Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
měla bych jeden dotaz ohledně expozice při abkm. Před měsícem jsem začala dceři dávat pomalu jogurt (moc jí nechutnal, tak to byl vždy boj, ale doporučenou dávku během dne dala). Po 14ti dnech jsem začala přimíchávat do NAC obyčejný Nutrilon a postupně poměr obracela. Dneska měla prvně pouze Nutrilon. Dr říkal, že při reakci by se objevily vodnaté průjmy s hlenem. Za celou tu dobu se jí střídala kašovitá stolička (převládala) s tuhým bobkem a tak jednou do týdne průjmovitá stolička. Kašovité stoličky měla i před expozicí. Dnes je to 3. den, kdy má horečky mezi 38 - 39°C, po čípku to klesne na cca 37°C a znovu jí to vyleze tak za cca 8 hodin. Do toho moc nejí, vždy za den jedno jídlo vynechá a ostatnímu moc nedá, jedině snad ovoce (ne banán) a taky má průjem (zatím 2 - 3× za den). Myslíte si, že by se reakce mohla projevit až po skoro měsíci? Já tedy pořád podezření na zuby, ale už je vyhlížím více jak měsíc a nikde nic. Ještě se jí do toho přidala rýma. Dnes jsem byly pro jistotu u dr, tak nic nezjistila. Děkuji za názory či zkušenosti.
Ahoj,
tak k zoubkům teploty až 39st. určitě nejsou..silně mi to připomíná pátou či šestou nemoc, kdy jsou první 3-4dny vysoké teploty-my to prodělali před měsícem, měla i 40,3st. bez odečtu, a po 3 dnech jí naskákala vyrážka po skoro celém těle, hned v momentě, kdy teploty skončily..a po3dnech i ta byla pryč..také jsem si nejdříve myslela, že teploty jsou k zoubkům, ale 40ka je moc i na zuby, to i ta 38ka..samo že zuby to nebyly..
Abkm máme taky, a dost jsem o expozici načetla, a průjem by jako reakce seděl, ale už ne ty horečky..spíš mi to sedí zcela jako 5či6tá nemoc, vypadalo to u nás úplně stejně, malá nechtěla jíst, max. nějaké ovoce, bohužel ani pít, stolička byla řidší..
Diky za info, taky me napadla 6.nemoc, teploty uz klesly, uz jsou jen zvysene, vyrazka nikde, tak asi nejaka jina viroza. pri Abkm by kakala asi po mliku, coz zatim ne a i hlen tam neni, tak snad. Dr radila znovu nasadit NAC a to uz vubec nechtela, tak jsem ji tam dala i normalni nutrilon a od vcerejska nekakala. No jsou to nervy.
Chtěla bych se zeptat, jak rychle přimíchávat do NAC obyč Nutrilon - celý den (nebo víc dní?) nechat např, 5 odměrek NAC a 1 odměrku obyč nutrilonu? Naše dr. nás chce posílat do nemocnice na expoziční test, mám ale strach, že se to stejně nepozná, protože stolice s krví byla až po týdnu HA mlíka.. Hrozí nějaká prudká reakce? Malý už měl piškot a v pohodě. NAC má od měsíce věku doteď, je mu 9 měsíců. A jak s jogurtem, taky jen lžičku na rtíky? Děkuji za rady!
