ADHD vs. 1. třída

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4610
29.9.10 10:57

ADHD vs 1.třída

Ahoj, už jsem naprosto zoufalá a vyčerpaná. mám 4 děti ve věku 10,6,2 a 5 měsíců. Zatím jediné problémy mám s 6tiletým synem Milanem.
Přes prázdniny se jeho chování značně zhoršilo ( krádež v obchodě, 3 rozbitá okna v cizích bytech… ) proto jsem poprosila dr. o doporučení k psychologovi. Před 14 dny jsem byli u psychiatričky, popsala jsem jí problémy s tím že máme od jiné psycholožky stanovenou diagnozu ADHD , doktorka napsala synovi Prothiaden 1 tabletu na noc. Jenže syn ve škole vůbec nedává pozor, zadané ukoly vypracuje z poloviny nebo vůbec. Málo co dodělá dokonce. Doma s ním dělám dom. úkoly já a pokud je v dobré náladě vše je za chvíli hotové, pokud má svůj den tak ho ani párem volů nedonutím něco dělat.
Začal být i surový vůči sourozencům, vulgární výrazy používá jako by nic. Už nevím nic něj nezabírá, zákazy ani domluvy. Prostě vůbec nic.
Prosím mamky s podobnými problémy a radu, jak s ním mám zacházet. Fyzické tresty moc neuznávám, ale už jsem je na něj párkrát použila, když už opravdu provedl něco hodně ošklivého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6927
29.9.10 12:31

Ahoj,

mam synovce, ted uz je teda v 8. tride, ale ma tez tu samou dg. a jeste je dyslektik a dysgrafik.
Je to strasne narocne, kort kdyz mas jeste dalsi mrnousky. Me jen zarazi, proc mu napsala Prothiaden na noc? On potrebuje nejaka nootropika. Co vam napsali v pedo-psycho -poradne jako vyjadreni do skoly, kdyz jste sli k zapisu ?
Na BC je diskuze maminek , s detmi ADHD aj. Ty maji bohatou praxi a treba ti poradi nejake figle.

Moc ti drzim palce i synovi, je to narocne pro oba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4610
29.9.10 12:49

Moc díky za odpověd, v pedago psycho poradně jsme ještě nebyli, ADHD nám potvrdili cca před 3 nedělema.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6927
29.9.10 12:56

Tam jim dala pomohli celkem dost, dostali i doporuceni do skoly, cteni a psani byl a je velky problem, exceluje sice v matematice a fyzice, ale precist knizku to je trest. Byl to boj, hlavne prvni stupen, ted na konci roku mel dve 3 z toh jedna z Cj. Sel o rok pozde a bral nootropika a ty mu hodne pomohli , vic se soutredil, byl klidnejsi i spanek se upravil.

Tak snad vam tam taky pomuzou, kazde dite je jine a mozek maji jeste tvarny. treba vam taky jeste doporuci odklad skoly, lze se vratit do skolky.

ty si kup velkou cokoladu na nerviky :-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anyes
27.2.11 21:10

jezis co je prothiaden a proc na noc?
Ptam se kolikrat fakt jestli nekteri psychologove vubec nechodi na nejake dalsi vzdelavaci kurzy !
Mate stanovenou diagnozu - to uz je dobry prvni krok.
ted si jdete na stranku http://www.adehade.cz/
a tam si prectete vse o specificke vychove deti s ADHD - to vam pomuze v mnoha situacich se spravne chovat a spravnym zpusobem na syna reagovat. Na tech strankach najdete take kompetentni poradnu a doporucene psychology , kkteri se s tematem vyznaji.
Lecba ruznymi psychofarmaky, a protodepresnimi pripravky uz je davno prezita - jenze nekteri psychologove lpi bohuzel na starych - mimochodem neosvedcenych metodach.
Jedina ve svete uz desetileti pouzivana metoda lecby ADHD je takzvana multimodalni metoda - to znamena kombinace medikamentu a ruznych terapii (podle individualnich potizi)
Nejosvedcenejsim pripravkem na ADHD je Methylphenidat obsazen v ruznych pripravcich jako napr. Ritalin, Medikinet, Concerta. Methylphenidat se napriklad v Americe pouziva po dobu vice nez 60 let a v Nemecku vice nez 40 let - takze existuji i dlouhodobe studie, ktere jsou vesmes pozitivni.
Methylphenidat se musi ovsem davkovat individualne. Kazde dite potrebuje jinou davku a ta se musi pomalym zvysovanim davky zjistit. Pokud dite na ritalin napriklad nereaguje - tak je to tim, ze je spatne nadavkovany. Nektere deti berou 20 mg denne. Znam dokonce holcinu ktera dostava 40 mg. Muj syn zas naopak vystaci s davkou 7,5 mg. To musi rodice ve spolupraci s doktorem individualne zjistit.
Tak a uz to staci :-D
To jenom ted muselo ven, protoze me to nastvalo, jak se nekteri psychologove vubec neridi novymy poznatky vedy.
:nevim:

