Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj!
Nepíšeš, jestli taková byla vždycky, ale jestli je to jenom posledních pár dnů, tak to může být vliv inverze a změn tlaku. Mě Matýsek (1 a čtvrt) po obědě spal slabou hodinku a tenhle týden klidně vyspává i tři a spát chodí jako vždycky. Dokonce i starší Sofie (3), která v poledne nespí už vůbec, dneska spala dvě hodiny a celý týden usíná už v půl osmé. Tak je to možná jenom vliv počasí. Někdy jsou spavé taky děti s novorozeneckou žloutenkou, ale ta kdyby přetrvávala, tak by na to už dávno přišli (někdy trvá dlouho, neteři se všechny testy srovnaly až okolo 10 měsíce, i když žlutá už nebyla). Jinak pokud si nejsi jistá, tak brnkni svojí doktorce, ona ti k tomu určitě poradí víc. Měj se krásně a hezké Vánoce,
Jindra + Mateo (rok a čtvrt) + Sofinka (necelé 3 roky)
Ahoj,
náš kluk byl do devíti - desíti měsíců hrozně spavé dítě. Na noční krmení se přestal budit ve čtyřech měsících, já ho při tom nechávala a vůbec to nevadilo. Myslím, že čím dřív se odnaučí v noci budit na jídlo, tím lépe.
Nadměrnou spavostí bych se netrápila. A co se týče touhy po mamce ve chvilkách bdělosti, tak o tom bych mohla napsat román. Náš kluk každé mé odskočení na malou chápal jako globální galaktickou katastrofu, čili naprosté zhroucení vesmíru, jež bylo nutné řádně oplakat (tedy hystericky ořvat a vyječet do celého světa). Ta mrcha mizerná, mě zase nechala tři vteřiny samotnýho! Pokud byl vzhůru, musela jsem se mu věnovat opravdu naplno.
A pak najednou od asi těch devíti nebo deseti měsíců přestal přes den spát vůbec. Ovšem touha po permanentní přítomnosti matky vydržela. To období bylo skutečným očistcem, protože jsem se od něho nemohla prakticky hnout na krok, aby neječel jak siréna. Od roka začal zase přes den spát a o matce usoudil, že její přítomnost již není nezbytně nutná.
Takže si s tím nelam hlavu. Někdo je takovej, jinej makovej, někdo rád vdolky, jinej holky a některé mimčo nespí vůbec a jiné je patrně zakuklený dudek.
Měj se hezky a netrap se.
Evča
Ahoj, myslim, ze svym dotazem tady na emiminu spis vzbudis zavist ![]()
Nas syn (5,5mesice) zase strida obdobi, kdy spi porad -pres den i 6hodin a pak celou noc od 19 30 do 830 s jednou ci dvema prestavkama na kojeni, a naopak ma dny kdy nespi temer vubec ve dne ani v noci. Zatim se mi nepodarilo vysledovat zadnou situaci, ktera vyvola zmenu, snad krome ockovani, kdy je pak spavejsi. Jinak muze byt po cviceni, cely den oko nezamhouri po navstevach a pak je v noci uplne cilej a naopak po prospanem dni muze spat v noci jako dudek. Nijak se tim netrapim s vyjimkou tech probdelych noci, beru to tak, ze kazdej je nejakej a ma svuj rezim
Jana
Ahoj,
myslím, že nad tím zbytečně dumáš. Nech malou spinkat a buď ráda, že si to tak užívá
a užívej si to taky. Jednou to přejde a pak budeš vzpomínat…
Můj Vašek zase naopak od 4. týdne života spí v noci tak 8 hodin s 2-12 probuzeníma a ve dne 4× po půl hodině. Teď, když je mu 7. měsíců, tak už to jde, protože se přes den zabaví i sám, ale dřív - zkus najít program na 12 hodin bdělosti pro měsíční dítě. Bylo to vysilující. Co já bych dala za to, kdyby spinkal. Holt každé dítě je jiné a mámy jsou od toho, aby to akceptovaly a nesnažily se to měnit. Tak hodně štěstí a krásné Vánoce.
Makýš
Ahoj Radino,
tedy já byla podle mé mamky extrémně spavé mimi,ale bohužel teď přesně nevím v kterém věku…Ale prý kam mě položili,tam jsem usnula…Usínala jsem prý,už při jídle a mamina mě prý někdy chodila kontrolovat,jestli dýchám…Snad jsem tě uklidnila,pokud je to dlouhodobý jev,protože jinak jsem tu četla,že to značí nějaké obtíže a poradila bych se z dr…papa ![]()
Nase 4mesicni holcicka spi tak od 21-22h do 7h bez kojeni, pak papa a spi tak do 9h. Dr mi rekla, at ji nebudim na kojeni a necham spat jinak ji narusim nocni spanek a nauci se budit.
Kdyz jsme byli na chalupe, tak deda v noci nezatopil
a byla zima. Mala se probudila ve 3h a v 6h. Pak to trvalo asi 3 noci nez se to zase srovnalo ![]()
Jestli pribira pekne, tak ji asi to malo z kojeni staci a nedelala bych si s tim starosti. Nase pribira pry moc hezky, tak kdyby papala i v noci, tak to bude koulicka ![]()
Jsem jen zvedava jak ji to dlouho vydrzi, protoze dr rikala, ze po 4mes se zacne vice budit, kvuli snum a zoubkum atd…
Tak si to zatim uzivejme ![]()
Iri+Marianka
Ahojky,
dle vyprávění mé maminky jsem byla také velice spavé dítě, také jsem furt chrněla, nezlobila, na jídlo mě museli budit. Pomalu mě to přešlo, až když se narodil můj 3. sourozenec (tedy ve 2 letech). Teď jsem úplně stejná jako moji 3 sourozenci, kteří pro změnu celý noce prořvali!
Lucka
Ahoj holky, na tohle tema - nas Matej nespal tak do pul roku, a ted, na stara kolena (16 mesicu) je z nej sapvec. Spi v noci od 20 do pul devaty rano a pres den 2 hodiny. Ptala jsemse na to na neurologii a tam mi rekli, ze spani je proste taaaak individualni vec, ze se neda rict, kolik by mel spat hodina a at ho rozhodne necham. Jeste donedavna spal i pres en 2×, je takovej pomalejsi ve vyvoji a vsichni mi rikaji, no jo, ze nema cas na to naucit se chodit, kdyz porad spinka. Jo, a kdyz nespi, tak nejradsi papa ![]()
Martina
Ahojky maminky,spinká víc?To bych neřešila.Když prospívá…Můj brouček spal první 3 měsíce tak 4-5hodin (ze 24,když to nasčítáme po těch půlhodinách).Jo a taky po kojení si vždy dáchnul na 5 minut.To byl relax!
Jak já záviděla maminkám,které mimčo musí budit i přes den na jídlo.Byla jsem každý den jak po pořádném flámu.Jenže,nepochopí ten,kdo neflámoval 3měsíce denně.
No a pak se vše obrátilo.Můj chlapeček se zklidnil,a většina spáčů si to vynahrazuje dodnes(10 měsíců).Měla jste někdo taky takového aktivního nespavého kojence?Katy
Ahoj,
taky mam hodne spave dite (tuk, tuk, tuk
- castecne je to urcite povahou, ale v lete spala fakt moc a tehdy ji zjistili nedostatek zeleza.
Pavlina
Ahoj,
tak takovy problem vam fakt „zavidim“, pokud ditko prospiva a nema zadne jine problemy, tak at spi, co ja bych za to dala!!!!! Moje 9m holcicka chodi spat v pulnoci, driv vyjimecne ve 23h. Rano vstane kolem 7h a pres den uz moc nespi, spis si tak 2× na par minut zdrimne. Nechapu to, za 15minut je zas ciperna a ja uz mam pocit, ze padnu. MUDr. mi rekla, ze je to normalni, kazde dite je jine. Jen nechapu, po kom je, my jsme s manzelem oba velci spaci, takze se s mimi nemuzem nejak shodnout. A je to tak od narozeni. Tak spave mimi NEBUDIT, ale VYCHUTNAVAT a RELAXOVAT!!!
PS: Nemate nekdo recept, jak se takove spave mimi „vyrobi“??????? U toho druheho bych se uz rada vyspala ![]()
zdravim vsechny maminky i nemaminky.mela bych dotaz na abnormalne spave dite.moje 4 mesicni holcicka se nebudi v noci na kojeni, rano ji musim probudit, ona se napije a pak zase spi, atd…ten samy problem resim i ja.vsechno co jste tam napsala, mam i ja doma.rada bych vedela, zda se nejednalo ve vasem pripade o nejake onemocneni, zda jste to konzultovala s lekarkou-tu spavost, nebo to casem preslo…moc vas prosim o odpoved.dekuju ![]()
Ahojky, potřebovala bych poradit. Můj klouček spal vždycky co druhé kojení, kojiím vždycky po dvou hodinách. Bylo to tak většinou pravidelně. Mezitím co byl vzhůru tak si hrál a vydržel bez problému do dalšího kojení.
Teďkom- budem mít skoro 7 měsíců se vše otočilo a najednou je spavé mimčo. V noci teda spal pěkně už od dvou měsíců, vydržel v klidu celou noc do rána. To mu zůstalo, ale přes den mi přijde, že je furt ospalý
Například dneska, vzbudil se ráno ve dvě, páč byl na bříško, tak jsem ho otočila zpět a hned zas usnul. Vzbudil se v půl šestý ráno, nakrmila jsem, přebalila a po chvilce povídání usnul. Vstávali jsme v osm a když se probudil, tak si mnul oči, jako když se mu chce zas spát ![]()
Taky poslední dobou se budí se řevem, vždycky se probudil krásně, že jsem ani nevěděla, že je kolikrát vzhůru a teď poslední dobou pláče. Ale jinak, když je vzhůru tak si hraje usmívá se, baští v pohodě, jen občas se kroutí, nejspíše větry. Mám takovej pocit, že to začalo s prvníma příkrmama takhle
Mám se něčeho obávat? Díky za názory a rady.
Dobrý den všem maminkám..mám na vás maminky dotaz..
Trošku mě straší že najednou dcera (8měs.)spí v kuse 2,5-3h.Poslední 3měs,má problém s dýcháním..takové jakoby astmmatické dýchání..,chodíme po doktorech,ale na průduškách nic není a plicích také né. Mazala jsem psím sádlem a po pár dnesch začala i odkašlávat a zlepšilo se to. Před 4 dny však najednou teploty ke 40cítce..MUDr.na ní nic neschledala..že je zdravá a že asi zoubky porostou..
. Od včera se zase zhoršilo to dýchání
,mám pocit že se v tom chuděrka pořád nějak plácá
. Spí teď ten týden po 2,5 až 3h .. pak je 2h vzhůru.. a zase spí tak podobně.. Proto se ptám maminek..jaké to to bylo u vašich dětí, když zoubky rostli.. Díky za info.
Potřebuju trošku uklidnit. Moje 5 měsíční dcera hodně spí. nebo se mi to jenom zdá? V noci se ani nebudí na kojení a vydrží spinkat od 21 hodin tak do 8 do rána, občas jako dnes až do 10. Musím ji na kojení vzbudit a ona se napije a hned zase usne. Dneska byla celkově vzhůru 2,5 hodiny a zase spí jak dudek. Možná si řeknete, že je zlatá a já mám čás na pečení a vánoční úklid, ale je to divné. Pořád ji chodím kontrolovat, teplotu jsme také měřili. Vypadá zdravě, jenom fakt pořád spí. Je to normální? Přitom když jdeme ven i v čase kdy je normálně doma vzhůru, tak zase na tom chladném vzduchu usne. Když je vzhůru, vyžaduje abych se jí úplně pořád věnovala, doslova na mě visí a odejít na záchod…to je pár minut křiku. Máte taky někdo tak ospalé dítě?