@akisek Nevím, jak hodně předtím reagoval na HA mlíko. Naše malá měla jen problém se stolicí, hlen, průjmy a pak i krev (ale bylo jí malinko, max 3 pidi kousky, žádné masivní krvácení) a taky z krve měla všechny testy negativní a nic na nějaké alergie neukazovalo. Jo a na bříšku měla takovou krupičku, jakoby hrubší kůže, žádně fleky, pychýře nic a ani ji to nesvědilo. Byly jsme na alergologii i předního odborníka a ten nám doporučil jogurt: 1. den 1 lžička; 2. den 5 lžiček, 3. den půlka kelímku a 4. den celý jogurt (100 - 150g), naše malá ho moc nechtěla, tak jsem ji to dávala dopoledne a odpoledne zbytek, abych do ní to množství dostala. A to jsem měla dávat 14 dní a kdyby alergie přetrvávala, tak by byly prý vodnatý průjmy s hlenem apod, krev už by tam prý být neměla (byl jí rok). A po 14ti dnech jsem do každe dávky začala přidávat 2 - 3 dny 1 odměru (byla celkem ještě dost na mlíku (5× za den), pak jsem to pomalu začala zvyšovat, až jsem po cca 10 - 14ti dnech přešla na normální Nutrilon. Malá docela trpí na řídší stoličky, tak jsem pořád trnula jestli je to alergie či ne. Většinou, když jsem ji zvýšila dávku nebo zavedla obyč nutrilon, tak se vždy tam pokakala
, že jsem se lekla, ale vždy to bylo jen 1× max 2× za ten den a pak už to bylo zase lepší. Pokud na mlíko reagovat nějak agresivně (dušnost, rychlé zčervenání nebo tak nějak, četla jsem, že i jen kontakt pokožky s jogurtem vyvolal reakci), tak bych si to netroufla. Ale pokud měl jen průjmy a jinak nic, tak bych to zkusila. Ale fakt nevím, jak malý tenkrát reagoval. Zase jestli snáší NAC, tak by to tak hrozné být nemělo, tak určité množství bílkoviny taky je. Třeba bych dala prvně jen trochu olíznout lžičku od jogurtu. Zkus to probrat s doktorkou, ta zná anamnézu malého a určité ví, co si může dovolit. Ony ty alergie jsou zrádný.
Jo a v piškotech mlíko není, tak je jen vejce.
Přeji hodně štěstí a snad už budete mít od alergie pokoj!
@akisek obvykle se začíná natřením jogurtu na předloktí, poté kolem pusy a pak až lžička… Tím by se měla odhalit i případná silná reakce, nicméně je na místě nejvyšší opatrnost vždy, to je jasné.
Holky, moc děkuju za rady, dávám jogurt po lžičkách - i kyselá Holandie mu strašně chutná. Na obličejíku má cosi, ale říkám si, že asi potničky v tomhle vedru. Měl „jen“ průjem a nitky ve stolici, tak proč by měl být tentokrát ekzém. Uvidíme, každopádně děkuji! A s těmi piškoty..vejce je alergen a zrovna ten nám nic nedělá
Po třech piškotech nic. ![]()
@akisek projevy alergií se mohou měnit, čili význam má i sledovat reakci na kůži.
U nás to dopadlo, malej toleruje jogurty i mlíčka s kaší, ale mám problém ho převést z NAC na obyčejný Nutrilon, ten plive.. ![]()
@akisek píše:
U nás to dopadlo, malej toleruje jogurty i mlíčka s kaší, ale mám problém ho převést z NAC na obyčejný Nutrilon, ten plive..
Tak zkus jine mliko, treba mu nechutna ![]()
@Křupka1 Už jsem to i míchala s NAC, máme vyzkoušený Sunar, Bebu HA, Nutrilon..ale NAC je nej
Konzervativní kojenec ![]()
A nevypije to ani kdyz prevazuje NAC? Pak leda zkusit to ochucene?
Vypije jen mléčko s kaší, takové ty krabičky.. ![]()
Uvidíme, budu dál zkoušet, neochotně vypije Sunar. Dr. mi říkala, že od 9 měsíců stačí 400 ml mlíka denně v podobě jogurtu, kaše, pak od roku sýr, tvaroh, tak uvidíme.
Každopádně jsem nečekala, že chutnější mlíko nebude chtít.
Ahoj, jestli si chcete někdo popovídat o potravinových alergiích, rádi uvítáme nové členy v uzavřené skupině ABKM a další potravinové alergie
@meduzza píše:
Ahoj, jestli si chcete někdo popovídat o potravinových alergiích, rádi uvítáme nové členy v uzavřené skupině ABKM a další potravinové alergie
to je tak nutne se nekde zamykat? Myslim, ze k tematu mam hodne co rici, ale ze bych se chtela nutne hlasit do dalsi skupiny. Co je na tom tak intimniho?