Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
milé maminky,jak dlouho se vaše miminka léčila s moučnivkou,čím jste potíraly. Podotýkám že fialka nám nepomohla
a vůbec písněte svoje boje s touhle bílou potvorou.
já jsem potírala šťávou z citronu (namočila jsem do ní čístítko do uší a potřela), pomohlo, ale podotýkám, že je to babská rada
malej se děsně šklebil, ale myslím, že do několika dní to zmizelo,
miminům se sice citrusy nedoporučují, ale zdálo se mi to přírodnější než ta genciánka
Ahoj Moti.
Tak já právě dnes zjistila moučnivku u své 1,5 leté Laurinky ![]()
Válčila s ní i jako miminko, ale kolem 6-ti měsíců tak nějak zmizela sama. I když genciánku jsme také asi 5 dní používali. Ovšem tenkrát měla moučnivku spíš u zadečku, v pusince skoro minimálně, tentokrát má bílý povlak na jazýčku, pár teček vzadu na patře a něco po stranách dutiny.
U miminek je to velmi běžném jejich imunitní systém je ještě slabý, tak z toho neměj těžkou hlavu
Zkus vytírat heřmánkovým čajem-ovšem raději jen vytírat, je to přeci jenom alergen, tak k pití raději až později. Jinak jistě pomohou lactobacily-ty teď nasadím i Lauře. Přestala jsem jí totiž 12.9. kojit, tak asi i její imunita válčí ![]()
Malou trápila moučnivka v podstatě od porodnice, takže zkraje klasika fialka, ale hodně se od ní ustupuje, protože je prý karcinogenní, takže tou se mi to moc patlat nechtělo, ale v tu chvíli jsem nic jiného neměla, tak jsem zkusila to - zbytečně. Pohledala jsem po netu a hodně si maminky chválily přípravek s Myconazolem z ciziny /InfectoSoor Mundgel v Německu, Daktarin gel v Rakousku-složení stejné jen jiný název/, známí jeli do Rakouska, tak jsem si nechala přivézt Daktarin. Poctivě jsem vymazávala, malé to chutnalo, ale výsledek nula. Takže dr.nasadila tablety Nizoral - ráno se v převařené vodě rozpustila tableta a roztokem se 3× denně vytírala pusinka. Zjistila jsem, že roztoku z 1 tablety je hodně, tak jsem rozpouštěla 1/2tbl.v půlce vody a tudíž jsem aplikovala dvojnásobnou dobu - bez úspěchu
Dcera byla zatím jediná pacientka, na kterou to dr.nezabralo. Nakonec nám mladší dr., která je trochu homeopaticky zaměřená, doporučila Borax - kuličky se rozpouští v převařené vodě a po 2 hod.se miminku dává lžička roztoku a to teprve zabralo, tuším po 5dnech. Celková doba boje s moučnivkou u nás = 2 měsíce ![]()
Ale je fakt, že my jsme s dcerou měly něco odolného, co jsme si kojením předávaly, protože i já na prsu měla párkrát hnusnou vyrážku, ale na to mi tedy moc pomohl ten Daktarin. Teď máme třetí měsíc klid - ťuk ťuk ![]()
u nás zabrala genciána ,ale fakt je že jsem nekojila takže stačilo jen pořádně desinfikovat lahve a dudlíky před každým použitím .Jinak se musí desinfikovat prsa (ale už nevím čím to ty maminy dělali.)
od porodnice cca do pul roku jsme to male lecili, fialka neuspesna, ono to pak samo odeznelo, dalsi rady nezabiraly taky (citron atd.). pry gdyz fialka nezabere do 2 tydnu aktivniho natirani prsa i jazycku aspon 4krat denne, tak nezabere vubec.
my jsme dostali nizoral,za dva dny byla pryc a uz se nevratila
u nás zabral infecto soor mundgel po třech dnech jsme měli pokoj a dodnes se nevrátila,mužu doporučit konzultovala jsem to s mojí dětskou dr.přečetla leták a říkala že je to v pořadku a mužu mazat,nemaže to oblečení ,dětem to chutná.Jsou dvě příchutě ,pomeranč a kakao ale gely jsou bílé.
Tak malá to má už víc jak 2 měsíce a vůbec nic jí nazabírá. Vyvařuju a stejně to nepomáhá.
Nám genciánka taky nezabrala, za to pomohla obyčejná jedlá soda rozpuštěná ve vodě a vatovou tyčinkou vytřít pusinku. Nějak to prý souvisí s kyselostí a zásaditostí, tomu já sice nerozumím, ale pomohlo to.
Holky, potřebovala bych radu od vás, co jste používali Daktarin. Malýmu je měsíc, nejdřív jsme měli genciánku, sice zabírala, ale pálila…pak Neocide a po něm se nám to hrozně rozšířilo. Manžel přivezl z Rakouska Daktarin, ale dočetla jsem se v příbalovém letáku, že se nemá používat u děti do 6 měsíců. Používali jste někdo u mladších? A bylo všechno v pořádku?