Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pokud maminka neštovice prodělala, mělo by miminko mít protilátky. Taky by mě to mrzelo, ale nemohla jsi to vědět - něco jiného by bylo, kdybys o neštovicích věděla a přesto šla s dítětem k jiným dětem. Neštovice jsou nakažlivé především v případě kontaktu v uzavřené místnosti alespoň 15min. Takže velká ta pravděpodobnost není, nulová ale taky ne. I kdyby děti onemocněly, nikdo nemůže tvrdit, že je to od vás. ![]()
neštovice jsou dle naší dr. Infekční už 3 dny před výsevem puchýřků. a přenosnost téměř 100%.
Neumím říct, jak to takovéhle mimi zvládne, ale moje roční to měla naprosto OK. Určitě to kamarádce řekni a ať si ona zavolá o radu své dětské dr, jak postupovat u té maličké.
A má syn neštovice?
Pokud ano, považovala bych za vhodné zavolat kamarádce a říct jí, co a jak. Ať se zlobí nebo ne, měla by být vděčná, že jsi ji informovala o pravém stavu věcí a ona se může podle toho zařídit - poradit se s pediatrem..
Tak bych to udělala já a byla bych vděčná, kdyby toto všichni udělali pro mě(vím, že je to spíš utopie)..
Pokud se jen domníváš, že by mohlo jít o neštovice, tak bych kamarádku taky informovala..
Co se týče neštovic a malého kojence, dítě by mělo být chráněno, pokud je kojené, protilátkami z MM, ale taky to není pravidlo. I kojenec neštovice vyjímečně má a moje sestra je prodělala v 5 měsících, bez problémů a následků..
Každopádně co se týká Tvého pocitu viny, neměl by být přehnaný, protože tomu se nejde ubránit. Miminko se může nakazit kdekoliv - v obchodě, v autobuse, u příbuzných..Něco jiného by bylo, kdyby neštovice propukly a Ty bys to záměrně zatajila, ale tak to nebylo ![]()
Považuju prostě za nutné kamarádku pravdivě informovat..Už proto, aby svoje miminko mohla sledovat a při prvních příznacích vyhledat lékaře..
No ono jde o to že ve školce kam chodíme jsou neštovice ,volala jsem hned naší doktorce a ptala se co dělat a jestli musíme být hned v izolaci a ona mi řekla že ne že do prvního pupínku ne…já si to ani neuvědomila…bylo to v sobotu ,dnes je středa a ani nevím jestli je to štípanec od komára nebo ten pupínek ,ale vzhledem k situaci asi ano..a kamarádce jsem to řekla hned jak jsme se potkali venku ale i tak se dost bojím…jestli to chytne ta starší a bude to v bytě tak je to asi jasný že…achjo.
Jana206 píše:
Co se týče neštovic a malého kojence, dítě by mělo být chráněno, pokud je kojené, protilátkami z MM, ale taky to není pravidlo. I kojenec neštovice vyjímečně má a moje sestra je prodělala v 5 měsících, bez problémů a následků..
Jano, s kojením to nemá nic společného. Jedná se o protilátky, které se přenesly nitroděložně přes placentu. U kojenců přetrvávají 4-6 měsíců. Samozřejmě je matka předá pouze tehdy, pokud neštovice prodělala (je očkovaná).
S tím přenosem bych to tak zle neviděla. Měla jsem na návštěvě kamarádku, když jsme si všimly, že její syn má neštovice a dcerka to od něj nechytla. A to tady byli déle než 15 min.
Syn chytil neštovice ve školce až při třetím kontaktu - první kontakt ve 3 letech , podruhé ve 4 letech a chytil to až ve třetí várce ve 4,5. Přesně dva týdny po začátku prvního pupínku u staršího syna se objevil první pupínek u mladšího (tehdy 2,5r). Oba bez teplot, pupínků celkem málo, snášeli to výborně.
Do necelého půl roku by mělo být miminko chráněné protilátkami od maminky (nesouvisí s kojením).
Příspěvek upraven 16.06.11 v 07:15
No oni si hráli venku delší dobu,nebyl to jen krátký kontakt..Tak myslíte ,že se ta starší může nakazit?i když to bylo v sobotu a malej má odedneška jeden pupínek?
Anonymní píše:
No oni si hráli venku delší dobu,nebyl to jen krátký kontakt..Tak myslíte ,že se ta starší může nakazit?i když to bylo v sobotu a malej má odedneška jeden pupínek?
Nakazit se může a nemusí. To platí o komkoliv a kdykoliv. Já jsem třeba neštovice prodělala bez příznaků(nikdo si nepamatuje, že bych je kdy prodělala, v kartě u mé dětské dr. taky nejsou), přesto mám protilátky. Jsem ráda, že jsem si to nechala vyšetřit, bych vyhodila za drahé očkování. Od svých dětí jsem je nechytla. Dcera měla hodně pupínků, ale skoro bez teplot, syn měl jen pár pupínků, protilátky nechám časem vyšetřit..
Udává se, že se tento virus šíří hlavně u uzavřených místnostech, je nutný delší pobyt, pokud kolem toho člověka jen projdu, je riziko nákazy menší a virus „rotuje“. Je pravděpodobnější, že v paneláku se nakazí děti od sousedů, kteří bydlí nad sebou než vedle sebe..
Ale všechno jsou to jen domněnky..Není možné se na to stopro spoléhat.
Co se týče kojení, Alpako, myslela jsem to tak, co se obecně udává. Jinak v zázračný účinek kojení nevěřím, přestože jsem obě děti kojila dlouho ![]()
dítě bývá infekční cca 2-3 dny před prvním pupínkem. takže si myslím, že syn ještě infekční nebyl. dále z jednoho pupíku bych ještě nedělala závěry, že to jsou neštovice. uvidíš, jak to bude vypadat ráno.
jo a jinak u nás to bylo třeba tak, že dcera je prodělala loni v červnu. já jásala, že mi je aspoň nedonese k miminu, které se narodilo v říjnu. no, a viki je měl letos na velikonoce, tedy v 6 měsících. přišel k nim asi někde v mHD nebo mateřském centru, protože ve školce v tu dobu ještě nebyly. neštovice u něj měly výrazně lepší průběh než u klárky loni. myslím, že jestli se ti potvrdí neštovice, tak je korektní infomovat o tom kamarádku (já to také udělala u všech, s kým jsme přišli v rizikovou dobu před výsevem do styku). jo, a viki už měl pár pupínků, o kterých jsem myslela, že je alergická reakce na meruńky, a byli jsme s kamarádkou a jejíma dětma na hřišti a ani jedno dítě neštovice nechytlo. ale pravda je, že si přímo nehráli s mojím prckem v kočárku…
Mám dva kluky ten starší to chytil první a až za tři týdny to dostal ten mladší a to byli spolu pořád v pokojíčku,chtěla jsem aby to měli oba dva.Pak už je jen důležité být v teple aby jich vylezlo co nejvíce,protože pokud je jich málo může se stát že neštovice dostane ještě jednou.Stará rada,ale dobrá pokud nechtěji neštovice vyskakat ven tak je dobré dát malému trošku fernetu,ale jen trošku to malému zahřeje tělíčko a pak je celé obsypané.Holka od švagrové byla s klukama co druhý den aby to dostala a nic,pije hodně mléka tak nevím jestli měla dobrou imunitu. ![]()
My jsme měli neštovice nedávno.
Syn už byl infekční a byl ve styku s devíti měsíčním chlapečkem mé sestřenice a taky se svým šestitýdenním bratrancem. Ani jedno mimino neštovice nedostalo. Ale dcera (tehdy šesti měsíční, plně kojená) neštovice od svého bráchy dostala. Naštěstí měla dobrý průběh. Taky mě během inkubační doby štvalo, že jsme byli v kontaktu s tak malými dětmi, ale kdo neštovice mohl tušit.
Jestli se nakazila starší dcera kamarádky, se uvidí. A pokud ano, je od tebe fér, že jsi to kamarádce řekla.
Katka_F píše:
My jsme měli neštovice nedávno.
Syn už byl infekční a byl ve styku s devíti měsíčním chlapečkem mé sestřenice a taky se svým šestitýdenním bratrancem. Ani jedno mimino neštovice nedostalo. Ale dcera (tehdy šesti měsíční, plně kojená) neštovice od svého bráchy dostala. Naštěstí měla dobrý průběh. Taky mě během inkubační doby štvalo, že jsme byli v kontaktu s tak malými dětmi, ale kdo neštovice mohl tušit.Jestli se nakazila starší dcera kamarádky, se uvidí. A pokud ano, je od tebe fér, že jsi to kamarádce řekla.
Díky moc řekla jsem jí to hned v tu sobotu ,ale ještě jsem jí psala dnes ,vzala to dobře ,ale já bych se nejradši neviděla ,měla jsem ho radši izolovat,ale doktorka ,které jsem vola mi řekla ,že normálně může ve ,na hřiště..vůbec mě to nedošlo,moje chyba no,a už to nevrátím-bohužel. ![]()
teď už můžu jen doufat ,že jsme ji nenakazily a,že to třeba ty neštvice nebudou -měl celý den jen ten jeden pupínek nebo spíš červený flíček,ale vzhledem k situaci ve školce se obávám neštovic -uvidím ráno.. ![]()
Musím se zeptat.....dnes ráno jsem si všimla že má syn na tváři jeden pupínek,ale o to mi až tak nejde.. Dnes je středa a v sobotu jsme byli venku s kamarádkou která má tříletou dceru a dvouměsíční miminko…četla jsem ,že infekční by jsme byli při tom prvním pupínku ,ale bojím se ,aby jsme je nenakazily,je tam velká pravděpodobnost? Mám z toho obavy ,hlavně kvůli tomu mimču…díky..