Adaptace většího dítěte

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17003
12.2.19 13:11

Zakladateli, pokud chceš vážně poradit, podle mě je potřeba odpovědět na tyto otázky:
1. Jaké národnosti dcera je a jaký je rodný jazyk?
2. Do jaké města se budete stěhovat?
3. Jaký je názor zákonného zástupce - matky?

Jinak bych hledala ZŠ s rozšířenou výukou jazyků - je pravděpodobnější, že tam budou spolužáci a učitelé více její rodný jazyk ovládat..

Popř. bych kontaktovala pedagogicko - psychologickou poradnu a poradila se na nejlepším postupu tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5894
12.2.19 13:20

Celkem by mě zajímal mateřský jazyk. A co cizojazycky gympl?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31288
12.2.19 13:35

Nebo mě napadla obdoba jazykových škol, na které jdou maturanti, když se nedostanou na vejšku, aby ten jeden rok, než zkusí přijímačky znovu, zůstal statut studenta. A na ní zajistit studium češtiny (možná by si tam holka mohla i přivydělat jako rodilá mluvčí v daném cizím jazyce). Školné se tam sice platí, ale nic tak dramatického, aby to nešlo uplatit - a pokud se tu holčina má nějak adaptovat, bude to potřebovat jako sůl. Čeština je sakra těžkej jazyk k naučení. Kamarádčin partner byl holanďan a vydržel to tu rok, pak se vrátil zpátky do Holandska, protože jazyk peklo, práci nesehnal, celý se to sypalo…
Odkud by se sem měla holka stěhovat, a chce sem vůbec? Nebylo by pro ni lepší, aby dostudovala v rodné zemi (žila třeba u prarodičů)? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1850
12.2.19 13:40

A v té devítce jak to zvládne bez znalosti ČJ?Tam už se děti připravují intenzivně na přijímací zkoušky, nikdo jí tam nebude nic vysvětlovat exrta,zhorší si prospěch..Na dvouletý obor se dávají děti které jsou buďto mentálně omezené(to není urážka,spadají tam různé diagnózy) a nebo lemply.Já bych nechala rok ,,doma" na kvalitním kurzu ČJ, kamarády může najít na sportu a v zájmových spolcích..V rámci rekonstrukce udělat jen to nejnutnější a zaměřit se především na holku a její budoucnost tady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1557
12.2.19 13:46

Z tvych variant bych vybrala rok nechat doma, at nema z 9 spatne znamky. Z CJ by mela 4, pokud by vubec zvladla nepropadnout. Nechat doma a alespon 2-3× v tydnu nejaky kurz CJ plus nejaky konicek, kde bude mezi cechy a bude mluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
12.2.19 16:55

Pokud neumí plynně anglicky, tak bych ji na rok dala na jazykovku, takové to „pomaturitní“ roční studium zakončené certifikátem. Není jen pro studenty po maturitě, na většině berou kohokoli, kdo platí. Dostane se tam mezi lidi, bude mít status studenta a po odpolednách může pilovat češtinu (soukromé lekce, cokoli jiného..) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.2.19 17:54

Tak několik odpovědí.
Samozřejmě že mi na ní záleží a mám jí v rámci možností rád. Jako vlastní jí asi nikdy mít rád nebudu, ale chci pro ní ten nejlepší start do života, když vlastní táta na ní kašle od narození.
Chápu, že je to pro ní ten nejblbější čas na stěhování. Možnost u příbuzných není, protože z příbuzenstva je jediná normální babička, ale ta není moc zdravá a hlavně je to babička, která podle mamky dovolí dceři až moc. Takže by se mohlo stát, že by tam pěkně zvlčela.
Co by chtěla jsem se jí zatím neptal a to z důvodu, že ona neví jaké tu jsou možnosti. Takže jsem založil tuto diskuzi, abych třeba zjistil, jestli tu někdo neřešil podobný problém.
Než se jí budu ptát, tak jí musím předložit nějaké možnosti a k těm možnostem jí předložit klady a zápory. Ona těžko něco sama řekne, když neví co je za možnosti.
Jsme městyš, kde je jen základka. Větší města v okolí jsou třeba Benešov, Pelhřimov. Nejsme daleko od Prahy, ale na dojíždění každý den to není a jak sem psal v úvodu na internát jí určitě šoupnout nechcem. Což by při soukromé škole asi byla nutnost. Teoreticky by se třeba na jeden rok zaplatit nechala, když by to jinak nešlo.
Jsou to rusky. A anglicky umí asi tak jako běžný deváťák s lepším průměrem. Což plynule nejspíš nebude.
A kdyby tam zůstali než dostuduje, tak nevím jak by dopadlo naše manželství. Máme i syna, kterého jsem viděl při narození a teď pomalu po půl roce. A uvidím ho zase až za dva měsíce.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.2.19 17:57

A k možnosti dvouletého studia.
Hned v začátku dobrá přípomínka. Vůbec sem si neuvědomil, že tam vlastně chodí ten nejlepší výkvět ze ZŠ.

• Citovat
  • Upravit
53518
12.2.19 18:57
@Anonymní píše:
Tak několik odpovědí.
Samozřejmě že mi na ní záleží a mám jí v rámci možností rád. Jako vlastní jí asi nikdy mít rád nebudu, ale chci pro ní ten nejlepší start do života, když vlastní táta na ní kašle od narození.
Chápu, že je to pro ní ten nejblbější čas na stěhování. Možnost u příbuzných není, protože z příbuzenstva je jediná normální babička, ale ta není moc zdravá a hlavně je to babička, která podle mamky dovolí dceři až moc. Takže by se mohlo stát, že by tam pěkně zvlčela.
Co by chtěla jsem se jí zatím neptal a to z důvodu, že ona neví jaké tu jsou možnosti. Takže jsem založil tuto diskuzi, abych třeba zjistil, jestli tu někdo neřešil podobný problém.
Než se jí budu ptát, tak jí musím předložit nějaké možnosti a k těm možnostem jí předložit klady a zápory. Ona těžko něco sama řekne, když neví co je za možnosti.
Jsme městyš, kde je jen základka. Větší města v okolí jsou třeba Benešov, Pelhřimov. Nejsme daleko od Prahy, ale na dojíždění každý den to není a jak sem psal v úvodu na internát jí určitě šoupnout nechcem. Což by při soukromé škole asi byla nutnost. Teoreticky by se třeba na jeden rok zaplatit nechala, když by to jinak nešlo.
Jsou to rusky. A anglicky umí asi tak jako běžný deváťák s lepším průměrem. Což plynule nejspíš nebude.
A kdyby tam zůstali než dostuduje, tak nevím jak by dopadlo naše manželství. Máme i syna, kterého jsem viděl při narození a teď pomalu po půl roce. A uvidím ho zase až za dva měsíce.

Já se strefila :P Hele, tak ji nech asi rok doma, zajisti spoustu kamarádek, ať se učí přirozeně. Ruština je náš příbuzný jazyk a latinku zná z angličtiny. Ty na ni mluv jen česky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
495
17.2.19 21:33

Kdysi jsem učila češtinu pro cizince. Napíšu, jak bych to udělala já:

1. okamžitě bych holce stáhla co nejvíc filmů a seriálů v češtině, ať si je nakouká a naposlouchá už teď. Je mlaďounká a hodně toho nachytá, nebude po příjezdu úplně mimo. Co teď letí u patnáctiletých, ti jistě poradí jiné ženy tady, já mám děti malinké, jsem out.
  2. sehnala bych opravdovou zkušenou učitelku češtiny (klidně i v důchodu), která s holkou začne od prvního dne DENNĚ s češtinou. Jako s prvňáčkem, od abecedy, slabik, jednoduchých slov. Latinku zná sice z angličtiny, ale ne komplet, a s úplně jinou výslovností. Ruština je slovanský jazyk, není těžké se naučit česky pro jakous-takous komunikaci, ale na to, aby mohla holka studovat v ČJ, opravdu potřebuje naučit česky pořádně od základů, rychle a plynně číst a psát.
  3. holku bych dala do devítky. Jen tak na ulici kamarády nesežene, potřebuje někde potkat vrstevníky, se kterými by se časem mohla začít kamarádit, potřebuje se učit, jinak z toho za ten rok vypadne. Pobyt doma s ruskou mámou jí s ČJ nepomůže. A sama se na přijímačky v češtině doma rozhodně nepřipraví. Je to pořád ještě dítě. Pomůže jí to se zaintegrovat, zvyknout si. Po intenzívním prázdninovém „kurzu“ češtiny s učitelkou nástup do devítky zvládne, budeš jí muset s učením pomáhat a pořád ještě platit tu učitelku, ale vyplatí se to. Najdi dobrou ZŠ, kde není šikana a jsou dobří učitelé, klidně si i popovídej s případným ředitelem a třídním učitelem, zda a jak by holce vyšli vstříc. O prospěch bych se nebála. Kdyby náhodou nebyl tady nejlepší, je (podle mě) možné místo českého vysvědčení doložit nostrifikované vysvědčení ruské (nostrifikaci všech důležitých dokladů zařídit okamžitě!) a českou devítku jaksi zapřít (snad lze).
  4. zašla bych na obecní úřad i na úřady do okolních větších měst, často pořádají kurzy češtiny pro cizince v rámci nějakých soc.-integračních programů, tak se poptej. O tomhle přehled nemám.
  5. máš nejvyšší čas zapsat holku na nějaký letní tábor, ideálně nějaký tématický dle jejích zájmů. Raději konec července nebo srpen, až bude v Česku aspoň trochu zvyklá.
  6. domluvit se s holkou na kroužcích, společné zájmy ji sblíží s vrstevníky.

Ať se to podaří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.2.19 11:52

Ahoj
díky za obsáhlou odpověď.

Já se také spíše kloním k tomu, aby šla do devítky v místní škole a našla si tam místní kamarádky. Přes ně se potom třeba seznámí ještě s dalšíma svejma pravejma vrstevnicema. Přece jen tam bude nejspíš nejstarší.
Já těžko budu schánět nějaký patnáctiletý kamarádky. Holky v tomhle věku neznám pomalu ani od vidění a mojí kamarádi tak starý holky většinou ještě nemaj.

Zatím jsme předělali kurz čj přes skype z 1×1hod tejdně na 2×40min tejdně. A letní tábory jsem hledal. Hledal jsem nejlépe takové, které se přímo specializují na výuku ČJ pro cizince, ale pro rok 2019 nějak nemůžu nic najít.
Ještě budu hledat.

12.2. jsem napsal email na pedagogicko-psychologickou poradnu, jestli by bylo možné sjednat schůzku a o problému se pobavit. Ale zatím bez odezvy. Ještě tomu dám tejden a budu asi volat.

• Citovat
  • Upravit
27700
18.2.19 12:01

a co nějakou učitelku v důchodu až přijede at se jí věnuje někdo kdo čj fakt umí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
495
18.2.19 12:41

Zakladateli, je fajn, že se snažíš. Stáhni jí ty filmy a seriály, jazyk si musíš zažít, u dětí to funguje zázračně. Může začít poslouchat i nějaké české internetové rádio…
Tábor nehledej češtinářský, ale dle zájmu děvčete - tanec, divadlo, skautský, vodácký apod. Klidně i zaměřený na angličtinu, k té češtině se tam dostane dost a dost ;-) Je nejvyšší čas, obsazují se poslední místa. Je taky spousta příměstských táborů, kdyby odmítla úplné odstřižení.
A vzhledem k tomu, že spousta dětí má dnes odklad škol. docházky, tak se klidně může stát i to, že ve třídě nebude nejstarší ;-)
Hlavně o tom, co pro ni děláš a sháníš, mluv s ní i s její mámou, ať nedojde k nepříjemným nedorozuměním. Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2642
18.2.19 13:15

Filmy a seriály ne, spíš muziku, opakovaným posloucháním chytne víc a navíc pak bude mít znalost k dobru až zapluje do kolektivu puberťaček.. Nebo pokud filmy, tak zkus na netu vypátrat filmy v češtině s anglickými titulky (resp. kde se dají stáhnout anglické titulky), to hodně pomůže, naposlouchá češtinu a z titulků lehce chytne děj.

Nejsem odsud ale bratříček google na první dobrou vyplivne přímo v Benešově jazykovku s češtinou pro cizince učenou anglicky, a taky má kurzy ruštiny, byla by fajn náhoda kdyby to šlo kombinovat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
495
18.2.19 19:59

Titulkované filmy fakt neee. To není totéž, jako když my se po x letech školní angličtiny snažíme dostat do jazyka koukáním na film v původním znění s českými titulky.
Ona nemá ani základy a potřebuje naučit se ten jazyk přirozeně, jako my se učíme od mámy - koukáme na situace a chytáme slova, pak slovní spojení, pak celé věty a pak pilujeme gramatiku. Když se vyhne novodobým českým nekonečným telenovelám, tak to bude OK.
Bez slušných základů jazyka textům v písničkách neporozumí, navíc - nalejme si čistého vína - texty písní často moc smyslu nedávají :,( Bude to fajn doplněk, ale slovní zásobu k situacím nachytá, když ty situace uvidí (nebo prožije).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí