Abrupce placenty - příčina?

Anonymní
2.1.23 13:52

Abrupce placenty - příčina?

Ahoj, prošla jsem si abrupcí placenty v 31tt, dopadlo to špatně, miminko mrtvé a já 2,5l krevní ztráta. Bylo to moje čtvrté těhotenství, ty před tím jsem donosila bez komplikací. Prosím ty co s tím mají nějakou zkušenost, našli vám nějakou příčinu? Doktoři mi zatím řekli, že se to prostě stane a neví proč. Ale mě to nejde do hlavy, že by tam příčina nebyla. Jaké případně vyšetření byste mi doporučili, na co se ptát apod. Děkuji moc

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ledová káva
2.1.23 13:59

Nějaké trauma - úraz?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.1.23 14:01
@Ledová káva píše:
Nějaké trauma - úraz?

nic takového jsem neměla

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.1.23 14:10

Je mi to moc líto :hug:.
Já měla nízko položenou placentu a několikrát jsem zakrvácela. Musela jsem mít absolutní klid, jinak mi prý hrozilo právě odloučení placenty. Nemohlo by to mít souvislost i s tvojí situací?

• Citovat
  • Upravit
Ledová káva
2.1.23 14:24
@Anonymní píše:
nic takového jsem neměla

Mohou tam být různé příčiny, nějaké cévní - tromby, vysoký krevní tlak, problémy s ledvinami..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.1.23 14:42

Sestře nic nezjistili, bohužel. Měla teda preeklampsii v prvním těhotenství, ve druhém (resp. třetím, druhé potrat v 1. trimestru) brala ale od začátku prášky, takže to těžko mohlo být příčinou.

• Citovat
  • Upravit
273
2.1.23 14:48

[citace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.1.23 14:50
@Anonymní píše:
Je mi to moc líto :hug:.
Já měla nízko položenou placentu a několikrát jsem zakrvácela. Musela jsem mít absolutní klid, jinak mi prý hrozilo právě odloučení placenty. Nemohlo by to mít souvislost i s tvojí situací?

já jsem měla právě taky nízko položenou placentu, na velkém UTZ 10 dni před mi právě doktorka řekla, že už je tak nízko, že nejspíš budu muset jít na císaře, na mojí otázku jestli se mám šetřit mi řekla, že nemusím, jen žádný sex. Moje soukromá porodní asistenka mi taky řekla, že šetřit se nemusím. Fungovala jsem v běžném režimu okolo 3 dětí. Samozřejmě jsem měla v nemocnici strašné výčitky, jestli jsem tedy neměla ležet, ale žádný doktor mi tam tuto souvislost nepotvrdil, nevím snad mi to neříkali jen kvůli tomu, abych si to nevyčítala. Ještě dodám, že žádné byť minimální krvácení jsem před neměla, prostě blesk z čistého nebe

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.1.23 14:52
@Anonymní píše:
Sestře nic nezjistili, bohužel. Měla teda preeklampsii v prvním těhotenství, ve druhém (resp. třetím, druhé potrat v 1. trimestru) brala ale od začátku prášky, takže to těžko mohlo být příčinou.

Také se jí to stalo v třetím trimestru? Nějaké vyšetření jí dělali? Já se úplně nechci nechat odbýt tím, že se to stává. A otěhotněla sestra znovu?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.1.23 15:01
@Anonymní píše:
Také se jí to stalo v třetím trimestru? Nějaké vyšetření jí dělali? Já se úplně nechci nechat odbýt tím, že se to stává. A otěhotněla sestra znovu?

Jj, ve 36. týdnu, začala rodit a najednou začala hrozně krvácet. Bohužel byli ještě doma, stát se to v nemocnici, tak mohli miminko zachránit. Možná. Na kontrole ji pak řekli, že by muselo být miminko vytaženo do 5 minut a i tak by nemuselo přežít. Sestra to naštěstí přežila…
Zatím ne, ale chtěli by.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.1.23 16:17

Mne miminko zemřelo kvuli abrupci placenty ve 36tt, kdy ze mne začala téct krev. Také blesk z čistého nebe. Žádné krvácení v tehotenstvi jinak. Mela jsem ale zatizenou porodnickou anamnezu (dřívější drobné srusty v deloze, manuální lyze placenty). Další vyšetření na hematologii a reprodukcni imunologii nic neodhalily. Drž se, je mi to líto. :,(

• Citovat
  • Upravit
684
2.1.23 16:53

To je mi moc líto, ono to nějakou příčinu má, akorát, že nikdo to neumí určit. Oni to prostě nevědí, nechala bych udělat hematologické a imunologické vyšetření ( pro budoucnost). Ale ani to nemusí nic odhalit, resp. I kdyby na něco přišli na těchto vyšetřeních, pak to nemusí nutně znamenat, že zrovna to bylo příčinou abrupce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
209
2.1.23 17:23

Ahoj,
moc mě to mrzí… Určitě si nech udělat vyšetření na trombofilní mutace (leiden, protrombin) a reprodukční imunologii - buď v Praze u dr. Černé (Malíčkové dříve) v IS Care nebo v Gennetu, případně u dr. Ulčové-Gallové v Plzni. Tyhle dvě lékařky jsou v oblasti reprodukční imunologie nejlepší.
Plus v dalším těhotenství - ať to na imunologii dopadne jakkoli - bych kontaktovala dr. Kouckého v Apolináři. Je úžasnej. Myslím, že minimálně by Ti dal imunomodelační preventivní léčbu s miniheparinem a progesteronem. Koukni kdyžtak na jeho poradnu:

http://www.porodnice.cz/vyhledavani?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1568
2.1.23 19:41

Ahoj,

Měla jsem abrupci placenty s mojí prvorozenou ve 40+2. Naštěstí jsem byla v porodnici a vše dobře dopadlo.
Jelikož mi placenta přestala fungovat, šla jsem na plánované vyvolání porodu a po druhé tabletce se to stalo. Seděla jsem na monitoru a najednou mi vyletěl tlak, šly na mě mdloby a upadla jsem do šoku. Malá byla venku do 15 minut. Být kdekoli jinde, nemusely jsme tu být ani jedna. V poradně jsem měla vždy tlak naprosto ok. Děti mám 3, další 2 děti jsem rodila spontánně bez většího sledování v poradně, jen mi dělali test na preeklampsii. I u nich jsem měla pri porodu trochu vyšší tlak, ale při té abrupci jsem měla snad 200/110.

Mrzí mne tvá zkušenost, ať se duše i tělo co nejdříve zotaví :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7735
2.1.23 20:36

To je mi lito :hug:.

Ja mam za sebou abrupci v 1.tehotenstvi nastesti to dobre dopadlo. Pricinu nevim. Druhe tehotenstvi bez problemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty