Biopsie při celiakii

14.6.12 20:46

Biopsie při celiakii

Ahojky, prosím o informace. Mému 2letému synovi vyšli krevní testy pozitivní na lepek, je to prý na tři křížky, tak že asi dost. Nerozumím tomu. Máme jet teprve na Gastroenterologii na konzultaci a domluvu, ale až za 10 dní, já to ale tak dlouho nevydržím. Prý nás objednají na nějaký den do nemocnice a na tu biopsii. Prosím kdo má nějakou zkušenost, jak to probíhá, jak dlouho budeme v nemocnici a co je to vlastně za zákrok písněte, budu moc vděčná. To čekání a nejistota do čeho půjdeme je strašná. Už tak jsem z toho výsledku úplně na mrtvici, dost jsem to obrečela apředstava, že stím bude malej žít celý život je strašná, je mi ho strašně líto, kdybych mohla vzala bych si to na sebe. Děkuji za jakoukoliv informaci, Gabča.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13335
14.6.12 20:59

Ahoj Gabčo,
znamená to, že tam přijedete, dr. se bude ptát na mnoho otázek, vysvětlí vám co a jak celiakie je a co obnáší - dieta… není to procházka růžovým sadem, ale taky ne nic hrozného, v dnešní době, už se to dá docela dobře zvládat.
Biopsie znamená = hadice přes krk do dvanácterníku a někdy se berou vzorky + ještě ze střeva. U malých dětí se to dělá většinou v narkoze - byla jsem na to já - za živa a malý v plné narkóze, byl na to po prvních narozeninách a byli jsme v Olomouci. V dnešní době se to už dělá, že ráno dojdete, na lačno a pokud je vše oky tak večer jdete domů. Samotný zákrok trvá pár minut, záleží kolik budou brát vzorků. Ale je to 5-25minut.
Pokud máš otázky, ptej se ;) a neboj, to zvládnete. Hlavně nestresuj, je to v pohodě :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.6.12 21:12

Ahojky,
budu držet palečky, aby jste to zvládli a celiakie se nepotvrdila…
V případě, že celiakii malému potvrdí, mrkněte na stránky www.euro-zona.cz, vydávají katalog o potravinách vhodných pro bezlepkovou dietu a také je tam seznam asi 250 položek, které jde zakoupit téměř v každé lékárně. Manžel má bezlepkovou dietu a musím říct, že to není nic hrozného, nejhorší je to při cestování, ale to si vozí svůj chléb. A malý se nemusí bát, sladkého mají v lékárně dostatek :lol:. Kdyby vás k dietě cokoliv zajímalo, ozvěte se…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.6.12 21:15

Malému to chtěli dělat za živa u nás v nemocnici (měl v té době necelých 8kg) - to jsem odmítla a pojedeme do Prahy na Vinohrady přímo do gastro centra a dohodneme se tam. Máme také pozitivní dvoje testy.
Zatím to oddaluju díky důležitějším zdravotním obtížím, co máme, ale taky nás to nemine.

• Citovat
  • Upravit
15.6.12 08:06

Ahoj Niki, děkuji moc za informace a za povzbuzení, jsem ráda, že na to nejsme sami. Tak to doufám zvládneme, když to zvládli jiní, pak napíši jak jsme dopadli. Měj se hezky a ještě jednou děkuji. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
573
15.6.12 09:34

Zakladatelko neboj, i kdyby to dopadlo na celiakii, da se to dietou krasne zvladat, je to "jenů alergie, jsou horsi diagnozy. Nam to taky hrozi, malymu je 9 mesicu, ma alergii na bilkovinu kr. mleka, kojim, tak drzim dietu (a funguje to), lepek jsem zkousela 2× kasi obilnou, a mel boleni bricha, vetry a ridkou stolici, tak po dohode s doktorem vyckavam s dalsim lepkovym pokusem nejaky ten mesic, taky ma reflux, tak jsme objednany na gastro na konec cervna…No radovanky, ale vice mene jsou to prkotiny oproti nekterym jinym fuj-diagnozam! Drzme si palce :) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13335
15.6.12 09:49

