Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, předem se omlouvám, zda přidávám diskuzi někam „jinam“, nebo se opakuje, nic jsem nenašla.
Chtěla bych se optat, Barče je skoro 16 měsíců, chodí asi 4 měs., ale má jaksi vybočené patičky. Je to normální, než se jim vytvoří klenba? Palečky i prstíky má, řekla bych dobré, je ta pata je trochu vytočená a příjde mi, že trochu stojí jakoby právě na té klenbě. Zkusila jsem to vyfotit, moc to tam není vidět, a Bára se pořád mrskala, tak foto nic moc. Snad jsem to napsala srozumitelně, máte s tím některá zkušenost? Jestli mám jít k lékaři.. Děkuji za reakce, Míša
zkusila bych ortopeda. Moje malá od narození vtáčí nožičky, i jsme to zkoušeli rozcvičovat trošku pomohlo ale pořád maličko vtáčí. a až začne chodit tak se máme ještě ukázat na ortopedii, tam co jsme chodily s kyčlema, a dr. jí ještě zkontroluje. Co pak to nevím ![]()
Ja myslela, ze vsechny male deti maji plochou nohu, klenba se u nich teprve tvori, ne? Ja myslim, ze pokud ma botky s pevnou patou, je jeste brzy neco resit… Julca vtacela spicky tak, ze si o ne zakopavala, byli jsme u ortopeda a ten nas poslal pryc, ze tohle bude resit, teprve az bude vtacet takhle nozky tak ve dvou letech, ze se deti teprve uci chodit a do dvou let se vetsina takoveych veco srovna sama…tak teda nevim… ![]()
S tímto bych zašla k doktorce, resp. na rehabilitaci… po čtyřech měsících už by měly nožky vypadat lépe, podle mne by to chtělo pocvičit…
Holky, díky, zítra zajdeme k doktorce. Určitě lepší teď, než něco zanedbat. Vůbec nevím, nemám s tím zkušenost a co jsem se ptala známých, rodičů, nikdo nic neví.. Tak je na řadě doktor. Děkuji
Ahoj, dcera je na tom podobně, možná to má i horší. Už jsem o tom dvakrát mluvila s doktorkou. Říkala, že je to v pořádku a že i kdyby nás poslala na ortopedii, tak by ji s tím do čtyř let věku stejně nic nedělali. Dala nám letáček s cvikama pro ploché nohy, ale ty jsou pro nás ještě dost těžké, takže zatím necvičíme.
Ale vypadá to teda děsně, vlastně má stejný tvar nohy jako tchýně a ta už byla s chodidly 2× na operaci ![]()
Ortoped pockal do 2 let, a pak napsal vlozky. Mala ma plochy nozky a taktez vyboceny paticky. Prvne jsme tam byli taky kolem 18 mesicu.
Tak jsme byly u doktorky, zatím je to dobré, ale malá má nosit „tvrdé“ botky, s koženou podrážkou a kotníčkové, aby nedávala nohy do stran, prý se ta noha v té botě „stabilizuje“. Žádné měkké bačkorky. Tak půjdeme koupit tvrdé bačkory na doma
. Díky za reakce a všem zdravé nožky, M.