Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Fuuuuha chudák holka… Jestli ji dáte do devítky nebo rovnou na střední je podle mě jedno - stejně bude v háji… Vy tady řešíte jenom jazyk, ale ona nejen, že se musí naučit během půl roku mluvit česky, ale ještě by měla umět naše dějiny, českou literaturu, český zeměpis, pravopis - no prostě všechno co se musí umět v devítce nebo na střední a vztahuje se to na Českou republiku. Přemýšlel jste i nad tímto? Tohle jestli holka dá, tak to bude borka. ![]()
O tom jsme se bavili.
V tý poradně jí můžou udělat všelijaké vyjímky.
Chudák jo, zrovna nejblbější období. Jenže co dělat jinýho?
@Anonymní píše:
O tom jsme se bavili.
V tý poradně jí můžou udělat všelijaké vyjímky.
Chudák jo, zrovna nejblbější období. Jenže co dělat jinýho?
A ona sama se chce stěhovat?Nebo jen následuje maminku a sourozence,že je nechce opustit?Bude to pro všechny hrozně těžké období.
To ano. Ale v budoucnu si polepší.
Kdo tam nezkusil žít, tak neuvěří. Pro mě to je třeba jako kdybych přijel do čr před 30 lety. Jen že lidi maj auta a telefony.
Zaleží ti vubec na tom , aby se holka mela dobre?
Jak jako , kam ji mas ,,šupnout!?"
To je 15-tila holka , tu nemuzes nekam ,,šupnout". Mluvili jste vubec o tom s tou holčinou , chce se vubec stehovat ? Predpokladam , ze tam kde nyni zije ma sve kamarady a tak a jestlize se prestehuje do Česka , tak se nebude schazet uz s tima kamaradama.. a v tomhle veku , jsou deti citlive.. Pro me je ma dcera ta nejdulezitejsi na svete , urcite bych udelala kompromis s jejim rozhodnutim.(v 15-ti uz se da s ni domluvit)
Ale za me , teda je jedina rozumna cesta nejaka ta soukroma skola , prave pro ty cizince..
Opravdu bys na to nenasetril? Mas ji preci rad ne a rak bys ji to dopral ne?
Jak uz tady byli receno , jestli nebudete mit penize na holky vzdelani , tak bude lepsi , kdyz se nebudete stehovat.
Šoupnout sem napsal jen tak. Nečekal sem, že se to tu bude hned takhle hrotit. Zřejmě je potřeba používat zdejší mimískovský zdrobnělinky aby bylo vše all right. Kdyby mě to bylo úplně jedno, tak neoběhávám všechny ty zařízení tady v čr a nesnažím se pro ní najít nejlepší alternativu aby měla přechod co nejsnadnější. Těch hodin co už sem strávil sezením u internetu a hledáním nejrůznějších informací.
Stejně tak bych jí neplatil kurzy čr a nesehnal za 40 tis. letní tábor.
My se nestěhujem. Já žiju v čechách oni tam. Tam jsme se poznali, když sem tam byl dlouhodobě služebně. Budem se jen sestěhovávat, protože fakt nemám na to, abych financoval dvě domácnosti.
A jsou dvě možnosti. Buď budem žít odděleně, nebo se sestěhuje. Jiná možnost není. Měli jsme se sestěhovat už dávno. Jenže holka chtěla dodělat základku, tak jsme jí vyšli vstříc a momentálně žijem každej jinde a komunikujem přes net.
Kluka co spolu máme sem viděl při narození, kdy jsem tam byl 5 neděl na neplaceném volnu, abych byl u porodu (imho tam vás stejně do porodnice nepustí. Svoje dítě prvně vidíte, až když je oba pustí z nemocnice. Porodnice je tam něco podobného jako u nás méně zabezpečená věznice). a potom po 5 měsících když jsem se tam na tejden doletěl podívat. Od té doby se spolu zase asi 3 měsíce neuvidíme.
Takže nějak nevím jak by dopadl náš vztah, když by jsme byli každej jinde do té doby než se osamostatní.
Takže jako jiné možnosti než se sestěhovat sem nevidím. Tam bych 1. nesehnal takto placenou práci jako mám zde a zadruhé to tam ani není reálné. Manželka má 2+KK malej byt velikosti zhruba mého obýváku. Takže pokud tam jsme ve 4 když přijedu, tak je hlava na hlavě.
Já chápu že to pro ní bude těžky. Špatná doba ve škole. Odtržení od kamarádů. Jiné prostředí.
@Anonymní píše: Šoupnout sem napsal jen tak. Nečekal sem, že se to tu bude hned takhle hrotit. Zřejmě je potřeba používat zdejší mimískovský zdrobnělinky aby bylo vše all right. Kdyby mě to bylo úplně jedno, tak neoběhávám všechny ty zařízení tady v čr a nesnažím se pro ní najít nejlepší alternativu aby měla přechod co nejsnadnější. Těch hodin co už sem strávil sezením u internetu a hledáním nejrůznějších informací.
Stejně tak bych jí neplatil kurzy čr a nesehnal za 40 tis. letní tábor.My se nestěhujem. Já žiju v čechách oni tam. Tam jsme se poznali, když sem tam byl dlouhodobě služebně. Budem se jen sestěhovávat, protože fakt nemám na to, abych financoval dvě domácnosti.
Já chápu že to pro ní bude těžky. Špatná doba ve škole. Odtržení od kamarádů. Jiné prostředí.
A jsou dvě možnosti. Buď budem žít odděleně, nebo se sestěhuje. Jiná možnost není. Měli jsme se sestěhovat už dávno. Jenže holka chtěla dodělat základku, tak jsme jí vyšli vstříc a momentálně žijem každej jinde a komunikujem přes net.
Kluka co spolu máme sem viděl při narození, kdy jsem tam byl 5 neděl na neplaceném volnu, abych byl u porodu (imho tam vás stejně do porodnice nepustí. Svoje dítě prvně vidíte, až když je oba pustí z nemocnice. Porodnice je tam něco podobného jako u nás méně zabezpečená věznice). a potom po 5 měsících když jsem se tam na tejden doletěl podívat. Od té doby se spolu zase asi 3 měsíce neuvidíme.
Takže nějak nevím jak by dopadl náš vztah, když by jsme byli každej jinde do té doby než se osamostatní.
Takže jako jiné možnosti než se sestěhovat sem nevidím. Tam bych 1. nesehnal takto placenou práci jako mám zde a zadruhé to tam ani není reálné. Manželka má 2+KK malej byt velikosti zhruba mého obýváku. Takže pokud tam jsme ve 4 když přijedu, tak je hlava na hlavě.
Ještě je možný směr opačný.
@Anonymní píše: Šoupnout sem napsal jen tak. Nečekal sem, že se to tu bude hned takhle hrotit. Zřejmě je potřeba používat zdejší mimískovský zdrobnělinky aby bylo vše all right. Kdyby mě to bylo úplně jedno, tak neoběhávám všechny ty zařízení tady v čr a nesnažím se pro ní najít nejlepší alternativu aby měla přechod co nejsnadnější. Těch hodin co už sem strávil sezením u internetu a hledáním nejrůznějších informací.a opravdu necjcete zvazit jeste tu soukromou skolu?
Stejně tak bych jí neplatil kurzy čr a nesehnal za 40 tis. letní tábor.My se nestěhujem. Já žiju v čechách oni tam. Tam jsme se poznali, když sem tam byl dlouhodobě služebně. Budem se jen sestěhovávat, protože fakt nemám na to, abych financoval dvě domácnosti.
@Anonymní píše:
Tak nějakej update, aby jste neřekli, že radíte a pak nevíte konec příběhu![]()
Tak muziku ani ne. Sám umím rusky už docela na dobré úrovni, ale co melou v písničkách pobírám horko těžko. To fakt musí bejt nějak dobře nazpívaný a bez nějakejch přehnanejch intonací, abych rozumněl co tam zpívaj.
