Začínající učitelka v MŠ

29.8.24 20:56

Začínající učitelka v MŠ

Dobrý den,
od pondělí začínám pracovat jako učitelka v MŠ. Mám titul Mgr. ze speciální pedagogiky, praxi ve školce žádnou nemám. Proto se chci zeptat, zdali by se nenašla učitelka s podobnou zkušeností - tzn. začala pracovat ve školce, aniž by měla jakoukoliv zkušenost s touto prací. Za jak dlouho jste se do toho dostaly? Jak je to s vytvářením třídního vzdělávacího plánu? A s řízenými činnostmi - vím akorát, že musí splňovat témata z RVP PV.
Moc děkuji za všechny rady a podněty :) jsem z těch začátků docela vystresovaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8882
29.8.24 21:14

Tak ve třídě jste dvě učitelky, určitě nejste obe úplně nový a bez zkušeností, tak to papírování na začátek prenechej kolegyni a uč se za pochodu. Říjen už uděláš ty. A taky nejste úplně nová školka, nova třída, nebo jo? Pokud ne, tak vem plán z loňska (mimochodem plan na letosek by mel byt davno hotovej) a jeď podle něj, aspoň třeba první týden, mesic, během něj si to přečti a domluv se s kolegyní, co dál. Já jsem psala plán na loňský rok a vše bylo vlastně skoro stejné, jako rok před tím, jen změny v pořadí témat, některé názvy trochu pozměnit, jedno téma vyhodit, jedno přidat… žádná hrůza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.8.24 21:23

@Midaku Ano, ta moje kolegyně je zkušená, ale myslím, že z toho zaučování mě není moc nadšená :D proto si sháním informace všude možně.
Plán z loňska jsem četla, i ta učitelka mi říkala, že třeba září necháme skoro tak, jak bylo loni, jenom tam něco pozměníme. Akorát mi není jasné - když máme plán na září, já si podle něj dělám potom jednotlivé přípravy na hodiny? Např. vím, že tam je téma Kdo za námi přišel do třídy - takže např. seznamovací hry, apod.?
Omlouvám se asi za dost stupidní otázky :D ale jak říkám, zkušená nejsem, a radši se 10X blbě zeptat, než to potom blbě udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8882
29.8.24 21:29

To se musíte domluvit spolu vy dvě. U nás to bylo tak, že se daly témata na každý týden a o tom, co se bude dělat, rozhodovala a chystala to ta, co měla ten týden ranní. Protože ta to téma s dětmi ráno začala, ta druhá lrisla vlastně na svačinu, pak se šlo ve, oběd, spaní a po spaní se už většinou nic moc z témat nedělá. Ale jak si to domluvíte zrovna vy dvě, to je na vás. Když máš týdenní téma typicky na začátku „vítáme tě ve skolce“ na 10 způsobu…tak si nachystas seznamovaci hry, pravidla třídy (vysvětlit, ukazat, nakreslit, vyvěsit ve tride, zahrát je hrou…), denní režim, „prohlidka“ prostor… ale zrovna ten první ten je seznamovací, moc organizovaných činnosti se nedělá, řeknou se pravidla, co mají dělat, když chtějí napít, čůrat atp a pak hlavně ať si hrají. Třeba ranní kruh často první týden nebývá, ale opět je to na domluvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.8.24 21:34

@Midaku Dobře, děkuji za rady a za pomoc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
29.8.24 21:51

Můžu Vám do toho trochu skočit…co je ten ranní kruh? Co se při něm dělá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8882
29.8.24 21:59

@MatildaMatilda to si všichni sednou na koberec, ideálně do tvaru kruhu, aby každý viděl na každého, a povida se, zpívá, ukazují kartičky, hraji se klidne hry (najdi obrazek, sloz puzzle…dle tématu). V pondělí typicky se řeší, co kdo dělal o víkendu a až pak se jede podle tématu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
29.8.24 22:12

@Midaku díky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kralovnal
30.8.24 05:32

Začátky mohou být náročné, ale rychle se do toho dostaneš. Klíčem je dobře se připravovat na každou aktivitu a nechat se inspirovat zkušenějšími kolegyněmi. Třídní vzdělávací plán tvoříš podle RVP PV a konkrétního školního vzdělávacího programu, ale nezapomeň si nechat prostor pro kreativitu a individuální potřeby dětí. Hlavně se nestresuj, každý začátek je o učení a sbírání zkušeností.

• Citovat
  • Upravit
30.8.24 06:58

@Kralovnal Děkuji moc 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin