že jsme si do pusy sypali mletou papriku atd. Ale vyrostli jsme z. toho v normální lidi a dlouho to období ani netrvalo. Nedávno jedno video ségra našla, tak jsme se zasmáli, jak jsme byli blbí. Rozhodně lepší cesta, než zakázat a naivně si myslet, že to něčemu pomůže, naopak, zakázané ovoce…, to všichni známe. Neříkám trávit na tom x hodin denně, ano to je blbě, ale takový striktní zákazy, že pouštím mu jen naučna videa, která já výberu, to je druhý extrém. Pak každý nadává, že dnešní děti jsou nesamostatné, no tak alespoň víme, kde se berou a není to jejich vina.
Příspěvek upraven 30.09.24 v 22:33