@gabkalezakova kdyby cokoli tak písej, ze vším můžu poradit, jinak ten časopis bych nekupovala, bude ti k ničemu a ten seznam je i na netu vždy aktualizovaný, takže zbytečně utracené peníze. A moc držím palečky, aby to malý co nejlíp snášel a do špitálu doporučuju přenosné dvd s pohádkama, bude muset ležet na kapačkách po zákroku, a nebude moci se hýbat. Tak ať ho nějak zabavíš :)

Irisa u vás bych to na celiakii moc neviděla, malý měl ty samé příznaky a nakonec nic. Navíc měl ještě dispozice ode mě - já ji mám. Tak držím palec, ať jste čistí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35489
15.6.12 21:32
Můžu se zeptat, kdy vám dělali test z krve? Musela jsi žádat Pediatra nebo to navrhl sám?
@nikita066 píše:
@gabkalezakova kdyby cokoli tak písej, ze vším můžu poradit, jinak ten časopis bych nekupovala, bude ti k ničemu a ten seznam je i na netu vždy aktualizovaný, takže zbytečně utracené peníze. A moc držím palečky, aby to malý co nejlíp snášel a do špitálu doporučuju přenosné dvd s pohádkama, bude muset ležet na kapačkách po zákroku, a nebude moci se hýbat. Tak ať ho nějak zabavíš :)Irisa u vás bych to na celiakii moc neviděla, malý měl ty samé příznaky a nakonec nic. Navíc měl ještě dispozice ode mě - já ji mám. Tak držím palec, ať jste čistí
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13335
15.6.12 21:56

Já jsem si o něho žádala, ale dr. byl pro, a nechala jsem to po prvních narozeninách

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.6.12 21:58

Nám to doktorka navrhla sama, když malý naříkal na to bříško a ultrazvuk nic neprokázal. Malej má 2 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35489
15.6.12 23:17

Já taky počkám po prvních narozeninách a pak to asi navrhnu…já mám bezlepkovou dietu a malej má reflux…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13335
16.6.12 11:40

@vodolejka tak držím palečky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.8.12 13:09

Tak první biopsie, kterou mému 2 letému synovi provedli se bohužel nezdařila, injekce přestala působit a malý se jim začal probírat, byli jsme v Třebíči. Teď máme druhý termín v Dětské nemocnici v Brně 5.9. pod celkovou narkozou, máme nástup už 5.9 dopoledne a zákrok provedou 6.9.,podle toho jak to bude vypadat půjdeme domů, ten den po zákroku večer nebo až další. Představa 3 dnů v nemocnici je strašná. Nemáte někdo zkušenosti, jak to v Brně probíhá, prosím moc o informace, Gabča. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
16.10.12 16:39

Ahojky,
včera jsme se dozvěděli, že malá má nejspíše celiakii. Budeme se objednávat na biopsii. Je to opravdu v narkoze? Protože holka 8let se bojí i zubařky, uplně se s ní pere a musíme ji držet se sestřičkou a doktorka se jen dívá na zoubky. Prý budou zkoumat i nás dva rodiče a případně také na biopsii. Já bych to teda naostro asi nedala, mám dost silný dávicí reflex. Můžu případně narkozu vyžadovat?
Ještě dotaz. Synovi vyšly testy v pořádku, ale je možné že to taky bude mít a nebo jak už to jednóu vyšlo dobře, vyjde na celý život. Jsou mu 2 roky a měl hodnoty 0,2,kde hranice je 7,0. Oba jsou na tom špatně i se štítnou
 Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65130
16.10.12 17:34

Dcera v nemocnici dostala nějakou injekci, kdy si bezprostředně po hodně pamatovala, i když byla dlouho ospalá, musela být v nemocnici. Další biopsii absolvovala u soukromého lékaře, dostala injekci, vůbec nic si nepamatuje, vše zaspala, půl hodinky po šla domu. Já mám také srovnání, nemocnice „za živa“ - už nikdy, onen soukromý lékař - o ničem nevím, pamatuju si teď to píchne a potom jen hotovo. Protilátky jsou ošidné, já mám negativní a při biopsii mám potvrzenou celiakii na Marsh 3b, úplně stejně jako dcera, která měla krev pozitivní. Naopak druhá dcera má pozitivní krev, negativní biopsii. Dle mého lékaře je důležitá právě biopsie. Syn by měl na krev chodit tak co 2 roky, pokud bude mít potíže, měla by se udělat biopsie i při negativní krvi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek