Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
mala uz delsi dobu bojuje s adenoviry, dokonce jsme byly i v nemocnici, protoze ji to napadlo i horni cesty dychaci a byla celkove v haji, horečky 40,5…
Ted uz jsme doma, drzi dietu, ale prujem ma porad. Kazdy den chodime do nemocnice na penicilinovou injekci.
Mel to vas drobek taky nekdy, jaky byl prubeh u vas?
Ten prujem uz je strasne dlouho.
Mate nejake rady od doktoru? Jakou stravu jste varily, aby to detem chutnalo?
A jak dlouho se z toho prcek dostaval?
Moc diky.
Ahojky, moje malá (2 měsíce) teď bojuje s adenoviry také… Doktorka říkala že je to hodně infekční a že ten průjem může trvat i 6 týdnů… Důležité je aby dítě mělo dostatek tekutin… Doporučila mi rehydratační roztok Kulíšek… Také mi poradila dávat malé Laktobacily - vždy rozmíchat obsah jedné tobolky do MM nebo UM..
Ahoj holky, vidím, že je to stará diskuze, přesto mi dejte vědět jak jste dopadli, prosim. Malá je po operaci srdce, je to týden a začala prujmovat a právě ji zjistili střevní chřipku způsobenou adenoviry. Nechce skoro papat, ale jsme v nemocnici, tak se o nás postarají.
Hezký den, u nás vše dobře dopadlo a malá se s Adenoviry dobře poprala, tak držím palce ať je brzy fit i vaše maličká…
Prosim, sice je konverzace starsi ale urcite se tu najde nekdo na odpoved. Kdo jste mel adenovir, nebo vase deti.. Mel jste nekdo hodne nizke leukocyty?? Dekuji
@pita90
Při virových infektech je poměrně časté snížení celkového množství bílých krvinek (leukopenie), stejně jako i snížení jedné subpopulace - neutrofilů (neutropenie).
@Doctus moc dekuji, ja nevim zda to jsou primo ty leukocyty ale je to urcite ta leukopenie jak zminujete. Chteji opakovat krevni obraz za tyden
moc dekuji ja se bala aby nemel nejakou leukemii ![]()
@pita90
Za týden mi přijde kontrola moc brzy. Kompletní výsledky asi nemáte, že? Kdyby ano, tak by mě zajímalo: mikroskopická kontrola, hladina laktát-dehydrogenázy (LD/LDH), kyseliny močové, fosforu, vápníku, alkalické fosfatázy (ALP), sedimentace erytrocytů).
@pita90
Toto kdyby mi někdo napsal do propouštěcí zprávy, tak ho asi chytnu pod krkem. Leukopenie (snížený absolutní počet leukocytů) je poměrně závažná, co je ovšem více alarmující, je počet neutrofilů - už se jedná o středně těžkou neutropenii. V doporučení chybí naprosto klíčová informace, že v případě horeček je nutná akutní hospitalizace s podávání ATB do žíly. A už vůbec se v tomto případě nesmí podávat probiotika! Ve stravě nesmí být ani jogurty či další výrobky s živými bakteriálními kulturami.
![]()
Co za idiota vás to propouštěl?
![]()
Doctus, to čtu furt dokola a jsem z toho teda vyrizena… Stesti ze se tu asi nepouzivaji sprosta slova.. Jako fakt?? No ja se na to vy.. Propoustel nas no Doktor.
Co je ta neutropenie? A co s tim
@Doctus Doctus, to čtu furt dokola a jsem z toho teda vyrizena… Stesti ze se tu asi nepouzivaji sprosta slova.. Jako fakt?? No ja se na to vy.. Propoustel nas no Doktor. Co je ta neutropenie? A co s tim
Jako malej vypada mnohem lip, ale teda nevim jak dal pokracovat nebo jestli ho nechat nekde prevysetrit. Zkusim aspon vyzadat vysledky toho opakovaneho krevniho obrazu. Asi me uz svihne
@pita90
Zatím nedávat probiotika a jogurty či jiné výrobky s živými kulturami. Kontrolní krevní obraz s odstupem, tam se uvidí, jak se kostní dřen vzpamatovala.
Neutropenie je snížený počet jisté subpopulace bílých krvinek, tyto bojují proti bakteriím. Proto při jejich sníženém počtu a současné horečce je nutno podávat ATB do žíly, protože první obranná imunitní linie chybí (resp. je velice oslabená).
@Doctus mam nove vysledky po tydnu, co si o tom myslite v porovnani z minule. Diky
@pita90
Bílé krvinky se daly do pořádku, za mě spokojenost. Probiotika i jogurty už dítě směle může.