• Citovat
  • Upravit
4610
27.2.11 22:06

Anys moc děkuji za obsáhlou odpověd, mě bylo psychiatričkou sděleno že na ADHD existují poiuze 2 druhy léků. stratera a ještě něco ale už nevím co. Stratera mu trochu pomůže ale jen na dobu co je ve škole prostě během dopoledne a víc ne.jakmile přestane působit zase tu nemám 4 děti ale 10 najednou. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anyes
28.2.11 00:54

:-) ani jsem nedoufala, ze se jeste nekdo ozve, protoze ten prizpevek byl docela starej :-)
ale me to zkratka docela dost nastvalo, ze nektery psychology a doktory vubec nezajimaji poznatky, ze si zkratka porad ordinujou svoje zabehly veci a vubec je nezajima, ze to vubec nepomaha. Co z toho ty deti asi maji, ze jim napisou antidepresiva? To dite neni depresivni, to dite ma ADHD a to je neurologicka porucha prenosu signalu od jedne mozkove bunky ke druhe (jednoduse receno) nedostatkem a nevyvazenosti neurotransmitru ( dopamin, Adrenalim, Noradrenalin atd…). Methylphenidat reguluje neurotransmitry a zabranuje jejich predcasnemu vstrebani a tim umoznuje prenos signalu a dite je konecne schopno toho, ceho doposud schopno nebylo - muze se koncentrovat, muze ovladat svou impulzivitu, je schono se ucit, jeho kratkodoba pamet najednou funguje, dite s hyperaktivitou se najednou sklidni a to ne tim, ze by bylo sedativem sklidneno - coz si mnoho neinformovanych lidi mysli. Methylphenidat neni sedativum, ale naopak povzbuzuje. Pokud MPH veme clovek ktery na ADHD netrpi, tak ma u nej samozrejme MPH ucinek jako droga, protoze clovek bez ADHD nema v mozku nedostatek neurotransmitru a proto nepotrebuje mozek povzbuzovat - tudiz obevuji se priznaky zdrogovani.
Ale pro cloveka trpicim ADHD se timto povzbuzenim jeho mozek nejdriv dostane do stavu „normalniho“ …teprve pri predavkovani by mel priznaky zdrogovani - toz na vysvetleni - proc si lide pri nedostatku informovanosti mysli ze MPH je droga. Je ale ne pro lidi s ADHD !
Tak a ted jeste neco ke Srtatere. Latka obsazena ve stratere je Atomoxetin. Stratera je pomerne novy lek a nejsou na nej jeste vubec zadne dlouhodobe vyzkumy - tudiz nemuze jeste dnes nikdo s jistotou rici jake ma Atomoxetin dlouhodobe nasledky - u MPH (Methylphenidat)existuji dlouhodobe vyzkumy, ktere ukazuji, ze zadne negativni dlouhodobe nasledky neexistuji.
V jinych zemich se Stratera predepisuje pouze jako prirpavek 2 volby, to znamena, kdyz dite z nejakeho duvodu nemuze brat MPH (napr. kvuli komorbiditnim onemocnenim - tiky apod.) a pouze pod velmi prisnym lekarskym dohledem - kazde 3 mesice jaterni testy, EKG, EEG .
Stratera ma ucinek u Hyperaktivnich deti a u deti s poruchami chovani, ale na koncentraci nema ucinek.
Ale uz dost prednasky ;-) zeptejte se jednoduse doktorky z jakeho duvodu nepredepisuje Methylphenidat. Docela by me to zajimalo.

• Citovat
  • Upravit
Anyes
28.2.11 01:10

ted jsem si jeste jednou precetla vas prizpevek a neco mi tam nejde do hlavy ;-)
citat: „…Stratera mu trochu pomůže ale jen na dobu co je ve škole prostě během dopoledne a víc ne.jakmile přestane působit…“

ale stratera neni kratcepusobici lek. Stratera musi nejdrive vytvorit urcitou hladinu aby pusobila coz trva nekolik tydnu. Az po vytvoreni teto hladiny pusobi a to (pri pravidelnem uzivani) nepretrzite. Proto je u Stratery dulezite ji brat kazdy den pokud mozno ve stejnou hodinu aby byla hladina pusobeni konstantni.
Mnoho deti ma kratce po podani vedlejsi ucinky jako agresivita, autoagresivita apod. V takovem pripade je dobre denni davku rozdelit na dvakrat (rano a vecer) Nektere deti jsou zas po podani ospale a ve skole misto aby se soustredily tak usinaji. V tomto pripade je dobre podavani presunout na vecerni hodiny.
Ale to uz zase odbocuji ;-)

• Citovat
  • Upravit
10.10.11 21:36

Zdravím

Ahoj všem mám syna v první třídě když se má doma učit tak to je děs ho k tomu dostat ve škole když píše tak k tomu přídá i čmáranici nevěděl by někdo poradit jak sehnat a kde osobního asistenta děkuji Moc Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
10.10.11 21:41
plasovajana píše:
Ahoj všem mám syna v první třídě když se má doma učit tak to je děs ho k tomu dostat ve škole když píše tak k tomu přídá i čmáranici nevěděl by někdo poradit jak sehnat a kde osobního asistenta děkuji Moc Jana

Máte vyšetření? Bez vyšetření z PPP (pedagogicko-psychologické poradny) to nepůjde. Pokud vyšetření máte, tak záleží na tom, co mu našli.

• Citovat
  • Upravit
31
10.10.11 22:09
plasovajana píše:
Ahoj všem mám syna v první třídě když se má doma učit tak to je děs ho k tomu dostat ve škole když píše tak k tomu přídá i čmáranici nevěděl by někdo poradit jak sehnat a kde osobního asistenta děkuji Moc Jana

Ahoj, mám také syna s ADHD, s poruchami chování a soustředění bojujeme od pěti let, diagnoza ADHD mu byla stanovena asi ve třetí třídě. Do PPP chodíme od pěti let, paní doktorka je trochu součást naší rodiny :-) Ve čtvrté třídě měl syn osobní asistentku ve škole na doporučení pedag - psych poradny. Byla tam vlastně kvůli Martinovi, ale nakonec byla ku prospěchu celé třídy, vlastně pomáhala učitelce. Asi jediný, kdo může zařídit asistenta ve třídě je poradna. Na doporučení poradny žádá škola o grant na asistenta. Jinak bereme Strateru a naprostá spokojenost - chování i soustředění se nedá srovnat s dobou, kdy léky nebral.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mitsubi2
31.10.11 12:08

ADHD

Ahoj,chtěla bych Vás poprosit…máme diagnozu ADHD stanovenou skoro rok,syn 8 let,co tomu vše předcházelo by bylo na dlouhou dobu,ale můžu jen říct,že školství u nás v tomto velmi zklamalo…ale k věci,nejdříve jsme brali Ritalin,ale pak jsme přešli na Concentru..ale to je vše,vůbec nevím,jak mám dál postupovat,někdy nevím,jestli zlobí,nebo je to diagnoza…nevím,jak se mám k synovi chovat…jo a ještě,u nás se to projevilo až v 5 letech,odmalička byl syn velmi klidný a šikovný,naopak už od mala a teď ve škole je nadprůměrně inteligentní,sama paní učitelka přiznala,že je nejlepší ze třídy…jen to chování máme,no na štíru…
prosím tímto o radu a kontakt s jinými rodiči,co mají tento problém…děkuji moc

• Citovat
  • Upravit
31.10.11 18:56

kniha

Zdravím měla jsem ten samí problém co vy ale dočetla jsem se o dobre  http://www.azknihy.cz/…hlikova.html tenhle odkaz vás navede na tu knihu doporučuji obědnat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.11.11 20:14

rada

Zdravím poradím vám knihu ADHD - Porucha pozornosti s hyperaktivitou - Michal Goetz, Petra Uhlíková tam je vše popsaný jak se stímto děckem učit a vůbec vychovávat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
24.1.12 11:38

@mitsubi2 :
Ahoj - na tvém místě bych si nechala diagnozu potvrdit, nebo přezkoumat od zkušeného dětského psychologa. Někdy lékaři stanoví ADHS diagnosu chybně.

Dítě nadprůměrně inteligentní t.z. s IQ více než 130 mívá v 1. a 2. někdy i ve 3. třídě problémy s koncentrací a bývají nadměrně aktivní, ale ne z důvodu ADHS, ale jednoduše z toho důvodu, že se nudí, že veškerou látku kterou v prvních dvou letech probírají už stejně znají a tímto nejsou vytížené........Na první pohled pro učitelku nebo i pro rodiče dítě dělá dojem, že je hyperaktivní.....chce to zkušeného psychologa a test inteligence.
Typické příznyky vysokého inteligenčního nadání:
dítě velice brzy mluvilo, nepoužívalo dětskou hatlapatilku, ale mluvilo normálnímy slovy, většinou takové děti ve věku kolem 4 let umí číst a píší celé věty (samozřejmě nepoužívají gramatiku, ale znají celou abecedu a umí jí používat)
Můj syn mi například ve 4 letech najednou začal předčítat a já myslela, že upadnu, protože ho to nikdo neučil…on si to sám okoukal a naučil používat.
Když jsme hráli např. kostky, tak v 5 letech sčítal čtyřmístná čísla pod sebou bez problémů. Samozřejmě je člověk rád, že má inteligetní dítě a myslí si , že ve škole nebude mít problémy........OMYL - 1. a 2. třída byla čistá katastrofa. Syn nechtěl chodit do školy, připadalo mu to tam nudné a nechápal proč musí psát celou stránku jedniček a opakovat to celý týden, když to umí.......takové dítě nechápe, že je napřed a že musí čekat až se to ostatní také naučí......dopadlo to tak, že po pár týdnech školy můj syn vypnul - ztáhl se do sebe a přestal s nimi komunikovat. Teprve v druhém pololetí 3. třídy přišla látka, která byla pro něj nová a od té doby se vše zlepšilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí