Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Potřebuji se poradit s vámi, maminkami, dříve než se zeptam lékaře. Hodně jsem těd četla o ADHD a trošku mám pocit, že asi dcera bude mít tuhle nemoc.. Posuďte vy prosím, snad se mýlím:
Co si o tom myslíte, klidně se ptejte dál řeknu co a jak, občas se bojim snima jít ven, že mi uteče a jak ji budu s kočárkem nahánět? ![]()
A jak je stará? Je rozdíl jestli je jí šest nebo jestli jsou jí dva..
Na diagnozu ADHD je brzy, když jí ještě nebyly ani tři. Zatím ti každý psycholog řekne, že je jen živější a já si to myslim taky. Tyhle děti nevydrží u ničeho ani pět minut a to, že málo spí, to s tím taky podle mě moc nesouvisí, děti s ADHD naopak kvalitní odpočinek potřebují.
Jsem učitelka ve školce a s pár dětmi jsem se setkala, ale takhle na dálku, těžko posuzovat ![]()
Příspěvek upraven 20.04.12 v 15:33
V září jí budou 3. Jen jsem zapoměla dodat, že její otec měl silné ADHD bral na to léky, já jsem měla jen lehkou dysfunkci
30min u necelých 3let mi přijde hodně, spíš bych řekla, že je to adekvátní čas, víc by ani u pohádky být neměla, je malá. Myslím, že je to kombinace temperamentu, období vzdoru a sourozenecké žárlivosti.
Jinak dítě se s kočárem nahání tak, že zapícheš a zabrzdíš kočár a pak metelíš, kočár tě jen zdrží a za tu chvilku ti ho nikdo neukradne ![]()
@kissi píše:
V září jí budou 3. Jen jsem zapoměla dodat, že její otec měl silné ADHD bral na to léky, já jsem měla jen lehkou dysfunkci
Jo tak jestli jí ještě nebyly ani tři roky, tak bych nad nějakým ADHD ještě nepřemýšlela. Dost věcí bude způsobeno určitě narozením nového sourozence a žárlením, že přišla o svou pozici „obletovaného jedináčka“(dělání naschválů aby na sebe upoutala pozornost. Jinak do 6 let by se děti tuším neměli dívat na tv déle než 20 min v kuse - pokud se dívají je to každého věc, ale podivovat se nad tím, že nevydrží déle než 30 min mi přijde spíše zvláštní
. Myslím, že je jen živější, a že trošku žárlí na sourozence, uvidíš jak se to bude vyvíjet dál..
@kissi píše:
Tak vám zatím děkuju:) Nechtěla jsem se ptát zatím lékařky.
Já jsem teď na tříleté prohlídce zas řešila autismus, dítě se zrovna projevovalo velmi neautisticky, tudíž jsem samozřejmě byla za vola, který hledá hnidy tam, kde nejsou. Dostali jsme doporučení na vyšetření sluchu a na logopedii. Podle mě lepší udělat ze sebe před dr trochu hysterickou matku než něco zanedbat.
To že si přijde i pro trest, já bych to přisuzovala touze po pozornosti v důsledku narození sourozence, i negativní pozornost je pozornost.
Ale klidně to s dr prokonzultuj, ona tě kdyžtak uklidní nebo vás pak po tříleté někam pošle, aby se ukázalo, zda je tam nějaký problém
Také mi to tak nepřijde, podle mě máš živější dítě, mám doma to samé, dokonce na Montessori se jde mezi aktivitami proběhnout, prostě musí a pak pokračuje v činnosti. Bez kočáru běhám průběžně, buď se stojí nebo běží..
Televize asi pět minut ![]()
@Gladys píše:
Já jsem teď na tříleté prohlídce zas řešila autismus, dítě se zrovna projevovalo velmi neautisticky, tudíž jsem samozřejmě byla za vola, který hledá hnidy tam, kde nejsou. Dostali jsme doporučení na vyšetření sluchu a na logopedii. Podle mě lepší udělat ze sebe před dr trochu hysterickou matku než něco zanedbat.
To že si přijde i pro trest, já bych to přisuzovala touze po pozornosti v důsledku narození sourozence, i negativní pozornost je pozornost.
Ale klidně to s dr prokonzultuj, ona tě kdyžtak uklidní nebo vás pak po tříleté někam pošle, aby se ukázalo, zda je tam nějaký problém
Ve třech letech na logopedii? Já jsem chtěla pro syna právě tohle vyšetření taky, popř. i ten sluch - pro jistotu, ale mudr prej, že na logopedii musí dítě spolupracovat, že neeejdřív tak ve 3,5 letech, normálně prej ve čtyřech a že po 3 roce se rozmluví. Že máme prej přijít ve 3,5 letech a že jako první ho musí poslat k psychologovi, aby vyloučil nějaký takovýhle „postižení“. Já mám právě pocit úplně opačnej, že žádný adhd, autismus, spíš blbě slyší a neumí vyslovovat.Slovní zásoba se mu začíná teď rozšiřovat, ale je to naprd, když všechno vyslovuje blbě
Tak já nevím, nevyměníme si doktory?
![]()
Mně přijde jako normální dítě tohoto věku. Nebo má můj syn taky ADHD
Ale ten si teda hraje s autíčkama a v autě vydrží i několik hodin mlčky sedět
Nedávno jsem to hledala, protože mi přišel nesoustředěný a můj brácha má ADHD + 3 dys - velmi mi ho přípomíná
a našla jsem, že v tomto věku by se měl dokázat soustředit max. 10 minut - což třeba u nás platí. když jsem mu to stopla (jinak mi to přišlo krátce, ale nezdá se to). Nemůžem toho po nich chtít moc, jsou ještě malí ![]()
@Angua píše:
Mně přijde jako normální dítě tohoto věku. Nebo má můj syn taky ADHDAle ten si teda hraje s autíčkama a v autě vydrží i několik hodin mlčky sedět
Nedávno jsem to hledala, protože mi přišel nesoustředěný a můj brácha má ADHD + 3 dys - velmi mi ho přípomíná
a našla jsem, že v tomto věku by se měl dokázat soustředit max. 10 minut - což třeba u nás platí. když jsem mu to stopla (jinak mi to přišlo krátce, ale nezdá se to). Nemůžem toho po nich chtít moc, jsou ještě malí
@Temaho Dobrý den. Nevím jestli mi odpovíte ale zkusím to. mám 5letýho syna a je u něj podezření na ADHD. Zatím jsem se jen po telefonu bavila s p. psycholožkou. malej začal chodit do školky a je tam neposlušnej to by nebylo ale až tak hrozný ale ubližuje dětem(štípě)…Ví že si s ním pak děti nechěji hrát je mu to i líto ale druhý den to děla zase.Pani učitelka říkala že to necháme tak do konce měsíce a pak to nějak budeme řešit. pani psycholožka mi zase říkala abych spolupracovala s p. učitelkama ale ja nevim jak myslim si že komunikace vázne. Když s p. učitelkou mluvím a ona mi řekne že neví jakej je syn doma ale že ona by ho tam mít nechěla tak to zabolí a ja se nezmůžu na slovo a s brekem letím domu. Prostě chci všechno jen to nejlepší pro syna a tak chci aby ho nebraly jako nějakýho exota s kterým se nikdy v životě nesetkaly vždyt už musí mít zkušenosti nebo ne? Poraďte prosím jak komunikovat s p. učitelkama aby neměli pocit že zpochybňuju jejich profesi. Děkuji. PS. Omlouvám se za pravopis jsem z SK a česky se učím(samouk) ![]()
Nehledala bych všude jen diagnozy. Málokdo přizná, že je dítko nevychované nebo trochu zanedbané. To jen obecná poznámka.
Špatná školka, u nás se to řeší preventivně kdy se pořádá kroužek kde děti probírají závažné problémy tipu honzík mně štípnul mně to moc bolelo a proto se s ním nebudu kamarádit… atd… jo jo kdo umí ten umí, a holky v naší školce to umí.