Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ekosik my jsme měli první hlídání v necelých 6 letech nejstarší, čili dětem bylo skoro 6, skoro 4 a 2,5 roku. Předtím ani jedno dítě ani na 5 minut. Vlastně ani na porody, což nám nevadilo, protože jsem stejně nechtěla doprovod. Ale kdybych chtěla, tak smůla.
@Janča6 a nejstarší tedy chodila do školky až jako předškolák?
S těmi porody jsem to měla ale stejně ![]()
@Ekosik píše: Více
To ne, od čerstvých 3 let, je srpnová. Tak to tedy hlídání bylo. Jen ne takové, že bych si sama někam zašla, protože jsem měla další děti. Do školky jsem ji vodila sama, manžel v práci. A o prázdninách jsem byla se všemi celý den. Tedy kromě dovolených, kdy s námi byl i manžel. Ale fakt mi to v nejmenším nevadilo.
@Janča6 Jj my jsme taky neměli žádné hlídání ani v době porodu. Hlídal ( nebo věnoval se manžel ). My tedy u těch nejmladších měli chvíli víkendové manželství i, ale to zpětně bylo na hraně. Sama na topení, barák, psy a několik malých dětí. Tam byly velmi náročné nemoce. Naštěstí pak manžel začal každý den jezdit domů. Samozřejmě jsem odváděla a vyzvedávala. V té době ještě se hodně hrála na razítko zaměstnavatele, takže školka pro rodiče na RD byl problém. Dítě do družiny matkám na RD nebrali a tak. Ale zvládli jsme to.
Benjamina tedy pohlídají v případě potřeby sourozenci, ale zase toho nějak nevyužíváme. On je náročný dost. Ale že by si ho vzala babička nebo tak neznáme ani tady.
@Janča6 ono mě to také nevadí, to vůbec, o tom to není, spíš jsem od přírody takový pomalejší a klidnější typ, ale když třeba i proto nestíhám, tak jsem v pro mě nepřiměřeném stresu a to prostě nedávám, předpokládám, že takové ty akční - zrychlené typy to nebude tak vysávat, já se ale raději “kochám” a vychutnávám si jednotlivé části, než řeším x věcí zároveň, čemuž se jako ženy tak jako tak nevyhneme, ale je to rozdíl, když jsou děti moc brzy po sobě nebo ne
Ale mít děti jak schůdky vypadá fakt kouzelně, to ano…
@Ekosik To máš pravdu. Ja byla vždy takový ten rychlík co řeší xy věcí najednou, atd… Ono to ani jinak nešlo. A mně to tedy nevadilo, nebo mi to přišlo přirozené. A já ty děti po sobě brzo chtěla. Nechtěla jsem děti s diagnózou, to asi nechce nikdo, ale zase jsem to pak brala, že nás to
mělo něčemu naučit a vědělo proč si nás vybralo. Ale tedy kdybych věděla co všechno nás v jeho dospíváním čeká, tak nevím, nevím ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.