Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Samíkovi zjistili na kardiologii vývoj do aortální stenózy. Nález je na hraně, chlopeň je prý zatím OK, v aortě to teče rychleji (tak mi to řekli, samo tomu nerozumím
), čili se to může ještě vyvinout tak i tak.
Vím, že je předčasné nad tím dumat, zatím nic nemá, režim má bez omezení, ale pořád přemýšlím, co by to znamenalo. Kardioložka říkala, že by nesměl dělat vrcholový sport (což pro většinu lidí není žádná životní tragédie) a museli bychom dodržovat určitá opatření ohledně infektu (což si neumím představit - co školka, škola, kroužky…?). Dočetla jsem se, že je to poměrně běžná vada, ale přesto mi to leží pořád v hlavě.
Máte s tímto někdo zkušenost u sebe nebo svých dětí? „Vyhrožovali“ vám tím i třeba a bylo všecko v pořádku?
Předem děkuji, že mi nebudete psát žádné hrůzy a katastrofické scénáře, nepotřebuju to slyšet, v poslední době takové věci dost těžko nesu
Spíš potřebuju uklidnit, že se toho nemusím moc bát, kdyby se to náhodou časem potvrdilo a že bude moct mít celkem normální život, jak každý kluk…
To jsme měla asi já, páč mám v papírech stenoza AP, k tomu jsmem měla defekt komorového septa s prolapsem aortální chlopně, jsem po operaci, kterou by klukovi ani nedělali, mně operovali kvůli tomu, abych mohla jednou rodit (na operaci jsem byla v 15 letech). Od malička musím dodržovat prevenci infekční endokarditidy, kvůli čemuž mi doktorka píše antibiotika i v případě, kdy by je jinému ještě nepsala. Kromě toho dostávám antibiotika před některými zákroky, i kdy podle podle posledních informací to už není nutné. Jinak k té vadě jako takové - na prvním stupni jsem byla dost omezená v tělocviku, od druhého stupně mi ho už zakázali úplně, protože by mě neměli z čeho klasifikovat. Nesměla jsem běhat, šplhat, posilovat, bruslit na ledě, zkrátka se hodně namáhat. Ale jinak si nevzpomínám na žádné problémy. Tak snad jsem tě moc nevyděsila. ![]()
Kamarádovi ji zjistili až před čtyřicítkou, měl kolaps podobný infarktu, ale infarkt to nebyl, takže žádné ohrožení života se nekonalo. Při lokálním znecitlivění mu vpravili stehenní tepnou stent a bylo po zúžení a rychlejším průtoku krve. Normálně si u operace povídal s doktory a díval se na obrazovku, jak to dělají
Omezení má - nesmí vrcholově sportovat a musí v rámci prevence pečlivě léčit a doléčit každou zánětlivou i banalitu. Doporučili mu nechávat se očkovat proti chřipkám jako prevenci. Jinak nic, pohoda, žije normálně, a dokud se nesložil, ani nevěděl, že něco takového má.
Raduš, ne, dobré
Já jsem si to malovala, že nebude moct do školky, protože tam lítá kupa nemocí, ve škole budeme v době chřipkových epidemií zavření 2 měsíce doma, nevezmou ho nikam na výlety, na tábor, třeba do skautu kdyby chtěl chodit… Tak toto asi podle všeho snad teda nehrozí?
Háto, jo, to bude asi nějaký ten „balónek“, co jsem o něm četla, že se to tím roztáhne… ![]()
Hned jsem klidnější, fakt, díky moc
Jsem to psala se slzou v oku a už je mi líp ![]()
Angua píše:
Raduš, ne, dobréJá jsem si to malovala, že nebude moct do školky, protože tam lítá kupa nemocí, ve škole budeme v době chřipkových epidemií zavření 2 měsíce doma, nevezmou ho nikam na výlety, na tábor, třeba do skautu kdyby chtěl chodit… Tak toto asi podle všeho snad teda nehrozí?
