Aortální stenóza

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
24.5.12 23:21
@Angua píše:
Samíkovi zjistili na kardiologii vývoj do aortální stenózy. Nález je na hraně, chlopeň je prý zatím OK, v aortě to teče rychleji (tak mi to řekli, samo tomu nerozumím :lol: ), čili se to může ještě vyvinout tak i tak.

Vím, že je předčasné nad tím dumat, zatím nic nemá, režim má bez omezení, ale pořád přemýšlím, co by to znamenalo. Kardioložka říkala, že by nesměl dělat vrcholový sport (což pro většinu lidí není žádná životní tragédie) a museli bychom dodržovat určitá opatření ohledně infektu (což si neumím představit - co školka, škola, kroužky…?). Dočetla jsem se, že je to poměrně běžná vada, ale přesto mi to leží pořád v hlavě.

Máte s tímto někdo zkušenost u sebe nebo svých dětí? „Vyhrožovali“ vám tím i třeba a bylo všecko v pořádku?

Předem děkuji, že mi nebudete psát žádné hrůzy a katastrofické scénáře, nepotřebuju to slyšet, v poslední době takové věci dost těžko nesu :roll: :oops: :mrgreen: Spíš potřebuju uklidnit, že se toho nemusím moc bát, kdyby se to náhodou časem potvrdilo a že bude moct mít celkem normální život, jak každý kluk…
  • záleží, co myslí tím „je to na hraně“ - tipuju, že na hranici mezi normální chlopní a již zúženým ústím - jen urychlený tok na chlopni nemusí nic znamenat
  • pokud je tam lehká Ao stenosa, záleží, jak se bude dál vyvíjet - pokud bude nadále vada lehká, pak nebudou omezení prakticky žádná nebo jen ten intenzivní sport
  • to doléčování infekcí je prevencí infekční endokarditidy - což je zánět srdeční nitroblány, kterým by mohlo dojít ke zhoršení stavu chlopně - vyhýbat kolektivu se rozhodně nemusí
  • s tím chozením do kopce - tipuju, že se mu jen nechce (naše holky to taky tak měly) - jinak by se zadýchal i při běhu po rovině
  • no při tom nejhorším scénáři - pokud by to opravdu byla AoS a progresivně se zhoršovala - tak ho čeká zákrok na chlopni - ať již katetrizační nebo operace - po které by byl „vyléčen“, v případě klasické operace by bral léky na ředění krve, které by ho trošku omezovaly v některých aktivitách
  • možná jde jen o urychlení toku na chlopni - bylo to vyšetření v dětském kardiocentru? pokud ne, snažila bych se k němu dostat
  • možná půjde o lehkou AoS, celé dětství bude pravidelně sledován ultrazvukem a oemezen bude ve velké zátěži a bude se dodržovat ta prevence infekční endokarditidy ( i když nová doporučení už nejsou tak přísná)

btw jak jste na to přišli? dr. zjistila poslechově šelest a na UZ srdce řekli, že je to na hraně? pak je ještě nadějě, že to fakt bude všechno v pořádku

začal se zadýchávat, omdlévat, vypadá nemocně?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.5.12 23:23

Angua - teď jsem si to pořádně přečetla :oops: - chlopeň je normální, jen rychlejší tok - může být při stresu, zrychlené srdeční akci, teplotě atp. … … to bych si teda tipla, že všechno bude OK :D neboooooooooooj :hug:

• Citovat
  • Upravit
50725
24.5.12 23:27
@Anonymní píše:
btw jak jste na to přišli? dr. zjistila poslechově šelest a na UZ srdce řekli, že je to na hraně? pak je ještě nadějě, že to fakt bude všechno v pořádku

Jj, přesně tak. Šelest tam furt má, ale naposledy se jí to zdálo lepší, že je ta chlopeň jenom víc echogenní. Vím já, co to znamená, ale kontrolu dali až za 9 měsíců - předtím jsme chodili po 6. Chodíme k dětské kardioložce.

