Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Vždy musíš mít v ruce dopis od exekutora zaco je dluh kolik a podobně tedn ti ale může dojít pár dní potom co si zablokují účet. Už dříve jsi ale určitě dostala platební rozkaz tak bys mohla asi tušit zaco to je
Nic dostat nemusí, jestli má u toho kde dluží třeba adresu trvalého bydliště, ale nebydlí tam, oni to budou posílat tam a je jim jedno že to neviděla. co je odeslané se považuje za doručené, aby se lidi nemohli vymlouvat, že nic nevěděli
@Anonymní píše:
@ohýnek ale dopis musí příjd. Na trvalé adrese bydlím
nejde o trvalou, ale o tu co tam máš nahlášenou. Já nebydlím na trvalé několik let a posílají mi všechno kde bydlím. Je fakt že tedy nemám exekuci, ale soused má taky trvalou jinde a přišla mu na tu kde bydlí. Asi první zkouší na nahlášnou a až nakonci na trvalou.Ale pokud bydlíš tam co jsi nahlášená ve smlouvách, tak by to přijít mělo ![]()
Exekutor to hlavne potrebuje nekam poslat… v evidenci mate obvykle adresu trvaleho bydliste a pripadne jinou, kterou udate. Pokud udate i jinou, exekutor vam to posle i na ni.
On je nejradej, pokud mu nejak zaplatite aby k vam nemusel ![]()
Stejně jsem nedostala odpověď na to co jsem se ptala.
Zda vždy musí příjd domů dopis, a nebo exekutor může příjd do bytu jenom tak bez předchozího vyrozumění ![]()
Zakladatelka ![]()
No může přijít domů jen tak aniž by jste to věděla v případě že nemáte řádnou nemovitost a podobně tak se stát mlůže že dojde k vám a zároven vám dá dopis kde je uvedeno kolk je dluh za co a tak dělají to právě proto aby člověk neuklidil drahé věci někam jinam k rodině nebo tak takže ano stát se to může
Memu priteli udelal zamestnavatel pojistku u kooperatovi, v roce 2004 odesel a nic nedostala o te pojistce a tak.. no a nedavno ho v jeho trvalem bydlisti navstivli exekutor, jednu exekuci ma v podobne vysi kdyz byl mladej a blbej, tak jsme mysleli ze to je ono a rychle obstarali prostredky a zaplatili, abych se nedostali do problemu, pomohli nam rodice, my si oddechli alae pak jsme zjitili kdyz prisel dopis o ukonceni, ze to neni ono pritom mu vykonavatel rikal opak. Volal primo do kancelare a tam mu rekli o co se jedna… do te doby, mu zadny dopis neprisel, vubec nic!! exekutor rekl, ze kdyby mel datovou schranku a prokazalo se ze mu zadny dopis neprisel byla by exekuce neopravnena. Tak kde je se mamebranit kdyz opravnu nic neprislo? a
A to si vsechny dopisi schovava.. byl chvili bez prace tak jsme to meli krusny a proto jsme si u tamte exekuce domluvili splatkovy kalendar.. kazdej se dostane do problemu, hold byl mlady a hloupi,.. a kdyz odchazel nic si nezjistil, dalsi jeho hloupost.. to uznavam. ale nepijde mi normalni aby se nedko ozval po 9 letech!!!
@Anonymní píše:
Memu priteli udelal zamestnavatel pojistku u kooperatovi, v roce 2004 odesel a nic nedostala o te pojistce a tak.. no a nedavno ho v jeho trvalem bydlisti navstivli exekutor, jednu exekuci ma v podobne vysi kdyz byl mladej a blbej, tak jsme mysleli ze to je ono a rychle obstarali prostredky a zaplatili, abych se nedostali do problemu, pomohli nam rodice, my si oddechli alae pak jsme zjitili kdyz prisel dopis o ukonceni, ze to neni ono pritom mu vykonavatel rikal opak. Volal primo do kancelare a tam mu rekli o co se jedna… do te doby, mu zadny dopis neprisel, vubec nic!! exekutor rekl, ze kdyby mel datovou schranku a prokazalo se ze mu zadny dopis neprisel byla by exekuce neopravnena. Tak kde je se mamebranit kdyz opravnu nic neprislo? a
Pokud se to dostalo až do stádia exekuce, tak už se jde bránit dost těžko.
Kooperativa, pojistné z roku 2004 - to je celkem jasné: Kooperativa postoupila kolem 30 tisíc pochybných a promlčených pohledávek firmě WLG Invest a ta pak, zastoupena JUDr. Gallatem to vymáhala tak, že podávala žaloby a návrhy na elektronický platební rozkaz (elektronické je to jejich podání soudu).