Angua tak tohle myslím fakt nehrozí. Já mám starší dceru po celkové korekci srdeční vady, chodí normálně do školy atd. Jen teda bývá dost často nemocná a obvykle se musí více hlídat, když už jsou horečky víc jak tři dny, tak se to musí řešit.
Balonek zavedou, nafouknou, tím roztáhnou cílové místo a balonek zas vyndají. Stent je kovový s „bodlinkami“ zvenku, složený ho zavedou, v cílovém místě ho rozevřou (asi jako když vystřelí deštník), tím se zasekne do tepny/žíly a zůstává tam trvale, aby se místo zpátky nezužovalo. Postupně jakoby vroste/obroste tkání. Stent se používá více u mladších lidí nebo u lidí s minimálními kalcifikacemi v tepně/žíle. U lidí s velkými plotnami kalcifikací se moc nepoužívá - hrozí odtržení plotny a infarkt nebo embolie (v závislosti na tom, kde postižené místo je). Kamarád, co stent dostal, moc zdravě před operací nežil, hodně jsme pařívali a kouřil a kalcifikace měl v pohodě. Jen je místně očistili a odsáli a mohli hned vložit stent. Na těch plotnách se nejvíc podepisuje ten „zlý“ cholesterol, takže bych u malého preventivně hlídala přiměřeně zdravou stravu.
(člen mojí rodiny pracuje přímo na hodně dobrém kardiu)
Angua píše:
Háto, jo, to bude asi nějaký ten „balónek“, co jsem o něm četla, že se to tím roztáhne…Hned jsem klidnější, fakt, díky moc
Jsem to psala se slzou v oku a už je mi líp
Katy, tak to jo… No já jsem si vůbec neuměla představit, co to znamená „určitá opatření proti infektu“ - to, co píšete (nepřechodit, doléčit), považuju (hlavně) u dětí za samozřejmé
Takže jsem si představovala opatření ala Michael Jackson ![]()
Takže spíš by hrozilo, že by zřejmě o něco víc chyběl ve škole (a tedy i já v práci), když se řeší každý „prd“…
No furt doufám, že se nám to vyhne
Ale třeba nechce vůbec chodit do kopce, což dělá sousedčin vnuk taky a ten to právě má ![]()
Angu jo jo, prostě my třeba seděli doma i s blbou rýmou, protože když se fakt dobře nepřeléčila, tak obvykle pak z té rýmy bylo něco víc. Samozřejmě nemyslím vodovou rýmu, ale když už jí měla hustější a začala měnit barvu, tak to bylo blbé a trčeli jsme doma.
![]()
Další opatření co teda dodržujeme je, že s ní nejezdím městskou hromadnou dopravou, vlaky atd., nechodím s ní po obchodních domech, samo že jí tam občas vezmu, ale nelezu tam s ní třeba když je chřipková epidemie atd.
No a to že nechce chodit do kopce, asi je to pro něj fakt únavné, ty děti obvykle dopře poznají co jim nedělá dobře.
![]()
Angua píše:
Raduš, ne, dobréJá jsem si to malovala, že nebude moct do školky, protože tam lítá kupa nemocí, ve škole budeme v době chřipkových epidemií zavření 2 měsíce doma, nevezmou ho nikam na výlety, na tábor, třeba do skautu kdyby chtěl chodit… Tak toto asi podle všeho snad teda nehrozí?
Pokud jde „jenom“ o tu stenozu, tak to asi nehrozí, já jsem celkově „chcípák“, mám ještě astma, at. ekzém, plno alergií, takže jsem měla zákaz škol v přírodě i táborů, ale na výlety jsem jezdila normálně.
V očkováku jsem měla vždycky vyškrtané úplně všechno kromě hry na dechové nástroje. ![]()
Katy, tak nemoci u nás zatím nějak víc nejsou, spíš bych řekla, že je nemocný míň, než jiné děti - což se pochopitelně může vždycky změnit ![]()
No právě s tím chozením jsem si myslela, že je akorát zdechlý - doma a na rovině lítá, jak drak, ale když někam jdeme, tak málo ujde a ty kopce taky nic moc… Možná je to jiný druh zátěže
Nebo to holt zkouší
Ale právě ta sousedka říkala, že vnouček to má též tak…
Raduš, tak aspoň něco můžeš, to je celkem drsné… Chcípáku
Tak snad na tom tak zle nebude, tábory a spol. jsou fajn…
No ale celkeově mám z toho už lepší pocit, že i kdyby náhodou něco, tak to zvládnem ![]()
Angua já si osobně nemyslím, že by na tebe něco zkoušel, podle mě je to jiný druh zátěže, ale tak klidně se na to zeptej kardiologa.
![]()
Edit: pokud má malý „jen“ aortální stenozu, tak to asi tak horké nebude jako u nás, my toho máme více i když je po celkové korekci srdeční vady. A je super, že není nějak extra nemocný, to je jen plus, má asi dobrou imunitu.
![]()
Katy, ono je to s ním taky, že začal chodit až v nějakých 15 měsících, do té doby se nosil, byl na to zvyklý, ještě i teď se rád ponosí, když má možnost. I byl takové línější mimino, všecko dělal pozdě… Proč se namáhat za hračkou, když mi ji podají… Když mi ji nepodají, tak ji mít nebudu, no ![]()
Tak prostě mám pochybnosti, protože venku za psem nebo kolem aut, když poznává značky lítá, jak drak, nijak extra se nezadýchává (rozhodně později, než já, kdybych takto běžela
), ale když máme někam spořádaně jít, tak hnedka „vemu, vemu“ nebo chce do kočáru. Do kopce totéž… Ani jsem to na kardio neříkala, protože jsem si to nespojila - to až mi to říkala ta sousedka, tak mi došlo, že to je u nás stejné… Jdem tam zas za půl roku, tak se na to zeptám pak a holt ho nechám, ať si určuje tempo podle sebe.
Za tu imunitu jsem ráda, to má asi z naší strany, my jsme takoví zdraví, pevní, nealergičtí…
![]()
Teda to je ale celkem na pytel, když toho máte nekombinovaného víc
Tak aspoň že něco dokázali „opravit“…
Tak se tu holky hlásím k vám, jdeme z další kontroly a opět mírné zhoršení, takže z velmi nízké závažnosti už střední...........
14.6. nás čeká Brno a pak se uvidí co dál......
@Raduš.ka44 píše:
To jsme měla asi já, páč mám v papírech stenoza AP, k tomu jsmem měla defekt komorového septa s prolapsem aortální chlopně, jsem po operaci, kterou by klukovi ani nedělali, mně operovali kvůli tomu, abych mohla jednou rodit (na operaci jsem byla v 15 letech). Od malička musím dodržovat prevenci infekční endokarditidy, kvůli čemuž mi doktorka píše antibiotika i v případě, kdy by je jinému ještě nepsala. Kromě toho dostávám antibiotika před některými zákroky, i kdy podle podle posledních informací to už není nutné. Jinak k té vadě jako takové - na prvním stupni jsem byla dost omezená v tělocviku, od druhého stupně mi ho už zakázali úplně, protože by mě neměli z čeho klasifikovat. Nesměla jsem běhat, šplhat, posilovat, bruslit na ledě, zkrátka se hodně namáhat. Ale jinak si nevzpomínám na žádné problémy. Tak snad jsem tě moc nevyděsila.
jen pro upřesnění - nedá mi to, jsem kardiolog, i když dospělácký - stenosa
stenoza AP, k tomu jsmem měla defekt komorového septa s prolapsem aortální chlopně - je to stenosa pulmonální chlopně, na aortální chlopni je prolaps - čili ta chlopeň nejspíše nedomyká - to je opačná vada, k tomu defekt komorového septa - to už je vada komplexní, čili vážnější než „prosté“ postižení jedné chlopně