Jinak moc díky za vyčerpávající odpověď, je příjemné si přečíst, že to není vlastně „nic hrozného“. A s kopcem už jsem ho mezitím odhalila, že je zdechlý jak cap :lol: :lol: :lol: Jinak vydrží lítat, skákat a ještě u toho ječet a nic mu není :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.5.12 23:38
@Angua píše:
Jj, přesně tak. Šelest tam furt má, ale naposledy se jí to zdálo lepší, že je ta chlopeň jenom víc echogenní. Vím já, co to znamená, ale kontrolu dali až za 9 měsíců - předtím jsme chodili po 6. Chodíme k dětské kardioložce.Jinak moc díky za vyčerpávající odpověď, je příjemné si přečíst, že to není vlastně „nic hrozného“. A s kopcem už jsem ho mezitím odhalila, že je zdechlý jak cap :lol: :lol: :lol: Jinak vydrží lítat, skákat a ještě u toho ječet a nic mu není :lol:

pravděpodobně si vás sledují kvůli té vyšší echogenitě - jakože se sichrují, aby z toho něco nevylezlo - ta echogenita je ultrazvuková vlastnost tkání - u dospělých to znamená, že chlopeň může být jakoby trochu tužší, někdy se tam vychytává vápník - říká se tomu sklerotizace - ale pokud vím, toto je u dětí extrémně vzácné
- u dětí nemůžu úplně s jistotou tvrdit, ale zase dle mé zkušenosti - sama UZ srdce dělám, ale u dospělých - je každý trochu jinak echogenní - jakoby každý má trošku jinak pevné vazivo …

• jen to urychlení toku může být dálo tím, že se Samík lékařů trochu bojí …
  • je spousta dětí/lidí kteří jsou sledováni pro tento "funkční " šelest a zbytečně tím stresování
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.5.12 23:42
@Angua píše:
Jinak vydrží lítat, skákat a ještě u toho ječet a nic mu není :lol:

to je vono :pankac:

• Citovat
  • Upravit
50725
25.5.12 00:34

Moc díky! Jsem ráda, že se o tom dozvídám něco víc. No on se bojí celkem dost, je problém ho vyšetřit, natočit EKG, takže to by odpovídalo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
25.5.12 08:17

Anonynmní, díky za vysvětlení. Já o té stenóze vím jen ze svých papírů, nikdy mi to nikdo nevysvětloval. Nebo možná máma kdysi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2596
25.5.12 08:24

Jelikož máme taky tuto diagnózu, ale bohužel u nás to je horší a chystáme se na konzultaci do Brna, tak si to při chvilce velmi ráda pročtu, jsem jen vystrašená mamina, která má strach o svého drobečka............

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.12 10:48

Aničko neboj, v Brně tomu rozumí … pravděpodobně budou zákrok oddalovat, co to půjde - katetrizační vyšetření může véest k nedomykavosti chlopně a náharda chlopně u malých dětí - je problematická - dítě má v době operace nějakou velikost, ze které za pár let vyroste a reoperace bývají problematičtější (jizvení) … jak staré máš dítě?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.5.12 12:13

Angua - teď jsem se na tém AoS u dětí bavila s kolegou, který se vroz. vadám věnuje, říkal, že u dětí je to zúžení prakticky výhradně na podkladě vrozené abnormity chlopně - většinou je chlopeň tzv. bikuspidní (normálně má 3 cípy, ale někdy jsou dva jakoby srostlé - pak je 2-cípá) … většina těchto pacientů se zhoršuje velmi pomalu a do operace dozrají třeba ve 40 … čili jestli mu na té chlopni nic nenašli, jen vyšší rychlost a vyšší odrazivost, tak si myslím, že ho sledují pro sichr :D

• Citovat
  • Upravit
50725
25.5.12 12:22

Díky moc, mám dojem, že říkala, že se jí zdá ta chlopeň normální - akorát je právě víc echogenní. Tak to by bylo super. Uvidíme v září, to jdem na kontrolu… Právě je to asi zatím nejasné, co z toho vyleze. Jestli se nechá teda vyšetřit, to zas bude akce :mrgreen:

Ještě jsem si vzpomněla, jak jsem tam byla na utz jako těhotná, tak mi do průkazky napsala „širší FOA“ - ale zároveň říkala, že je všecko OK (toho zápisu jsem si všimla až po nějaké době a rozhodla se v tom nešťourat). Tak nevím, jestli to může souviset…

Každopádně vyhlídky jsou zjevně dobré, moc ti děkuju :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2596
25.5.12 13:42

ANONYM jsi hodná, děkuji, Adámek se narodil 4.4., naštěstí plánovaným CS kvůli mému druhému porodu, takže jsme měli ve středu 7týdnů.
Závěr včerejší zprávy: Valv. stenosa aorty středně významná ( při propuštění z por byl velmi lehká) - progrese vadyúgrad.46-53 torr/ Aneurysma v levém septu s defektem a levopravým zkratem, t.č. méně významný, kard. komp.

Dále tu stojí játra +05cm a ...... duktové toky nejsou, nějaké plicní žíly ústí do levé síně..... ty žíly, je to běžné????? Nevím, ale když tak mohu oskenovat celou zprávu..........
Jako máma se ptám proč? Kde se stala chyba? Je to možné tím, že jsem v 6tt prodělala nějakou virózu? Nevím............ Jinak nekouřím, nepiju ( občas decku), žiju relativně zdravě.......... a všechny děti měli neuzavřenou přepážku a prostřední má nadomýkavost chlopně...........

jsem se nějak rozjela...........

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.5.12 21:16
@Angua píše:
Díky moc, mám dojem, že říkala, že se jí zdá ta chlopeň normální - akorát je právě víc echogenní. Tak to by bylo super. Uvidíme v září, to jdem na kontrolu… Právě je to asi zatím nejasné, co z toho vyleze. Jestli se nechá teda vyšetřit, to zas bude akce :mrgreen:

Ještě jsem si vzpomněla, jak jsem tam byla na utz jako těhotná, tak mi do průkazky napsala „širší FOA“ - ale zároveň říkala, že je všecko OK (toho zápisu jsem si všimla až po nějaké době a rozhodla se v tom nešťourat). Tak nevím, jestli to může souviset…

Každopádně vyhlídky jsou zjevně dobré, moc ti děkuju :D

FoA je foramen ovale apertum - to je dírka mezi levou a pravou síní - jelikož plod v děloze ještě nedýchá, tak nejde krev z pravých srd. oddílů okysličit se do plic (tohle dělá matka přes pupečníkové cévy), ale zkratkou tímto otvorem a spojkou mezi plícnicí a aortou (Botalova dučej) - obé se po porodu uzavírá a krev po nadechnutí už jde normálně přes plíce (má to ten novorozenec ale práce! -
ten foramen ovale se někdy neuzavře dokonale - vlastně je to docela časté, určitá forma „komunikace“ mezi levou a pravou síní se vyskytuje až u 25% dospělých a většinou to nedělá potíže ..... teda záleží, jak velká je ta dírka … no ta poznámka širší FoA po pravdě nevím - snad že je větší pravděpodobnost, že se po porodu neuzavře …
ale s AoS to nesouvisí

• Citovat
  • Upravit
50725
30.5.12 21:19

Díky :D O dírce už neříkala pak nic, tak se asi uzavřela. Aspoň něco :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.5.12 21:30
@Anička14 píše:
ANONYM jsi hodná, děkuji, Adámek se narodil 4.4., naštěstí plánovaným CS kvůli mému druhému porodu, takže jsme měli ve středu 7týdnů.
Závěr včerejší zprávy: Valv. stenosa aorty středně významná ( při propuštění z por byl velmi lehká) - progrese vadyúgrad.46-53 torr/ Aneurysma v levém septu s defektem a levopravým zkratem, t.č. méně významný, kard. komp.

Dále tu stojí játra +05cm a ...... duktové toky nejsou, nějaké plicní žíly ústí do levé síně..... ty žíly, je to běžné????? Nevím, ale když tak mohu oskenovat celou zprávu..........
Jako máma se ptám proč? Kde se stala chyba? Je to možné tím, že jsem v 6tt prodělala nějakou virózu? Nevím............ Jinak nekouřím, nepiju ( občas decku), žiju relativně zdravě.......... a všechny děti měli neuzavřenou přepážku a prostřední má nadomýkavost chlopně...........

jsem se nějak rozjela...........

Aničko - určitě jsi neudělala žádnou chybu :hug: , jen k tomu máte v genech sklony, bohužel - o tom svědčí i nálezy ostatních dětí … asi tak, jak někdo podědí křečové žíly nebo sklon k cukrovce …

středně významná stenosa s levopravý zkrat (to je právě ta neuzavřená přepážka - viz výše) … plicní žíly ústí do levé síně normálně - vedou právě okysličenou krev z plic do levého srdce, kudy se žene přes aortu do celého těla (jsou to jediné žíly, kde je krev okysličená, ostatní žíly v těle mají krev neokysličenou, to jen na doplnění)

no tipuju, že budou miminko sledovat a oddalovat zákrok, co to půjde - jednak je malinké, takže operace sama o sobě komplikovanější, druhak nahrazení chloponě teď bude znamenat jistě další operaci za pár let, jak poroste - srdce se bude zvětšovat a ta chlopeň mu bude malá … možná se jí pokusí katetrizačně roztáhnout, i když s rizikem její nedomykavosti …

držím palce, ať je vývoj co nejpříznivější a neboj, určitě budou dělat maximum pro miminko, dětská kardiologie je u nás na špičkové úrovni
držte se! :hug:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí