Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
Ahoj, byl prosím někdo u AeskuLab na odběr protilátek S CoV2 IgG(SP)Licovid, chtěla bych se na něco zeptat. Děkuji.
Ahoj, prosím, rozumíte někdo výsledkům protiláte Igg na covid…Nechala jsem si zjistit hladinu protilatek a laborator uvadi negativni pokud jsou v hladine 0-14…vysledek mam 5…chápu, že protilátky dostatečné nemám, ale nechápu tedy proč mám hodnotu 5…pokud jsem se podle PCR testu nenakazila a protilatky nam negativni, tak proč hodnota 5?může se to třeba křížit s proděleným jiným virem? nebo i takto nízka hladina znamená, že jsem se s covidem už musela potkat, jen se nevytvorily dostatečné protilatky?
Ahoj, 28.11. jsem byla vyšetření protilátek na Covid u AeskuLab, kde byl výsledek 42 AU/ml. Moje sestra si zašla na SynLab a výsledky má 2,78 IP.
Obě tedy máme protilátky.
Zajímá mě, čistě ze zvědavosti
, jaký rozdíl je v tom výsledku, když jedno vyhodnocení je v AU/ml (arbitrální jednotky) a druhé udává IP (index pozitivity? ).
Jestli je tady někdo z oboru, tak určitě bude vědět vysvětlit polopatisticky.
Děkuji.
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím, rozumíte někdo výsledkům protiláte Igg na covid…Nechala jsem si zjistit hladinu protilatek a laborator uvadi negativni pokud jsou v hladine 0-14…vysledek mam 5…chápu, že protilátky dostatečné nemám, ale nechápu tedy proč mám hodnotu 5…pokud jsem se podle PCR testu nenakazila a protilatky nam negativni, tak proč hodnota 5?může se to třeba křížit s proděleným jiným virem? nebo i takto nízka hladina znamená, že jsem se s covidem už musela potkat, jen se nevytvorily dostatečné protilatky?
Ahoj, určitě tady bude někdo z oboru, kdo by mohl vědět víc, ale podle toho co se občas říká v médiích, tak to možné je. Jeden známý, který podla PCR testů byl pozitivní, stratil čich i chuť na cca měsíc, si taky nechal udělat protilátky a žádné neměl. ![]()
Obnovuji diskuzi, dobrý den, výsledky protilátek mám negativní referenční hodnota nad 12, já mám výsledek 3,19 znamená to, že jsem covid neprodělala nebo jen slabý průběh a tělo si nevytvořilo dost protilátek? Dá se to z toho výsledku poznat? Děkuji
@JaanaT píše:
Obnovuji diskuzi, dobrý den, výsledky protilátek mám negativní referenční hodnota nad 12, já mám výsledek 3,19 znamená to, že jsem covid neprodělala nebo jen slabý průběh a tělo si nevytvořilo dost protilátek? Dá se to z toho výsledku poznat? Děkuji
ano, je to přesně tak, jak píšeš
@JaanaT
Pod 60 jednotek to nestojí za pozornost, nad 60 jednotek neočkujeme
@ObludnaFurie Ahoj, asi jste z oboru, nevíte - viz. 28.11. jsem byla vyšetření protilátek na Covid u AeskuLab, kde byl výsledek 42 AU/ml. Moje sestra si zašla na SynLab a výsledky má 2,78 IP.
Obě tedy máme protilátky.
Zajímá mě, čistě ze zvědavosti
, jaký rozdíl je v tom výsledku, když jedno vyhodnocení je v AU/ml (arbitrální jednotky) a druhé udává IP (index pozitivity? ).
@Praska1903 Jen kvůli tomu jsem se přihlásil, pač mi vyjelo tohle při hledání.
Mícháte jablka s hruškami. Každý typ protilátek má svoji hodnotu koncentrace (pro některé může mít stejnou), tedy i referenční mez - to znamená, že pokud ji překročí, máte už takové množství protilátek, které naznačují, že infekci proděláváte, či jste prodělala.
Pokud jsou nižší, znamená to, že protilátek je nedostatek, tedy infekcí jste neprošla, nebo proběhla tak dávno, že se hodnoty vrátili pod danou mez, tedy předinfekčního stavu.
To, že negativní neznamená zákonitě nulu je důsledek toho, že máte nějakou hladinu protilátek, proto je tam ta referenční mez. Svým způsobem je to hranice mezi negativní/pozitivní.
Vy i sestra jste referenční mez překročily, tedy máte protilátky. jestli jejich koncetrace zabrání reinfekci.. kdo ví.
Např: očkovaní proti žloutence, klíšťovce atd mají taky překročenou referenční mez, ale u nich to znamená, že jsou očkovaní, ne že by zrovna měli infekci.
@manancz to všechno chápu, mě jen zajímá jaký rozdíl je v tom výsledku, když jedno vyhodnocení je v AU/ml (arbitrální jednotky) a druhé udává IP (index pozitivity? ). Nebo jednoduše řečeno co znamenají arbitální jednotky a co index pozitivity. Jaký je v těch pojmech rozdíl?
Z mého laického pohledu je to tak, že u covidu-19 je hraniční hodnota pozitivity okolo 15 AU/ml.. Pokud má někdo výsledek 2,78 IP, znamená to, že je 2,78 krát pozitivnější, než hraniční hodnota, tzn. 2,78×15 AU/ml… To je (41,7AU/ml)..
Možná se pletu a budu rád, když mi to někdo potvrdí, nebo vyvrátí..
Já měl 85 AU/ml v aeskulabu naměřeno 87 dnů od pozitivního PCR test. 101. Den jsem to chytil znova. Obě infekce přiznakove.