Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
To řešte s neurologem co vám léčí migrénu, jde o hodně specifické problémy, které se nedá moc řešit bez patřičné aprobace a praxe. Ona jaksi není migréna jako migréna, že.
A kdo vám předepsal SSRI na serotoninové angagonisty, když se nesmí kombinovat s těmi léky na migrénu? Ví ten lékař/ka že se léčíte na migrénu?
Jinak rozhodně vstupte k někomu do psychoterapie, na úzkostné poruchy je to nejefektivnější způsob léčby. Až se najdou vhodné léky, tak ty jen utlumí úzkost, nezmění patologické vzorce, které vás k panickým atakám dovedly.
A protože součástí symptomů panických poruch je tu slabší, tu silnější alexythymie - tedy snížená schopnost orientovat se v emocích, tak se nedá spoléhat na to, že to utáhnete jen sama, vlastním mozkem. Jeho funkce je bohužel narušená právě onou panickou poruchou a prostě momentálně nečte správně signály a nevyhodnocuje je adekvátně, ale pod vlivem poruchy. A právě k tomu je ideální psychoterapie.
@Ou Děkuju za odpověď. S psychiatrem jsem migrénu neřešila - sestra se mnou nestihla vyplnit anamnézu, dr. se neptala, jestli beru nějaké léky a já jsem si sama neuvědomila, že tak dvakrát do měsíce beru po tři dny, kdy mám migrénu, triptany. Takže jsme to konzultovaly dodatečně telefonicky, až migréna přišla a závěr je, jaký jsem psala - brát půlku AD a klidně kombinovat s triptany, což mi nepřijde šťastné. Neurologa jsem viděla poprvé a naposledy před deseti lety, co mi léky předepsal. Asi bych jej tedy měla vyhledat, podle toho, co píšete. K psycholožce, co dělá KBT, jsem objednaná - objednávala jsem se v únoru, dala mi termín na červen. Bohužel musím v daný den nakonec nutně odjet, takže jsem žádala o posunutí třeba o týden a vzešel z toho nový termín - na půlku srpna.
Za posun si můžu sama, ale i tak je to dost zoufalé, jak jsou dlouhé objednací doby, protože kdybych kvůli atakám nemohla vyjít z domu, což se mi dřív taky málem stalo, tak budu půl roku sedět doma, než se dostanu k odborné pomoci… Tak proto jsem začala aspoň brát AD, abych to nějak do té doby zmírnila… Díky za radu. ![]()
Kombinace antidepresiv a triptanů není vhodná. Tyhle dva léky se společně kontraindkiují. Měla jste migrény ještě než jste začala užívat Citalec? ![]()
Prosím o radu, jaká antidepresiva jde kombinovat s léky na migrénu. Začala jsem na panické ataky užívat Citalec. Trpím ale na migrény (je mi vždy zle i od žaludku, nemůžu normálně fungovat), na které beru Sumatriptan nebo Sumigru. Po Citalecu jsem hrozně ospalá, piska mi v uchu. Když přišla migréna, vynechala jsem Citalec a pak začla znovu brát jen půlku. Podle dr. u toho mám zůstat a kombinovat se to smí. Ale já mám brát celý prášek AD a chci ho brát, abych vyzkoušela, zda po něm potíže odezní, a navíc, když jsem vzala půl Citalecu a Sumatriptan, hrozně mi pak hodinu hucelo v hlavě, takže příbalový leták má asi pravdu, že by se to nemělo kombinovat. Máte někdo stejně potíže (ataky + migrény) a co berete za AD? Díky.