Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Že si dítě zvykne na školku a nový režim. Nehledej v tom žádnou vědu. Někdo třeba čeká, že se dítě naučí dělit, samoobsluze, stříhat nůžkami…
My teda takovou otázku neměli, ale přežít to chceš ty ne? Nebo očekáváš, že to přežijí učitelky v MŠ s tvým dítětem? To je taková hrůza?
Na takovou otázku bych odpověděla asi něco v tom smyslu, že očekávám, že se naučí fungovat v kolektivu dětí, tzn. bude navazovat první vztahy s dětmi, přátelství apod., naučí se prosadit v kolektivu, spolupracovat s dětmi, hrát si společně. Dál od toho očekávám, že se dítě setká s jinou autoritou než s rodiči, naučí se ještě větší samostatnosti. Nevím přesně, s čím třeba máte problémy, jestli jsou tam třeba nějaké strachy a tak, tak to že by se třeba podařilo eliminovat. Nebo pokud je s něčím problém, tak bych napsala, že očekávám, že školka to bude nějak tolerovat nebo se s tím bude nějak pracovat, podle konkrétní situace prostě.
Napsala bych větší samostatnost dítěte a adaptaci na nové prostředí a lidi (učitelky, děti).
sociální vazby s vrstevníky, lepší řešení sporů, kolektivní dovedností, týmová práce, větší samostatnost, tolerance k osobám a situacím, manuální a řečový rozvoj…
Přiznám se, že by mě to naostro taky nenapadlo
@Annonymní_007 píše: Více
A ten napíše
Očekávám, že bude chvíli klid
![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Hezký den,
předně se omlouvám za anonym, ale připadám si trochu simplexně, když nedokážu vyplnit jednoduchý dotazník.
Prosím o radu ty, kterým děti nastupovaly do MŠ a vyplňovali jste adaptační dotazník.
Máme otázku: Co očekáváte od MŠ v prvním roce pobytu dítěte? Mám chuť napsat, že přežít (protože to je opravdu snad to jediné, co aktuálně chceme - nevím, jak dítě zvládne adaptaci, jestli ho nebudeme muset stáhnout, atd.), ale je mi jasné, že taková odpověď by nebyla úplně nejlepší. Co jste na takovou otázku odpovídali?
Lámu si nad tím hlavu už několik dní a prostě nevím.
Moc děkuji.