Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
prosím radu mám 28 měs. holčičku a marně odplenkovávám třetí měsíc. Malá nemá problém sedět na nočníku, když jí tam posadím tak sedí a pokud se jí něco chce tak to dudělá jinak to udělá do tepláku a je jí to taky jedno prostě je vtom mokru a vesele si hraje dál. Pěkně mi řekne, že kakání a čůrání se dělá do nočníku a né do kalhotek , ale je to jen věta. Máte některá podobné zkušenosti, že to trvá tak dlouho doufám,že to do 18 ti zvládnem ![]()
U nás se to zlomilo ze dne na den. Malá je hrozně tvrdohlavá, na nočník si, dejme tomu ve středu, ani nesedla a ve čtvrtek se posadila, vyčůrala a od té doby chodí sama.
Ale nesmí být oblečená, to je pak v kalhotách. Má šatičky,aby nebyla s holým zadkem a když se jí chce, sama se obslouží. Nehody by se daly spočítat na jedné ruce.
Když má plínu (ven, na spaní), tak je to v ní, ale zatím to neřeším.
Taky jsem se bála, že půjde i do školy s plínou. Stačí, že ji budu chodit o přestávkách kojit
![]()
Ničeho se neboj - ono to většinou opravdu přijde ze dne na den. Malá se jeden den 4× počůrala a další den začala v pohodě sama chodit na nočník, nebo si říkat na záchod. Bylo jí jako Tvé holčičce - 28 měsíců. Vzápětí potom jsme odbourali pleny i na noc. Ber to tak, že některé dítě je rychlejší a nekteré pomalejší.
Dál jí vysazuj, když do nočníku něco udělá hodně chval a vydrž. Určitě to už nebude dlouho trvat ![]()