Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,budu ráda za každou radu…
Máme syna,viz metřík.Už od loňského léta trpí na aftíky.Několikrát prodělaná aftózní stomatitida…Opravdu je to pro něj velmi bolestivé,nemůže jíst…Máte někdo zkušenost s léčbou?Zkoušeli jsem mazat Mundisalem,vyplachovat Tantum verde,ale aftíky se vracejí
![]()
Veroniko, tak sedím před PC, vedle mě si hraje drobek a ani na něho mluvit nemůžu, mám pusu plnou aftů. Trpím na ně od ranného dětství. Mám ale atypickou formu vyvolanou posunutou imunitou. Objeví se mi při stresu, velké únavě, ale např. i při prvním velkém slunci, velkých změnách tlaku a počasí (což se děje právě teď i ve spojení s únavou). V podstatě se většina aftů projevuje v důsledku nedostatku železa, kyseliny listové a/nebo vitaminu B12, takže standardně by se měl stav zlepšit po pravidelném doplňování těchto látek, zejména vitaminu B12 (ten zčásti pomáhá i mně). O množství se poraď se svým lékařem. Samozřejmě používám gely, které nahrazují krátkodobě kůžičku (resp. vytváření ochrannou vrstvu) a zmírňují bolest (nevím, jaké jsou vhodné pro tak malé děti). A jedna prověřená babská rada, která zabírá i na mě, jíst hodně borůvek, v jakémkoli množství. Kromě tohoto, nic moc nezabírá, alespoň mně ne. Je to asi celoživotní boj, ale to nemusí být Váš případ.
Jen pro pobavení. Ještě za hluboké totality mě s tím 2× týdne (60 km tam a 60 km zpátky) vozili rodiče do Motola, aby mi je namazali obdobou gelu, který jsem popisovala výše. Na celou nemocnici měli pouhé 2 tuby (o velikosti cca 5 cm). Pak je naši uprosili a na 14 dnů nám dali asi 4 špendlíkové hlavičky. Pak mamka přes nějakého známého známého známého nechala propašovat asi 2 tuby ze Západního Německa. Bože to byla úleva a také první krok k tomu, že mi rychle mizely.
Tak toť asi vše. Ať Vás to dlouho netrápí! ![]()
Mně pomáhá jíst občas, ale aspon trošku pravidelně, pangamin - přírodní béčko - a občas si ďobnout syrových kvasnic.
Jakmile se zapomenu, hned je mám a pak něčím léčit přímo afty, na to jsem za ta leta nepřišla… Nic mi nefunguje.
Ahoj,
já i moje holčička jsme stejný případ jako Callamaika.
Sabince dávám denně vitamin B v takových těch kuličkách(tabletkách-Bkomplex),a když má aktuálně aft jako teď má dva opravdu šílené tak dávám cucat tantum verde uvolňuje od bolesti a vytváří na aftu tzv.film nebo jak to nazvat „povlak“.
Přeji ať vás to moc netrápí!!!!
Velice nám pomáhají také již zmíněné borůvky ![]()
Můj syn na afty trpěl hodně, pak se zjistilo, že je celiak. V podstatě byly ty afty jediný příznak
Už je prakticky nemá, až te´d, když začal na noc nosit rovnátka, se ty mrchy začaly vracet.
Holky díky,zkusím mu dávat ten b-komplex.Nízký železo má,dr. to moc neřeší.Dostával ho v kapkách a pomohlo to jen na chvíli…
4asto je nemocný,má sebranou nosní mandli,ale od nastydnutí nepomohlo ![]()