Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:úplně netuším konkrétně tohoto chlapečka, ale mám osobní zkušenost, kdy mi Dr napsal toto na tlumení kašle a můžu říct, že jako dospělá jsem byla po jedné tabletě úplně k nepoužití, ospalá otupělá… 4 tablety denně mi přijdou moc
Omlouvám se za anonym.. je potřeba.. zdravím vás.. prosím, potřebuji poradit.. jedná se o dítě z rodiny mého přítele. Je mu 12 let, má ADHD a údajně mu lékař předepsal Prothiaden 25 na zklidnění, ale 2 tablety ráno a 2 večer.. to mi přijde dost.. popravdě když minulý víkend přijel, byl ospalý, unavený, bez nálady, bez zájmu.. popravdě je divočejší, ale ne nezvladatelný.. když žil předtím u přítele, žádné léky neměl a zvládali jsme to.. jeho maminka se k tomu postavila jako dejte mu je, je to nutné.. opravdu jsou to léky na ADHD a takto dávkované? nějak se mi to nezdá.. děkuji
Tak není to zrovna lék první volby, zvlášť u tak velkého dítěte, ale občas po něm šáhnou. I to dávkování je teoreticky možné. Pokud matka nemá zprávu, tak holt budete muset navštívit lékaře a medikaci konzultovat.
Tento lék není lékem volby u ADHD… který lékař mu to předepsal?
toto, včetně terapie, nasazení léků by měl řešit pedopsychiatr.
@janpes nevím, který lékař mu to předepsal, odmítá se s námi o tom bavit.. prostě doktor.. ale s klukem tam nebyla, říkal, že máma přinesla recept.. ![]()
Hmmm
, tak to byl asi „obvoďák“, některá antidepresiva může předepsat i neodborný lékař, tj. obvodní, nejsem si jistá jestli i pediatr.
Ale pokud to chlapcova matka odmítá řešit jinak, tak asi nenaděláte nic ![]()
Muj sedmilety syn je v prvni tride. Je ADHD, tj.neklidny,nesoustredeny,dyslektik,dysgrafik, v ostatnim výrazně nadaný a chytrý.Povahově je to nervak a straspytel,taky je rozmazleny a vztekly.Prave se doma ucime cist a psat,je to sila, problemem neni tolik cteni a psani,ale nechce,nebude,hysteraky, smlouvani,drzy reci, rev,brekot ,jekot apod. Davam mu velky prestavky,ale je to silena zdrzovacka.prosim poradte,co s nim,jinak brzy skoncim na uzavrenem oddeleni psychiatrie.dekuji.prosim anonym.diky.
Domluv si pár setkání v rámci videotréningu interakcí - nesmírně to pomůže s pochopením vzorců, které při komunikaci se synem nefungují. http://spin-vti.cz/…-vti-trenera
Plus se podívej, jestli někde ve tvém okolí není nějaká organizace, která se dětem s poruchami pozornosti věnuje - jednak se pro syna hodí nějaká skupinka a především tobě se hodí rodičovská skupinka - čas od času se potkat s lidmi, kteří řeší to samé je velmi úlevné.
@Anonymní píše:
Muj sedmilety syn je v prvni tride. Je ADHD, tj.neklidny,nesoustredeny,dyslektik,dysgrafik, v ostatnim výrazně nadaný a chytrý.Povahově je to nervak a straspytel,taky je rozmazleny a vztekly.Prave se doma ucime cist a psat,je to sila, problemem neni tolik cteni a psani,ale nechce,nebude,hysteraky, smlouvani,drzy reci, rev,brekot ,jekot apod. Davam mu velky prestavky,ale je to silena zdrzovacka.prosim poradte,co s nim,jinak brzy skoncim na uzavrenem oddeleni psychiatrie.dekuji.prosim anonym.diky.
JJ, to mám ted taky doma. Navíc když manžel není doma, tak nám u těch úkolů ještě asistuje aktivní dvouleťačka
. Někdy mám co dělat, abych nepraštila. Jak píšeš, hlavně ty hysteráky. Moje teda chodí do logopedické třídy, jsem zvědavá na druhou, prý nám dají doporučení na asistenta.
Já to řeším tak, že se snažím si přes den odpočinout, hlavně když malá spí, tak relaxuju a čerpám síly na úkoly
. Bohužel ale nějak spát přestává
.
Starší má i zkříženou lateralitu, takže měla problém naučit se psát osmičku atd.
@Anonymní píše:
mam doma neco podobneho… prvni třída nas čeka ted v zaří… jsem rozhodnutá že proste když delat ukol nebude chtít tak se na něj vykašlu…at má pětku,poznamku, bude nejhorší, budou se mu smát…dobře mu tak. Třeba to nakonec nebude tak hrozný ale když vidím jak se chová pokažde když po něm chci maličkost nebo proste aby neco namaloval napsal… nechci skončit v blazinci přesne jak pises.
Taky máme doma. Je to šílený. Syn je teda už ve druhé třídě. Žádnou diagnozu zatím nemá. Stále má potíže se soustředěním, pozornosti, psaní hrůza. Čtení mu trochu jde. V první dělal taky hysteraky a odmítal spolupracovat. To už se zlepšilo, i se snaží ale vůbec mu to nejde. Úkol na 15min děláme i hodinu. Nezvládl dobře základy psaní a teď na to vždy dojedeme. Denně má nějaké opravy takže dělané úkol čeština matika plus ty opravy. Je to na celé odpoledne. Už nás poslali do poradny, jsme objednání za týden. Dle učitelky je to taky na asistenta. Jsem zvědavá na závěry no. Je to boj a nervy a nedej bože když je týden nemocný, to dohaneni pak je šíleně a stejně to nikdy vše nezvládneme dopsat.
@Ou děkuju.troufam si říct,že odhadnuta me limity v interakci s ním.svepomocnou skupinku myslíš?
Omlouvám se za anonym.. je potřeba.. zdravím vás.. prosím, potřebuji poradit.. jedná se o dítě z rodiny mého přítele. Je mu 12 let, má ADHD a údajně mu lékař předepsal Prothiaden 25 na zklidnění, ale 2 tablety ráno a 2 večer.. to mi přijde dost.. popravdě když minulý víkend přijel, byl ospalý, unavený, bez nálady, bez zájmu.. popravdě je divočejší, ale ne nezvladatelný.. když žil předtím u přítele, žádné léky neměl a zvládali jsme to.. jeho maminka se k tomu postavila jako dejte mu je, je to nutné.. opravdu jsou to léky na ADHD a takto dávkované? nějak se mi to nezdá.. děkuji