Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den všem, mam 4 měsíční miminko, hned po hexavakcine se nam rozjela ABKM. Malá mela prujem snad vsech odstínů zelené, hlen jako blazen a jeden den i nitky krve. Realita zdravotní me zarazila - nikdo to se mnou nechtel resit, ani v nemocnici. Ale nakonec nam doktorka rekla ABKM. Drzim opravdu přísně, dcera reaguje i nq ‘muze obsahovat stopy mleka’. Nicméně je se to zlepsuje pomalu a obcas se objevi hlen a pred tydnem se objevila mikroskopická krev. Vyradila jsem soju, kureci, hovezi, vejce. Nejim kakao a dvera mi reaguje i na slunečnici, takze jsem pridla i o ramu a na rakcata. Prosim poradte mi nekdo jeste jake dalsi potraviny jste vypozorovaly a nejaky system jak na to prijit. Dcera ma vetsinou reakci za den az dva, coz je fakt mega tezke.
Jinak plně kojim, dcera je jinak usmevave miminko, obcas prdiky
Moc dekuji
Doporučuju zajít na alergologii a na gastro.
Pokud je to ABKM, tak mě překvapuje, že reaguje na tolik potravin. Alergie to být vůbec totiž nemusí, může to být jen problém se střevem, ten střevní mikrobiom se mohl rozhodit, to by mi po tom očkování sedělo mnohem více než taková multialergie.
Dáváte ji nějaká probiotika?
Jak funguje eliminační dieta jste si zjistila? Že je potřeba danou potravinu vyřadit, na kterou mám podezření, dát tomu určitý čas a následně tu potravinu vyzkoušet v menším množství, zda se objeví reakce. Tohle by vám měl vysvětlit alergolog.
Držte se!
Doktorka nas nikam poslat nechce, ta nas chce normalne v tomto stavu ockovat. Pokouším se dostat na alergologii, ale zatim běž sance. Co jsem tak cetla tak pry se ty alergie hodne krizi, tak ja nevim. Nam vsichni rikaji, ze je to normalni, i v nemocnici nam rekli (kdyz ji byli dva mesice), ze to tak proste muze byt..
@Kateřina 2828 píše: Více
V tom případě bych zvážila změnu doktorky. Pacient má problém, který se má řešit a ona jej odmítá poslat na další vyšetření?
Buď bych si žádanku na gastro vydupala anebo bych opravdu hledala jiného lékaře. Protože v životě můžete řešit jakýkoliv zdravotní problém a jestli k tomu přistupuje takto laxně, tak může zanedbat spoustu věcí. (Nejsem proti očkování, ale v tomto případě je třeba zvážit posunutí dalšího očkování, dokud se to střevo a celkově tělo nedá dohromady)
Nevim, zda i na alergologii musíte mít žádanku. Obvolala bych to a poptala se.
Vyhledejte si tu eliminační dietu. Z takové stravy za chvíli nebudete mít ani vy dostatek živin a není to dlouhodobější řešení. Nehledě na to, že jakmile začnete dávat příkrmy, tak vám může se špatným střevem reagovat pak na skoro všechno.
Rozhodně bych zvážila probiotika, aby to střevo mělo šanci se dát do pořádku. Napsala bych vám, ať ta probiotika pořešíte s doktorkou, ale pokud to má vaše doktorka v paži.. tak to je pak těžko.
Uz jsem hledala vic lekaru a vsichni se k tomu stavi stejne a to jsem z velkeho mesta. Delaji ze me spis blazna a hrotiče. Bohužel zadanka musi byt, zitra jdu k lekari a chci zadanku na alergologii, mame ti jednu vybornou, ale bez zadanky nelze se dostat. Jo mliko mame uplne silenou reakci a na nic jineho jsem uplne neprisla. Zkusim asi system drzet x dni stejnou stravu a pak jednu potravinu po druhe vyrazovat kdyz nebude lepsi, to pry zkousela jedna maminka a prisla si na to sama co to je. Ale to je na hrozne dlouho..
@Kateřina 2828 píše: Více
tak ono i u starších dětí a dospělých se běžně potravinová alergie zjištuje eliminační dietou. A je to na dýl. Z odběrů to často vychází nepřesně, měli jsme dobrou alergoložku, a taky nám to říkala. I to tak bylo u dcery. Co jí vyšlo jako alergen, s tím neměla problém, co vyšlo v pohodě, to vůbec nemohla jíst. I ta ABKM je spíš jako eliminační dieta. Vnuk měl negativní krev a přitom normální mléko nemohl. I na základě eliminační diety mu lékařka psala štěpené mléko. Ale je fakt, že je lepší, když to píše na alergologii, může toho psát víc u starších dětí.
Zkusim na ni zitra nalehat. Ja omylem vratila mleko nejakyma stopama a okamzita reakce, takze mleko vratit jen tak nemuzeme. Spis musim prijit na to, co je to dalsiho.
Dekuju vam za zpravy.