Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj maminy, mam dotaz, muj 13ti mesicni syn pravidelne nekolikrat behem dne ublinkava nestraveny jidlo, vubec ne vim, co by mu tak mohlo byt, dnes jsme byli u dr. a nic nam nerekla, jen doporucila dietu. Ale zda se mi to divne, trva to uz asi mesic, zezacatku jsem to prirazovala tomu, ze se hned po jidle hodne hybe, ale ted uz je to i vklidu… Nestava se to vasim malym taky? Diky za odpovedi ![]()
Tak to mi ublinkáváme už od narození, dnes je nám půl roku a ublinkáváme stále. U nás jde o reflux jícnu - to je, že u malých kojenců se vrací obsah ze žaludku do jícnu a pak prckové ublinkávají. Nepomáhá nic. Ať je po jídle v klidu nebo není, ublinkává klidně i 3 hodiny po jídle. Prý by se to mělo do roka věku dítěte srovnat. Vy máte ty problémy až teď, dřív jste je neměli?
Ahoj Sisi můžu napsat že s ublinkáváním jsem si užila s obouma dětičkama ažaž.Dr.nám na to taky nic neřekla časem se to upravilo a úplně stratilo samo.Ale trvalo to u nás fakt dlouho pomalu až do roka a půl možná přes.
Myška 76 píše:
Ahoj Sisi můžu napsat že s ublinkáváním jsem si užila s obouma dětičkama ažaž.Dr.nám na to taky nic neřekla časem se to upravilo a úplně stratilo samo.Ale trvalo to u nás fakt dlouho pomalu až do roka a půl možná přes.
hojky, prosim te, a ublinkavali porad? behem celyho dne? zdrcly mliko a nestraveny jidlo? docela me to trapi, rikam si, co to muze byt, jestli bych s nim nemela na nejaky specialni vysetreni ![]()
ahoj,
jestli to dobře chápu, tak Tvoje dítko neblinkalo a začalo až v 1 roce
- to bych rozhodně probrala s dr. … začalo to po nějaké nemoci?
Jinak klasický reflux kojenců je nejsilnější okolo 2.měsíce - moje starší zvracela obloukem - a postupně slábne, jak dítko roste, vyzrává, víc času tráví ve vzpřímené poloze, jí pevnější jídlo … jde o nevyvinutou nervovou tkáň horního svěrače žaludku …
starší to měla od narození do 11m, mladší ještě taky teď oblinkne (10m)
muchachacha píše:
ahoj,
jestli to dobře chápu, tak Tvoje dítko neblinkalo a začalo až v 1 roce- to bych rozhodně probrala s dr. … začalo to po nějaké nemoci?Jinak klasický reflux kojenců je nejsilnější okolo 2.měsíce - moje starší zvracela obloukem - a postupně slábne, jak dítko roste, vyzrává, víc času tráví ve vzpřímené poloze, jí pevnější jídlo … jde o nevyvinutou nervovou tkáň horního svěrače žaludku …
nene, zacalo to uz driv, on ublinkaval, jako malickej, oak se to tak nejak zklidnilo a pred asi dvouma mesicema to zacalo znova…
muchachacha píše:
ahoj,
jestli to dobře chápu, tak Tvoje dítko neblinkalo a začalo až v 1 roce- to bych rozhodně probrala s dr. … začalo to po nějaké nemoci?Jinak klasický reflux kojenců je nejsilnější okolo 2.měsíce - moje starší zvracela obloukem - a postupně slábne, jak dítko roste, vyzrává, víc času tráví ve vzpřímené poloze, jí pevnější jídlo … jde o nevyvinutou nervovou tkáň horního svěrače žaludku …
nene, zacalo to uz driv, on ublinkaval, jako malickej, oak se to tak nejak zklidnilo a pred asi dvouma mesicema to zacalo znova…
Jo takhle. A asi jsi ani nezkoušela to antirefluxní, že? Podle mě, pokud má trošku nedovyvinutou příklopku, tak může začít ublinkávat jak se začne hýbat, třeba i nějakou chvíli po jídle ![]()
sisinka84 píše:muchachacha píše:nene, zacalo to uz driv, on ublinkaval, jako malickej, oak se to tak nejak zklidnilo a pred asi dvouma mesicema to zacalo znova…
ahoj,
to není klasickej průběh, to ze začátku by odpovídalo refluxu, ale proč se mu to vrátilo, navíc už je na reflux dost starej, no probrala bych to …
antirefluxový mlíko je asi v tomto případě nesmysl, jistě už baští pevnou stravu …
sisinka84 píše:Myška 76 píše:hojky, prosim te, a ublinkavali porad? behem celyho dne? zdrcly mliko a nestraveny jidlo? docela me to trapi, rikam si, co to muze byt, jestli bych s nim nemela na nejaky specialni vysetreni