No, a soudy posílaly platební rozkazy a váš přítel to asi jednoduše zasklil (pokud nebereme v úvahu vzácný sice, ale možný případ, že by měl nepoctivého doručovatele, který se na doručenku podepsal za něj).
Bránit se dalo 15 dní po doručení platebního rozkazu podáním odporu soudu (dvojmo), kde by namítl promlčení pohledávky - soud by žalobu zamítl a mohl to mít zadarmo.
Tady je o tom celé vlákno.
Bránit se tedy dá tak, že půjde na soud a nechá si předložit spisy (doklady o doručení).
Záleží na tom, co je exekučním titulem. Ve výše zmíněném vlákně ke konci jsem radil jedné paní (vystupovala pod přezdívkou Lifaen), které napsal exekutor usnesení o exekuci a údajně jí předtím nic nepřišlo.
Podle spisové značky jsme zjistili na http://infosoud.justice.cz, že exekučním titulem je elektronický platební rozkaz. Jenže paní se dušovala, že žádný nedostala.
Po peripetiích (na soudu byla sama a měla problém se domoci toho, aby jí předložili doručenku k platebnímu rozkazu) si vzala advokáta, doručenku jim předložili, paní zpochybnila pravost podpisu a včas (do 15 dnů od doručení usnesení o exekuci) podali odvolání proti usnesení o exekuci s odůvodněním, že podpis na doručence k platebnímu rozkazu není adresátčiným pravým podpisem (navrhli provést důkaz posudkem grafologa), platební rozkaz nebyl řádně doručen, a tudíž se nemohl stát exekučním titulem.
Ale takto poměrně snadné je to jen v případě, že exekučním titulem je platební rozkaz.
Jinak taky záleží na tom, zda se přítel zdržuje na adrese trvalého pobytu a přebírá tam poštu, nebo se např. zdržuje v cizině. Pokud se prokazatelně zdržoval v době údajného doručení platebního rozkazu v cizině a udajným exekučním je platební rozkaz, tak se (do 15 dnů od doručení usnesení o exekuci) lze bránit.
Vše tedy záleží na tom, jestli se zdržuje na adrese, na které je hlášen a přebírá tam poštu (pokud nemá datovou schránku). Akorát u platebního rozkazu je vyloučeno náhradní doručení (např. fikcí).
Tkze by se tomu dalo i pranit potom co jsme to zaplatili? bylo to nejakych 38tis.
Pritel v tu dobu potom odchodu jezdil mezinarodku, ale na trvaly bydliste mu to chodilo. ale moc tam nepobyval. me prijde i divne, ze zadny dopis od toho exekutora nebyl a najednou se pred dvermi kde ma trvaly bydliste, bydli tam babicka, objevi exekutor…Ma to nejaky pan Gajdos. Takze bychom meli zajit k soudu? na pravnika mit asi nebude. Ale tady u nas je v tescu pravni poradna, (nevim jestli nejakm muze pomoci) ale zkusit to muzem. zajdem tedy na soud. Opravdu si vsechny dopisis schovava. To je nam prave divne, ze by je nemel. A ani ten exekutor nic neposlal. Za 3 roky co jsme spolu, nic!!!
Ještě napíšu, proč je poměrně snadné se bránit, pokud je údajným exekučním titulem platební rozkaz, ale přítel si je jist, že mu nic nepřišlo: Protože je náhradní doručení PR vyloučeno. Na doručence musí být jeho vlastoruční podpis. Žádné oznámení o uložení zásilky, které se mohlo ztratit anebo se na ně doručovatel(ka) vykašlal(a). Musí tam být jeho podpis. Když není (anebo je zfalšován), tak platební rozkaz není exekučním titulem.
Je třeba začít od spisových značek (nalézacího řízení a exekuce). Pokud je neznáte (když nic nepřišlo), zjistěte si od exekutora spisové značky.
Po zaplacení, nám přísel dopis, kde to bylo napsáno a kde jsou spisové značky. Dneska jsem volala k soudu a ve čvrtek si mam zavolat a ona mi řekne, kdy si můžu jít nahlédnout do spisu. Je tedy se bránit i po zaplacení. Já, vím, e se hloupě ptám.. ale opravdu doma tápeme, jak to, že se neobjeí žádný dopis, ale najednou vám u dveří zvoní exekutor. Bez šance vědět o co jde…
no nafotíme spis a půjdem se poradit s „právníkem“ co dál ![]()
ještě jednou děkuji
Ahoj
, chtěla jsem se zeptat.
Pokud mi obstaví účet v bance, jak se dozvím od koho exekuce je?
Musí mi vždy domů dojít dopis o exekuci ( částka, úroky atd ), a nebo příjde rovnou exekutor?
Prozatím žádnou nemám, ale káždým dnem čekám…