Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky potřebuji poradit.Jedná se mi o toto.Muj syn má 13měs. a obíhá nabytek a dokonce se mu už sem tam povedou samostatné kroky.Zakoupila jsem prvni capačky s papučkovou podrážkou a pevným opatkem.Dávam mu je tak na hod.mám i zakoupenou capačku od nolenu určitě znate.Tu má samozřejmě nejradši.Ale kamarádka mi tvrdila,že mám spíš zakoupit papučky,že to je pro mě pohodlnější.Je pravda ,že v tech capačkách je takovy neohrabaný,ale mají papučkovou porážku.co si myslíte vy?co je pro dítě pohodlnější,ale hlavně zdravější.Ještě i hodně lezeme.A nebo ho mam zatím nechat bez botiček?Jaké jsou vaše zkušenosti.Moooc děkuji za vaše rady.
Ahoj,malému jsme v té době koupili-a asi hned jak se začal stavět-kožené kotníkové botičky s pevnou podrážkou.Doporučila nám to ortopedka.I jsem jí říkala,že ještě leze,jestli to nevadí.Říkala,že naopak,že se díky těm botičkám na noze při lezení naučí nevtáčet špičky k sobě.Zajdi si do dobrého kamenného obchodu,a personál by měl být vyškolen,a měl by ti poradit,co mu máš koupit.
Pokud dělá jen pár kroků a spíš leze, dala bych ponožky s protiskluzovou podrážkou. Botky a bačkorky bych koupila, až by začal opravdu chodit.
Tak my jsme pořád bez botek teda, já zas četla, že je to lepší pro cit v noze. Když se stavěl u nábytku, měl tlusté ponožky s protiskluzem. Cca před třemi týdny se pustil a chodí po bytě už docela obstojně. Má na noze teplou normální ponožku a pletené papučky. Botky hodlám pořídít až na ven. ![]()
MI zase říkali, že botičky nekupovat, dokud sama pevně nechodí, aby si posílila sama šlachy a vazy. ![]()
když ťape kolem nábytku, má nožky OK, když se rozběhne za chodítkem = sama se k němu postaví a jde, vytáčí levý kotník dovnitř a po chvíli pravý ven.
momi dik za odpověd.Tam jsem byla a pravě doporučily capačky s tím pevným opatkem.Tak jsem je zakoupila.
momi33 píše:
Ahoj,malému jsme v té době koupili-a asi hned jak se začal stavět-kožené kotníkové botičky s pevnou podrážkou.Doporučila nám to ortopedka.I jsem jí říkala,že ještě leze,jestli to nevadí.Říkala,že naopak,že se díky těm botičkám na noze při lezení naučí nevtáčet špičky k sobě.Zajdi si do dobrého kamenného obchodu,a personál by měl být vyškolen,a měl by ti poradit,co mu máš koupit.
My chodíme do obchodu,kde je personál,který opravdu ví,co a jak,nohu změří,řekne,kolik má mít nadměrek,jaká obuv je vhodná.A sám majitel říkal,že jsou vysloveně zaměřená na zdravotně nezávadnou obuv,že na tom obchod postavili.Kupujeme tam i bačkůrky.I nám ukazoval botičky na jaro,že mají nějaké s membránou,když dítko vleze do kaluže apod.Jsme tam spokojení,a tak by to mělo být.
to je totiz uděsné tema aspon pro mě.MY taky lítame v ponožkách protiskluzových.Ale někdo mi zas říkal,že ty botky právě na to spevnění.Taky jsem pro nechat nožku volně a až bude p vetšinu času chodit tak je nasadit.Já fakt už nevím. ![]()
muta píše:
to je totiz uděsné tema aspon pro mě.MY taky lítame v ponožkách protiskluzových.Ale někdo mi zas říkal,že ty botky právě na to spevnění.Taky jsem pro nechat nožku volně a až bude p vetšinu času chodit tak je nasadit.Já fakt už nevím.
Tak.Malého jsem taky nechala v protiskluzovkách,ale měl by mít nohu zpevněnou,a to jak si začne stoupat.Tak mi to řekla ortopedka.
Ahoj,tak mě dětská dr.řekla,že malému máme koupit první botičky až bude víc chodit než lézt a pustí se nábytku…bylo to tedy ve 14 měsících když tohle začal dělat a tak jsme šli koupit boty,šli jsme do specializované prodejny,kde nám odborně poradili a změřili nožičku,ale hrozně se divili,že ve 14 měsících kupujeme první boty,že v tomhle věku už měl mít boty dávno…takže na tohle se názory rozcházejí.Koupili jsme kožené na šněrování,s pevnou patou a jsou pěkně ohebné,aby v nich mohl i doma lézt..obecně se říká,že pokud máš doma koberec,dítě může běhat v protiskluzových ponožkách,pokud máte dlažby nebo plovoučky,tak říkají,že boty jsou nutné na tvrdou rovnou zem a aby ta noha byla zpevněná,hlavně kotník.
Nevím kde bydlíš,ale my kupovali boty tady a byli jsme velice spokojení. ![]()
My doma lítáme v ponožkách dodnes, i když papuče má, sundá si je.
Když tehdy začínal s chozením, taky jsem spíš četla názory, že nechat volně a botu na nohu až když chůze převažuje nad lezením. A zdá se mi to logický. Podle mě každá bota i ta nejatestovanější přirozený vývoj nohy ovlivní. Něco jinýho je doporučení ortopeda, když je nějaká vada.
Mmch zrovna na prodejce obuvi bych moc nedala, ti vždycky doporučí něco, jen abys nakoupila.
Markit.Hl píše:
MI zase říkali, že botičky nekupovat, dokud sama pevně nechodí, aby si posílila sama šlachy a vazy.
Taky si to myslím
Že dokud samostatné chození nepřevažuje, nedávat pevné boty ![]()
Malá sice chodí dost, ale doma má capáky a na ven botky (ale venku udělá jen pár kroků kolem pískoviště, žádný velký chození)
Zebra píše:Markit.Hl píše:Taky si to myslím
MI zase říkali, že botičky nekupovat, dokud sama pevně nechodí, aby si posílila sama šlachy a vazy.Že dokud samostatné chození nepřevažuje, nedávat pevné boty
Malá sice chodí dost, ale doma má capáky a na ven botky (ale venku udělá jen pár kroků kolem pískoviště, žádný velký chození)
Taky to takto plánuju, dokud bude lezení převládat. doma bez (chodíme všichni jen v ponožkách) a ven botky..
navíc dokud lozí naopak jí boty překáží a vytáčí právě nohy bokem, protože botička brání propnutí špičky.
momi33 píše:
přesně tak nám to taky řekla neuroložka