Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chtěla jsem se zeptat. Můj malý (5 týdnů) se mi před dvěma dny osipal takovou krupičkou, včera už byla až po prsíčka. Už před tím měl takovou tu novorozeneckou vyrážku, ale ne až po prsa. Je možné, že je to alergie, ale nevím z čeho. Jeho pediatrička mi řekla, ať se jahod a podobného nezříkám, ale zkouším, co můžu a co ne. Jenže já nevím, jak rychle alergická reakce nastupuje a čím to teda může být. V ten den, co se osylal, jsem neměla nic o čem bych věděla, že alergie způsobuje. Den před tím kousek rajčete v salátu a ještě den před tím jahodovej koláč s ořechy. Ale nějak se mi nezdá, že by ta alergie nastupovala tak pomalu. Vlastně ani nevím, jak by alergická vyrážka měla vypadat..
Syn byl osypaný většinou následující den. Nejdřív jen malinko, pak se to rozlívalo dál. Z toho co píšeš bych tipovala nejspíš ten koláč s ořechy nebo to rajče.
Počkej, až vyrážka odezní a pak zkus znovu, po jednom, tedy jednou jahody, pak rajče, pak něco s ořechy, dej rozestupy a uvidíš.
Já teda nejsem odborník, ale myslím si, že by to klidně mohlo být z toho rajčete nebo z toho koláče. Nějakou dobu přeci trvá, než se ty živiny dostanou do MM.
![]()
A i potom, když se začíná s příkrmama, tak se dává třeba mrkev tři dny, aby se rozpoznala případná alergická reakce. ![]()
Aha, já měla za to, že co sním, se dostane do mlíčka už tak za dvě hodiny a ta reakce, že by teda byla takhle rychlá.. Ale asi to bude spíš to rajče nebo ořechy, jelikož jahody jsem měla už před tím a žádná reakce nebyla.. Rajče bylo kupovaný, to bývaj pěkný hnusy..
Moje zkušenost: v neděli odpoledne jsem dala trochu meruňkové přesnídávky a vyrážka se objevila až ve středu. Takže to klidně být může. ![]()
Ale koukám že tady se jedná o MM, u nás tehdy šlo o příkrm. Každopádně bych typla to rajče. ![]()
Dcera 2 měsíce (plně kojená) se před cca 3 týdny osypala na obličeji, myslím, že to byla reakce na kyselejší hrozny, které jsem snědla. Po nějaké době to bylo lepší, ale stále se jí to jakoby vrací, od té doby nebyla ještě úplně čistá. Teď má vyrážku hlavně na tvářích, krku a trochu na hrudníku. Podle mudr je to alergie, ale nic nám na to nedala…Nejsem si vědoma, že bych snědla něco nového. Mám ji to něčím mazat? Je to dost suché, tak nevím, jestli to promastit nebo spíš raději vysušit? Mastné je to celé zarudlejší, vysušené to vypadá líp, ale na dotek je to hodně suché, tvrdé.
Může se reakce projevit i na mýdlový sliz (z Lanzy)? Popř. na ocet, který dávám místo aviváže? Neměla by vyrážku i jinde po těle, pokud by takto reagovala na prací prášek?
@hany83 malýmu vyrazila před 14ti dny měl ůplně rudý tváře…z čeho to bylo jsem nezjistila, ale skvěle na to zabrala obyč. modrá indulona za 2 dny bylo po vyrážce.
@hany83 ahoj,je treba vysledovat co to zpusobuje.Ta Lanza to nebude, ocet vse krasne znici. vykoupej mimi v ruzovem roztoku gencialky pak sucha mista promasti Lecidermem nebo Eucerinem a na to obyc. zinkovou mast nebo Sudocrem ![]()
@hany83 já myslím že by to na ten ocet i reakce mohla být. Malá měla horečky a osypaný chodidla, nárt a dr se mě ptala jestli sem jí nedávala octový ponožky na sražení teploty ![]()
Ale pokud to používáš od začátku tak to tím asi nebude.
Děkuji. Včera jsem jí to jen potřela černým čajem a má to mnohrm lepší, suché, ale vypadá to líp, než když jsem to mazala (olejíčkem nebo bepantenem). Z uvedených mastí mám jen ten sudocrem a bepanten… Dnes se jí pár pupínků objevilo i pod plínkou
ale to by mohly být pozničky, pár dnů má frej. peřinku…
ocet jsem na začátku nepoužívala, ale to by měla všude nebo ne?
@hany83 No jo, asi by to měla všude kde má oblečení. Je pravda, že po hroznách se mi malá taky osypala, ale jedla je už sama. Myslím ale, že do týdne, 14 dnů by se to mělo ztratit.
Když je to podle dr alrgie co zkusit Fenistil kapičky?
Píšou, že sou pro děti od 1 měsíce. Teď je zrovna dáváme. Malá má nejspíš šestounemoc. Je celá kropenatá ![]()
@hany83
Ahoj, mohla bys mi prosim poradit. Synovi (4mesice) se pred 10ti dny udělala ta sama vyrážka jako tve dcerce. Ma sucha hruba mista a po promazaní vyrážka hodne zcervena. Ma to hlavne na rucickach, zádech a bříšku. Vubec nevim, z čeho to muze byt. Vyřadila jsem ze sve stravy mleko, ořechy, citrusy i většinu zeleniny, ale vyrážka se nelepší. Zjistila jsi, na co mela dcerka alergii a kdy se ji vyrážka zlepšila?
Moc dekuji za odpoved
Zora
@Zzorka jak dlouho dietu drzis? Eliminacni diety je treba dodrzovat zhruba 3 tydny, aby bylo videt vysledek, nekdy staci samozrejme kratsi dobu pro zmenu, ale vseobecne plati 3 tydny
Nemela mala pred tou vyrazkou jeste teploty? Jinak u nas na ty suche mista proste pomaha opravdu pravidelne promazavat - exicipial, bambucke maslo, kokosovy olej, cokoliv hodne mastneho… Jeste pozor na kakao a soju
Muze to byt i z tehovo ovoce ci zeleniny, bohuzel ted neni skoro nic sezonni a nebo je to narychlo vyhonene a muze to byt pro miminka agresivni