Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý den, prosím Vás, potřebovala bych poradit. Oba jsme s manželelm přišli o práci a protože máme nějaké půjčky, tak prodáváme dům, aby jsme mohli všechno najednou zaplatit. Dům už je prodaný, do dvou měsíců mají být peníze, jenže už tři měsíce neplatíme splátky u více společností. Mám strach, že exekuce bude dřív než peníze a skočí zástavy na dům. Můžete mi někdo napsat, po jaké době, když se nesplácí, tak začne exekuce. Děkuji za odpovědi Žaneta
@zabulina Nechtěla bych být teda v kůži kupujícího, kdy nemusí mít cizí vinou barák ani peníze ![]()
Proc se nespojis primo s tema firmama? Prijde mi vyhazovani penez z okna pokud cekate az to dojde do exekuce. Vetsina firem se snazi dohodnout pred ni, urcite vam poslali upominky a vyzvy, ne? Hlavne nesrkat hlavu do pisku.
No to mi se s nimi bavíme, ale chtějí ty splátky třeba do týdne, tak třeba pošlu část, ale volají zase. Tak je to pořád dokola.
@Draculka píše:
@zabulina Nechtěla bych být teda v kůži kupujícího, kdy nemusí mít cizí vinou barák ani peníze
Kupující se nemusí bát, jejich bude dům, až zaplatí, takže by se případná exekuce vyplatila.
@zabulina
Záleží na tom, jak to máte uvedeno ve smlouvě. Obecně exekuci musí odkejvat soud, takže poté, co proběhne nějaké řízení u soudu, a tam nikdy nelze říct, jak dlouho to bude trvat. Vím o případu, kdy se na vydání exekučního titulu čekalo rok a čtvrt (ale tomu předcházel tříletý soudní spor), ale taky se exekuce dělají ve zrychleném řízení a to pak může být záležitost třeba i týdne - opravdu záleží na soudu.
Přesně tak - záleží na podmínkách ve smouvě. Pokud jste již podepsali smlouvu na základě které dojde k zápisu vlastnického práva nového majitele, tak se na dům, jako nemovitost, nestane předmětem vaší exukece. Jakmile zapečetí KN nemovitost, tak se k ní nedostane nikdo jiný.
Doporučuji ale také to, aby jste se dohodli se společnostmi, u nichž máte pohledávky. Je to vždy nejlepší cesta (a také nejlevnější). Pokud jim ukážete podklady, že obdržíte do dvou měsíců peníze, mohlo by to pomoci ![]()
To mi už máme na katastru návrh na vklad a smlouvu, jenže oni financují dům z hypotéky a v jejich smlouvě je, že max. do 60 ti dnů od návrhu na vklad příjdou peníze na náš účet. Já mám i strach, že když řeknu v bankách kde dlužíme, že prodáváme nemovitost a ukážu třeba smlouvu, tak že tam uvidí účet kam příjdou peníze, ten obstaví a nedostane se tak na další, když třeba pro pohledávku za
100 tis. obstaví účet, kam mají přijít téměř 2 mil. Potom nebudu moci zaplatit ostatní půjčky (celé). ![]()
Pokud to jsou teprve 3 splátky, tak to tak rychlé ještě nebude, většinou to chvíli trvá, než se vše rozjede, jak už bylo psáno musí projít soudní řízení… Přeji, aby se situace brzo vyřešila a našli jste si práci…
@zabulina píše:
To mi už máme na katastru návrh na vklad a smlouvu, jenže oni financují dům z hypotéky a v jejich smlouvě je, že max. do 60 ti dnů od návrhu na vklad příjdou peníze na náš účet. Já mám i strach, že když řeknu v bankách kde dlužíme, že prodáváme nemovitost a ukážu třeba smlouvu, tak že tam uvidí účet kam příjdou peníze, ten obstaví a nedostane se tak na další, když třeba pro pohledávku za
100 tis. obstaví účet, kam mají přijít téměř 2 mil. Potom nebudu moci zaplatit ostatní půjčky (celé).
Pokud je tedy v katastru podaný návrh na vklad a kupující financuje dům na hypotéku, tak by to ohledně domu mělo být v pořádku. Podívej se na internetu na stránky KN http://www.nahlizenidokn.cuzk.cz/ a pokud je tam v kolonce „omezení vlastnického práva“ a „Způsob ochrany nemovitosti“ uvedeno číslo pod kterým jsou dokumenty na KN dány, tak už by nikdo jiný krom banky zastavitele, němal na nemovitost uvalit zástavu, ani soudní exekuční rozhodnutí.
Pokud jsou vašimi věřiteli bankovní subjekty, pokuste se s nimi o dohodu ohledně platby. I kdyby vám obstavili účty, vezmou si z nich pouze to, co jim náleží, ne víc.
Přeji, aby vše dobře dopadlo a byli jste v pohodě ![]()
Tak tuhle situaci vám opravdu nezávidím. Před časem byl v televizi pořad na toto téma (tuším na čt1) kde lidem v této situaci radil odborník. Co tam vždy radil bylo komunikovat s danou společností u které máte půjčku. Prostě to neřešit mlčením a čekat že se to vyřeší nějak samo.
@zabulina píše:
Dobrý den, prosím Vás, potřebovala bych poradit. Oba jsme s manželelm přišli o práci a protože máme nějaké půjčky, tak prodáváme dům, aby jsme mohli všechno najednou zaplatit. Dům už je prodaný, do dvou měsíců mají být peníze, jenže už tři měsíce neplatíme splátky u více společností. Mám strach, že exekuce bude dřív než peníze a skočí zástavy na dům. Můžete mi někdo napsat, po jaké době, když se nesplácí, tak začne exekuce. Děkuji za odpovědi Žaneta
No… exekuce může být až po soudu. Komunikovali jste nějak s věřiteli? Požádejte o odklad splátek (samozřejmě záleží taky na tom, zda ty peníze jsou na beton). Dobrá zpráva pro vaše věřitele je, že situaci řešíte a nestrkáte hlavu do písku, ještě ta komunikace (teda… pokud jsou to věřitelé seriozní a ne takoví ti dravci, kterým jde hlavně o to, aby se dostal dlužník do prodlení).