Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Není to jiná porucha. Třeba v případě, že se mění poměr délky denního světla mívám období, kdy přestabu spát, nesoustředěnost se zhorší tak, že hrozí fatálnější chyby, nedokážu filtrovat vnější impulsy a z toho bytu nakonec nevyjdu, protože se vyčerpám pouhou přípravou na odchod z bytu. Ostatně ani obvykle neodejdu na poprvé, vždycky se vracím minimálně jednou. No a pak je to samozřejmě obrovský vnitřní neklid a pak následují výkyvy nálad z vyčerpání. Speciálně ženy a dívky jsou špatně diagnostikovány většinou právě jako bipolární porucha atd. ovšem stabilizují se až po ADHD medikaci, které ovlivňuje chemii mozku jinak nez antidepresiva přes serotonin. Emoční nestabilita je jedno z diagnostických kritérií. Já jsem naopak při studiu měla výhodu IQ vysoko v nadprůměru, zvýšené kreativity a senzitivity, jen je potřeba to umět vytěžit, takže mě zas přijdou přes čáru a sociálně nepřizpůsobivé zakladatelčiny řeči o schizofrenicích pod medikací, já jsem zase ADHD pod medikací a co? Nijak mě to neomezuje.
Tak asi tě to omezuje, když nemůžeš vyjít ani ven z bytu. Soustředění se zhoršuje tak, že hrozí fatálnější chyby, to ti jako nepřijde jako omezení
? V některých profesích by to bylo fatální úplně - např. zdravotnictví. S vysokým IQ to nemá nic společného. Prostě když na to člověk nemá, tak na to nemá, jaképak úlevy. To nás pak bude operovat doktor, co se nevydrží soustředit?
@Anonymní píše:
Zas jako na druhou stranu, že se jí chtělo spát… Tobě se ten důvod může zdát jako blbost a drzost, ale pro ní v tom nic jiného není. A že se ozvala téměř v zápětí? To mi taky nepřijde divné. Taky mě burcuje tlak. Pod tlakem dokážu někdy úplně jinak uvažovat. Někdy mě ochromí a někdy nakopne. Mohla to cítit zrovna tak. Já se jí nezastávám, taky mě ten způsob udivuje, ale stejně jako ty nemám zkušenosti. Takže budeš muset dostudovat.Co se mi líbí o dost méně je přesně to, co píšeš i ty. Když budu chtít můžu být vstřícná, když nebudu chtít, tak nebudu a ještě jí to osolím, ať si holka nezvyka. A to je přesně ten přístup o vůli. A že ta zlo vůle na fakultách převažuje je tedy skutečně dáno tím čeho jsem se obávala nejvíce a to jsi mi skutečně potvrdila. Že je to o jednotlivcích a jejich aktuální náladě
To jsi ta stejná anonymní, že? Se jí chtělo spát, no co
.
Nezlob se, ale to není o zle na fakultách, ale o tom, že pokud na VŠ nemáš, tak tam nemáš co dělat. K čemu ti je, když potom ani nedojdeš do práce. Je mi to líto, že máš takovou nemoc, ale tohle je prostě fakt. Já mám v práci takovou zodpovědnost, že každá chyba může být fatální, soustředit se musím stále na 100%, a že by se mi chtělo spát, to vůbec nepřichází v úvahu. A myslím, že takových profesí je mnoho. Pak jedině nějakou uměleckou školu nebo sociální…
@bramburka81 píše:
Tak asi tě to omezuje, když nemůžeš vyjít ani ven z bytu. Soustředění se zhoršuje tak, že hrozí fatálnější chyby, to ti jako nepřijde jako omezení? V některých profesích by to bylo fatální úplně - např. zdravotnictví. S vysokým IQ to nemá nic společného. Prostě když na to člověk nemá, tak na to nemá, jaképak úlevy. To nás pak bude operovat doktor, co se nevydrží soustředit?
No to by ses divila kolik doktorů má ADHD. Omezuje mě to stejně asi jako, když nemůžu vyjít z bytu s angínou. V tu chvíli si beru na týden PN, takže fakt omezení jak Brno. A já výhody tedy v práci mám, za nadstandardní výkon, takže mám víc sick days a jiné výhody díky, kterým funguju tak, že bys to nepoznala. A s ředitelem mám několik dohod, které jsou pro obě strany výhodné a ano bez ADHD bych je neměla.
Ne a nejsem druhá anonymní. Pleteš si kytky, že by krapet nesoustředěnosti?
Já zas usínám na nudných poradách a mítincích, ale už jsem se to naučila sociálně přijatelně maskovat.
@bramburka81 píše:
To jsi ta stejná anonymní, že? Se jí chtělo spát, no co.
Nezlob se, ale to není o zle na fakultách, ale o tom, že pokud na VŠ nemáš, tak tam nemáš co dělat. K čemu ti je, když potom ani nedojdeš do práce. Je mi to líto, že máš takovou nemoc, ale tohle je prostě fakt. Já mám v práci takovou zodpovědnost, že každá chyba může být fatální, soustředit se musím stále na 100%, a že by se mi chtělo spát, to vůbec nepřichází v úvahu. A myslím, že takových profesí je mnoho. Pak jedině nějakou uměleckou školu nebo sociální…
Ale kdepak. Nesouhlasím s tím. Jen v rámci té diagnózy se to tak prostě dít může. A tím pádem souhlasím, že bych to ne tolerovala na medicíně, ale na nějakém uměleckém oboru třeba ano. Oni ti umělci mají furt nějaké poruchy. Dyť s tím se roztrhl pytel co kdo s čím se potýká. Samozřejmě si tedy zakladatelka musí zajistit, jak s tím naložit, když neví. Ale ne tak, že ji setře, jak to spoustu vyučujicich umí, to by se proti ní taky mohlo obrátit. Jinak samozřejmě souhlasím s tím, ze musím studovat nač mám. A že potom v práci žádné úlevy nehrozí. To mi přijde jako naprostá samozřejmost. Mně na tom spíš vadí ta osobní zainteresovanost, ve smyslu, když budu chtít, tak jí nepomůžu. Úplně stejně jako u nás, nechci se domluvit s nimi, ať si to udělají jak chtějí a totální nezájem, že za dva po sobě jdoucí dny se řeší 4 zkoušky.
@Anonymní píše:
No to by ses divila kolik doktorů má ADHD. Omezuje mě to stejně asi jako, když nemůžu vyjít z bytu s angínou. V tu chvíli si beru na týden PN, takže fakt omezení jak Brno. A já výhody tedy v práci mám, za nadstandardní výkon, takže mám víc sick days a jiné výhody díky, kterým funguju tak, že bys to nepoznala. A s ředitelem mám několik dohod, které jsou pro obě strany výhodné a ano bez ADHD bych je neměla.
Ne a nejsem druhá anonymní. Pleteš si kytky, že by krapet nesoustředěnosti?Já zas usínám na nudných poradách a mítincích, ale už jsem se to naučila sociálně přijatelně maskovat.
Tak dvě anonymní s Adhd, jak to má člověk poznat
.
Brát si týden PN není úplně standart, ale jo, v některých profesích to asi jde. Na vedoucí pozici to úplně standartní není. Já teď jedu už rok naplno, neberu si ani OČR, doma tři děti, jo unavená jsem, ale soustředit se musím.
A doktoři a Adhd, já žádného neznám, ale netvrdím, že to tak nemůže být. Ono taky Adhd má mnoho podob, u některých dětí to věkem vymizí nebo se to naučí korigovat. Každý taky nemá medikaci.
@Anonymní píše:
Ale kdepak. Nesouhlasím s tím. Jen v rámci té diagnózy se to tak prostě dít může. A tím pádem souhlasím, že bych to ne tolerovala na medicíně, ale na nějakém uměleckém oboru třeba ano. Oni ti umělci mají furt nějaké poruchy. Dyť s tím se roztrhl pytel co kdo s čím se potýká. Samozřejmě si tedy zakladatelka musí zajistit, jak s tím naložit, když neví. Ale ne tak, že ji setře, jak to spoustu vyučujicich umí, to by se proti ní taky mohlo obrátit. Jinak samozřejmě souhlasím s tím, ze musím studovat nač mám. A že potom v práci žádné úlevy nehrozí. To mi přijde jako naprostá samozřejmost. Mně na tom spíš vadí ta osobní zainteresovanost, ve smyslu, když budu chtít, tak jí nepomůžu. Úplně stejně jako u nás, nechci se domluvit s nimi, ať si to udělají jak chtějí a totální nezájem, že za dva po sobě jdoucí dny se řeší 4 zkoušky.
Vstřícnost by byla na místě, pokud by ta slečna byla slušná a slušně o to požádala. Vysokoškolák i s nesoustředěností by měl vědět, jak se má chovat k pedagogům. Ne stylem „chtělo se mi spát“. I kdyby chtělo, lze to napsat jinak. Sama zakladatelka píše, že jí vadil hlavně ten styl mailu.
@Anonymní píše:
Zas jako na druhou stranu, že se jí chtělo spát… Tobě se ten důvod může zdát jako blbost a drzost, ale pro ní v tom nic jiného není. A že se ozvala téměř v zápětí? To mi taky nepřijde divné. Taky mě burcuje tlak. Pod tlakem dokážu někdy úplně jinak uvažovat. Někdy mě ochromí a někdy nakopne. Mohla to cítit zrovna tak. Já se jí nezastávám, taky mě ten způsob udivuje, ale stejně jako ty nemám zkušenosti. Takže budeš muset dostudovat.Co se mi líbí o dost méně je přesně to, co píšeš i ty. Když budu chtít můžu být vstřícná, když nebudu chtít, tak nebudu a ještě jí to osolím, ať si holka nezvyka. A to je přesně ten přístup o vůli. A že ta zlo vůle na fakultách převažuje je tedy skutečně dáno tím čeho jsem se obávala nejvíce a to jsi mi skutečně potvrdila. Že je to o jednotlivcích a jejich aktuální náladě
Drzá a nevychovaná.
Lituji vás, že máte na fakultě takové nevychovance, kteří svoji nevychovanost hází na ADHD.
Napsala bych jí, ať si poslechne přednášku znovu, a pokud bude mít nějaké dotazy i potom, tvoje konzultační hodiny jsou tehdy a tehdy. Víc bych se v tom nepatlala, nejste na základce, abys musela někoho zachraňovat nebo vychovávat. Šetři svoji energii.
Tak ja myslim, ze kdyz se slusne pozada, tak to neni problem lehce vyjit vstric. Nenam problem, kdyz nekdo napise, ze byl nemocny nebo i z mene zavaznych duvodu nemohl na vyuku, dat konzultaci.
Ale taky mam obcas zkusenost, ze student s individualnim planem pak utrhne s podanym prstem celou ruku, a to me teda taky nebavi.
Kdyz na studium VS nemaji, at jdou pracovat.
A studentka, co ma ADHD a jeste napise, ze „chape pomaleji nez ostatni“ nebo tak neco, tak by se mela zamyslet, co a proc studuje.
A ty učíš? Má dcera je nadprůměrné inteligentní ale má po mně ADS ( bez hyperaktivity), bez mediace usinala ve vyučování 8 po 8 hod. Spánku. Ve škole byla vždy nadprůměrná, číst umělá ve 4 letech, je v 1.rocniku na náročné universitě, kde má výjimku v tom že na psané zkoušky má více času. Handikap je špatně soustředění a brutální únava, po té co se mozek třeba 40 min. Soustředí. Já pravidelně jsem schopná usnout když řídím na dálnici, takže když jedu více jak hodinu beru si prášek.
Paměť je taky horší, dcera to vše díky své inteligenci umí kompenzovat ale je to dřina
@Anonymní píše:
Není to jiná porucha. Třeba v případě, že se mění poměr délky denního světla mívám období, kdy přestabu spát, nesoustředěnost se zhorší tak, že hrozí fatálnější chyby, nedokážu filtrovat vnější impulsy a z toho bytu nakonec nevyjdu, protože se vyčerpám pouhou přípravou na odchod z bytu. Ostatně ani obvykle neodejdu na poprvé, vždycky se vracím minimálně jednou. No a pak je to samozřejmě obrovský vnitřní neklid a pak následují výkyvy nálad z vyčerpání. Speciálně ženy a dívky jsou špatně diagnostikovány většinou právě jako bipolární porucha atd. ovšem stabilizují se až po ADHD medikaci, které ovlivňuje chemii mozku jinak nez antidepresiva přes serotonin. Emoční nestabilita je jedno z diagnostických kritérií. Já jsem naopak při studiu měla výhodu IQ vysoko v nadprůměru, zvýšené kreativity a senzitivity, jen je potřeba to umět vytěžit, takže mě zas přijdou přes čáru a sociálně nepřizpůsobivé zakladatelčiny řeči o schizofrenicích pod medikací, já jsem zase ADHD pod medikací a co? Nijak mě to neomezuje.
Jsi skoro jako má dcera, taky má úzkosti, ale ne tak velké, já u ní vidím I trochu něco z asperga, taky vysoce nadprůměrné inteligentní, podle některých by se takový lidi měli jít past. Hrůza a to učí na VS
@bramburka81 píše:
Ne každý musí mít práci kde se musí 100% soustředit.
@bramburka81 píše:Ne každý musí mít práci kde se musí 100% soustředit.
@Petra Star píše:
Tak ja myslim, ze kdyz se slusne pozada, tak to neni problem lehce vyjit vstric. Nenam problem, kdyz nekdo napise, ze byl nemocny nebo i z mene zavaznych duvodu nemohl na vyuku, dat konzultaci.
Ale taky mam obcas zkusenost, ze student s individualnim planem pak utrhne s podanym prstem celou ruku, a to me teda taky nebavi.
A studentka, co ma ADHD a jeste napise, ze „chape pomaleji nez ostatni“ nebo tak neco, tak by se mela zamyslet, co a proc studuje.
Adhd nemají individuální plán, u nás má dcera až tě. d na universite jen více času na písemné testy
@bramburka81 píše:Ne každý musí mít práci kde se musí 100% soustředit.
@Petra Star píše:Adhd nemají individuální plán, u nás má dcera až tě.d na universite jen více času na písemné testy
@Petra Star píše:
Oni nechápou pomaleji, naopak má dcera chápe hodně rychle, ale rychle bohužel zapomíná, tím pádem se musí více věnovat studium, zkoušky udělala všechny výborně