Nicméně, dneska jsem byl v tý pedagogicko psychologický poradně. Tak jsme se vesměs schodli na tom, že nejlepší bude nástup do devítky. Já sem nevěděl, jestli je to možné, když už základku bude mít ukončenou. Tak to jde, ale je už zcela v kompetenci ředitele jestli jí veme, nebo ne. Protože má ukončenou základní školní docházku, tak jí vzít nemusí.
Takže se tam půjdu příští tejden zeptat. A pokud by byli proti, tak holt v rusku základku neukončí, aby měli povinnost jí tady vzít. Jen zas nevím jestli nebude muset nastoupit tady na ZŠ, což by se jí moc nelíbilo. Protože jim tam prázdniny začínaj o měsíc dřív. Mají 3 měsíce prázdnin.
Navíc v červnu jsme našli docela pěkej měsíční intenzivní kurz češtiny. Je to zaměřený hlavně na rusy. Stojí to sice 40 tis, ale je to s bydlením v Praze, 3× strava + vejlety po ČR včetně vstupnýho a jeden vejlet do Drážďan, Vídně a nějaké návštěvy vysokejch škol. Takže to zas ve výsledku není až tak moc.
Docela se pro to nadchla, když četla ten program
No super. A jaká tam bude věková skupina v tom měsíčním kurzu? A uvidíte se s ní aspoň o vikendech? Pojedete jistě na začátku vše prověřit a zkontrolovat, abyste se ujistili, že to bude OK, že? Nezapomeň holce pořídit neomezené volání a data. Nebo aspoň hodně velkorysý balíček. Bude to potrebovat na komunikaci s vámi zde v ČR, tak i s kamarády v Rusku. ![]()
Mimochodem, co nějaká ta češtinářka, která by jí pomohla? Po tom kurzu bude potřeba ve vzdělávání pokračovat, ať se jí to zažije. A bude muset hodně číst…
Koukal jsi se už po nějakých těch příměstských tématických táborech, kde by se holka vyblba a našla české kamarády? Nebo nějaká brigáda, třeba u McDonalda apod.? Nesmí se nudit, jinak bude tesknit.
@_.Emilyyy píše:
a opravdu necjcete zvazit jeste tu soukromou skolu?
A kde ty penize maji vzit?
Tak nějakej update, aby jste neřekli, že radíte a pak nevíte konec příběhu
Tak muziku ani ne. Sám umím rusky už docela na dobré úrovni, ale co melou v písničkách pobírám horko těžko. To fakt musí bejt nějak dobře nazpívaný a bez nějakejch přehnanejch intonací, abych rozumněl co tam zpívaj.
Nicméně, dneska jsem byl v tý pedagogicko psychologický poradně. Tak jsme se vesměs schodli na tom, že nejlepší bude nástup do devítky. Já sem nevěděl, jestli je to možné, když už základku bude mít ukončenou. Tak to jde, ale je už zcela v kompetenci ředitele jestli jí veme, nebo ne. Protože má ukončenou základní školní docházku, tak jí vzít nemusí.
Takže se tam půjdu příští tejden zeptat. A pokud by byli proti, tak holt v rusku základku neukončí, aby měli povinnost jí tady vzít. Jen zas nevím jestli nebude muset nastoupit tady na ZŠ, což by se jí moc nelíbilo. Protože jim tam prázdniny začínaj o měsíc dřív. Mají 3 měsíce prázdnin.
Navíc v červnu jsme našli docela pěkej měsíční intenzivní kurz češtiny. Je to zaměřený hlavně na rusy. Stojí to sice 40 tis, ale je to s bydlením v Praze, 3× strava + vejlety po ČR včetně vstupnýho a jeden vejlet do Drážďan, Vídně a nějaké návštěvy vysokejch škol. Takže to zas ve výsledku není až tak moc.
Docela se pro to nadchla, když četla ten program