Ach, ta babička

Napsat příspěvek
Velikost písma:
76666
16.6.17 09:44

Řešíš blbosti, někteří staří lidé kadí v obýváku do kýble a jejich děti to musí uklízet, někteří utíkají z domu v pyžamu, a někteří podpalují baráky
tvá babička je ještě zlatá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4200
16.6.17 09:49

Můj dědeček se dožil téměř stovky. Žil sám doma, poměrně soběstačný, i když naši péči to pochopitelně vyžadovalo - a v posledních měsících to už byla velmi intenzivní a vyčerpávající péče. :oops: Fyzicky i psychicky.

Naučilo mě to hodně. Třeba některé věci neřešit, mít nad tím nadhled. To, co já považovalo za staré „žďorby“, mělo pro dědečka velkou hodnotu - ne finanční, ale sentimentální. S každým předmětem se pojila nějaká vzpomínka. A on je tak rád vyprávěl - i to jej drželo při životě.

Víš, ono záleží i na tónu, jakým ty otázky babičce kladeš. Zkus je pokládat „starostlivě“, ne autoritativně. Víš, babičko, co když tu pak budeš mít málo místa? Mám strach, aby ses nezranila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
16.6.17 09:53

Ta komoda tam prostě překážet bude hlavně jí. Takže třeba časem sama řekne, že by jí raději dala jinam. K těm věcem má velice blízký vztah a hlavně je potřeba si uvědomit, v jaké době žila. Tehdy nic nebylo, vše se špatně shánělo, lidé byli velice skromní a šetřiví a vyhodit něco, co bylo ještě alespoň částečně funkční, bylo prostě plýtvání. Nevyhazovaly se ani věci nefunkční, protože co kdyby se to mohlo hodit na něco jiného/na náhradní díly. Teď je doba konzumní, lidé vyhazují nábytek i po roce užívání. To je zase druhý extrém. Narodila jsi se skoro o století později, uvažujete každá úplně jinak. Je obdivuhodná, že je ve svém věku tak vitální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4200
16.6.17 09:59

Vzpomněla jsem si, že náš dědeček měl takovou malou skříňku. Jednoho dne si usmyslel, že bude lepší pod oknem. Tak jsem mu ji přestěhovala. Už v tu chvíli jsem viděla, že to je blbost. :mrgreen: Ptala jsem se ho, jestli ji tam opravdu chce. Chtěl. :D Jasně, když se ti to líbí… Ale kdyby sis nemohl zvyknout, klidně ti ji zase dám zpátky. No a po týdnu sám přišel na to, že to původní místo bylo lepší. :D
Ale tak zase jsme se nenudili. A mám hezké vzpomínky. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.6.17 10:00

Vaše babi je ještě zlatá. Ta naše celé rodině vyčítala všechno, co se stalo od druhé světové války. A vyhodit se nesměl ani ten kelímek od jogurtu. Jednou jsem udělala čistku bot ve sklepě. Kdysi jsem vyházela asi 30 párů roztrhaných, 30 - 40 let starých bot. Běhaly v tom myši, v zimních měly hnízdo. To bylo breku. Že si ty roztrhané slepí izolepou a bude je nosit. Babi byla inkontinentní a použité vložky sušila na topení, že je znovu použije aby se ušetřilo :zed:

• Citovat
  • Upravit
4200
16.6.17 10:06
@Anonymní píše:
Vaše babi je ještě zlatá. Ta naše celé rodině vyčítala všechno, co se stalo od druhé světové války. A vyhodit se nesměl ani ten kelímek od jogurtu. Jednou jsem udělala čistku bot ve sklepě. Kdysi jsem vyházela asi 30 párů roztrhaných, 30 - 40 let starých bot. Běhaly v tom myši, v zimních měly hnízdo. To bylo breku. Že si ty roztrhané slepí izolepou a bude je nosit. Babi byla inkontinentní a použité vložky sušila na topení, že je znovu použije aby se ušetřilo :zed:

No tak to si uvědomuji, že náš dědeček byl miliónový. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4398
16.6.17 10:39

Nekteri lide s vekem jsou zlejsi. Nezmenis to. Tebe to bude akorat uzirat, ale jim ten mozek prestava fungovat. Vim to, s jednou takovou ziji a je to peklo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
16.6.17 10:46

Naší babi bude 90 let a taky je to sběratelka, s tím nic nenaděláš, všechno potřebuje a vše se bude hodit. Ať to jsou staré časopisy, kelímky od všeho možného, oblečení co nosila před 20 lety…staří lidé už jsou takoví, zažili doby, kdy bylo všeho nedostatek a proto to všechno syslí. Taky se mi to nelíbí, ale nechám jí dělat si co chce, mám ji ráda i s tou hromadou nepotřebných věcí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
16.6.17 10:48

Občas udělám čistku a můžu ti říct, že si toho ani nevšimne, ale jsou to malé věci, komody by si všimla, kdyby ji chyběla :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
390
16.6.17 11:05

Vrtá mi hlavou ta komoda. Vždyť taková stará komoda může být cenná. Víš jistě, že má hodnotu jen 50 korun?(Já jsem totiž taky „sběratelka“ a pro staré komody mám slabost :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4622
16.6.17 11:45

Taky mam babicku je ji 83 a je to boj :mrgreen: proste jak maly dite. Lepsi je nechat ji byt, prijit za ni, pomoct, vyslechnout. Nehadat se a myslet si svoje. Buh vi jak na tom budeme my jednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
16.6.17 12:13

Tak ono je rozdíl mezi tím, mít citovou vazbu na věc a mezi shromažďováním věcí - viz tvoje poznámka, že se tam nehne. Ale i tak to musíš nechat tak, jak to je. Je opravu stará a pokud je tak zásadová, tak s ní nehneš.
Můj děda taky shomažďoval, ale tajně. Nestačily jsme zírat, co všechno jsme po jeho smrti našli a za co vyhodil peníze. Byl typická oběť šmejdů. Ale nenadělal nikdo nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2054
16.6.17 12:19
@Anonymní píše:
Ahoj holky, ani nevím jestli chci radu :think:, ale potřebuji to ze sebe dostat.
Mojí babičce je 90 let, ale stále je celkem vitální, co může udělat, to si udělá sama, s ničím nechce pomoci, i když ji kolikrát všichni říkáme, my ti s tím pomůžeme, ale ona je prostě taková tvrdohlavá a taky pěkný puntíčkář. :(. No a nyní vyhazuje nějaké věci,( tak se do toho občas taky zapojím) které již nepotřebuje, a já se jí ptám, co budeš dělat s tímhle a s tímhle :nevim:, ona tohle je potřebné, tohle do sklepa, tak jsem ji včera řekla na rovinu, že je to krám - taková komoda, a ona mě začala nepříčetně ječet, že to má cenu, upozorňuji, že tato věc má cenu maximálně 50 Kč, no tak jsem ji to řekla, a ona na mě sprostě, ať se jdu VY.RAT, že vím ho.no, co má cenu. Upřednostňuje někoho jinýho, je to pro ní svatoušek (ale já moc dobře vím, že to tak bohužel není :( :(, i když bych si to přála) mě to nevadí fajn, třeba to už i brzy zjistí (já jí to říkat nebudu, ale on se k ní stěhuje), ale mrzí mě, jak se ke mě teďkom chová, když jsem byla malá chodila jsem za ní skoro pořád, mám ji ráda, nikdy v životě jsem ji nic neřekla sprostýho, ale přijde mi, že mě teďkom nemusí, já se snažím si říct svůj názor, ale nikdy nechci vyvolávat konflikty, to ona na mě vždycky ječí :(. Poslední dobou tam už moc nechodím, protože i když jí dojdu k lékaři, tak vždycky hledá důvod, co je špatně, jednou bylo, že jí chybí ještě jedny prášky, ale přitom doktorka ji je už nepředepsala, protože ji vyšly dobře hodnoty, jo poděkuje mi, dojdu jí na nákup, vím, mamka se o ní stará daleko více, ale já víc nemůžu, nemám zas až tolik času :(. Dodatek já mám občas taky svoji hlavu a svůj názor si řeknu, nevím, jestli si svůj názor říct občas mám, a nebo prostě si mám nechat,,kálet na hlavu"??
Omlouvám se, že místy to může být zmatené :).Ps: admini, prosím, nechte anonym, nebo diskusi uzamkněte, píšu od nicku, který mi půjčila kamarádka :)

Promiň, ale tohle je celkem normální. Starší lidi už jsou trochu podráždění, nebo i podezřívaví. Všechno je bolí, jsou protivní. Myslím, že v 90 má na to nárok a můžeš být ještě MOC ráda, že se toho věku dožila a ještě je schopná samostatně fungovat.

Starší lidi se neradi zbavují starých věcí a tvoje poznámka o tom, jakou to má hodnotu a že to patří do koše, to by rozčílilo i mně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
16.6.17 12:22
@Anonymní píše:

tohle zmiňované člověk těžko snáší, nechce vidět svého blízkého příbuzného žít v haraburdní a špíně, ale oni jsou někdy jak s klapkami na očích a uších. Každopádně obdivuji každého, kdo se stará a pomáhá, protože to bývá náročné :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
950
16.6.17 16:44

To co popisuješ je ještě zlatý, ke spoustě věcem mají starý lidé vztah. Nikdo neví co kdo v životě prožil(třeba válka, smrt dítěte,…), bojí se, to opět přijde, proto asi bývají staří lidé nerudní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová