Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ať se nudí, to je důležitý. Co se stane, když si lehnes na gauč s knihou a necháš ho být?
Tenhle věk je na zabavení naprd, ještě jí/ho nemůžeš ukotvit na 2 hodiny k filmu, což dělám obvykle já, když děti marodí, a klidně 3 filmy za sebou, jen ať jsou v klidu v posteli
Tak ať ti pomáhá při tom úklidu, pokud chce. Nenechala bych jí/ho po sobě lézt jen proto, že se nudí. A ano, i nuda je pro dítě prospěšná.
Nech ho být, jsi matka a ne jeho animátor. Do budoucna si neustálým vymýšlením zábavy pro dítě jen uskodíš a jemu taky, nebude schopno se samo zabavit a bude neustále očekávat aktivitu ve vymýšlení zábavy z tvé strany. Bude ti pořád viset za zadkem. Dej mu na výběr dvě možnosti a když si nevybere tak se dál neangažuj, ať se vzteká, ono si zvykne. Lepší teď než za pár let, to už bude mnohem horší a těžší.
My jsme doma jen s horeckami a to lezi, je unaveny (nesnizuju teplotu pokud mozno). Jinak chodime ven s rymou i lehcim kaslem.
Mam dve deti, vetsinou nemocne zaraz, tak se zabavi. A nas malej (stejne stary) si vydrzi hrat s autami, vlackodrahou, garazi sam). A s Duplem.
S beznym nachlazenim chodime normalne ven.
Kdyz jsou nemocni tak, ze to na ven neni, tak lezi a spi, protoze jim je blbe. Lekama pokud mozno nedopuju.
Bezte ven a doma ho nech, at se nudi, to ho donuti si tu zabavu vymyslet.
Pro tyhle pripady jsem mela doma vzdy neco noveho na hrani, nebo tvoreni. Na kazdy den nemoci, nejake fakt levne veci za 50kc. TV nemame, takze pak knizky-vetsinou vsechny, co doma byli. Tvorily jsme opici drahy.
Vsechny moje aktivity sly stranou a pouze jsme se hraly a tvorily. I obed a svaciny jsme si nazdobily. Ale i tak to bylo vzdy na mozek ![]()
Mám stejně starou dceru a v obýváku má albi tužku a knížky, omalovánky klasické nebo na vodu, pexeso (vždycky hleda 2 stejně obrazky v krabicce), jednoduche puzzle, vláčkodráha, kuchyňka a pak mi vždycky prostre stůl, samolepky, dávání magnetů na lednicku a když je nejhůř pustím prasátko Pepu
sama si vezme, co chce.
Tedko mam v planu s ní tvořit něco velikonočního - zajíček z rulicky od toaletaku, zdobení polystyrenovych vajicek, vytisknu ji nějakou omalovánku a buď to vybarvi pastelkama nebo vodovkama 👍 nebo prstovymi barvami nějaký kuřátka a kytičky.
Nevím, jestli ji to bude bavit, ale zkusíme to.
@Platanka, knížku jsem si takhle nikdy nevytáhla. Čtu až večer, pokud je čas. Občas vytáhnu mobil, ale to je tak na 10 min. max. Teď jsem mu zase v tv pustila toho černého králíka 😆, abych se aspoň v klidu najedla. Každopádně mě ale strašně štve, že jediné u čeho je aspoň chvilku v klidu, je tv… Až se najím, vypnu mu ji a vytáhnu knížku 😆. @Zvonielka, jsi úžasná, moc se mi líbí tvůj přístup. Já si snažím taky svému dítěti hodně věnovat, ale jsem už asi nějaká vyhořela.
Zapojovala bych do domácích prací, třeba jí dát hadr, ať taky vytírá nebo utírá prach. Práce u kuchyňské linky, praní rýže, čočky, hraní si se zeleninou, krájení pod dohledem.
Pečení sušenek - vykrajování těsta.
Kreslení vodovkama, prstovýma barvama, tiskátka.
Maňáska na ruku a hrát divadýlko.
Pokud ma dost energie, aby po tobe lezlo, neni duvod byt cely den doma. Pokud kasle a lezou mu nudle, na hriste bych sla, jen kdyby tam nebyl nikdo jiny. Jinak se aspon prohnat na odrazedle kolem bloku, pokreslit kridami chodnik, jestli je moznost do lesa - uplny ideal.
Muj syn je odjakziva „architekt“. V tomhle veku jsem ho zabavila s izolepou, bud neco olepoval sam, nebo jsem ji treba nalepila do prostoru krizem krazem a hral si na pavouka. Barevnou izolepou jsme na podlaze nalepili silnice a koleje, kde se dalo jezdit autama, behat, zakomponovat koleje z dupla.
No a hrani s vodou na vsechny zpusoby - jen tak s nadobim nebo hrackami, obarvit potravinarskym barvivem, udelat penu, pres noc zamrazit do kosticek maly hracky a ty pak ruzne dostavat ven.. kdyz jsme byli v karantene (a ze ve Spanelsku to byly tri mesice) - vecer predem jsem googlovala „toddler activity ideas“ a pripravila si par zachytnych bodu.
Když je syn nachlazený, tak ja vedle něj většinou umírám na horečky v kloubech z jeho bacilu…
takže pohádky, u toho mu povídám a popisuji věci, pak koukáme do knížek, Lego, jezdíme s autama po gauči, kreslime a nebo ho nechám ať si něco tvoří sám, ale syn má nachlazení po mě, takže nechce být ani moc akční, vždycky jen chvíli když zaberou kapky do nosu, jak se nos ucpe, tak zase začnou téct oči a jde si sám lehnout. Tak 3 den pak už jdeme do lesa nebo po okolí na chvilku, co mi klouby dovolí.
Ahoj holky, chtěla bych se vás zeptat, jak vypadá váš den, když máte nemocné dítě. Jak dítě zaměstnáváte, aby se nenudilo? My jsme zvyklí být pořád někde mimo domov a když už musíme být doma, tak je to problém. Moje dítě (2 r.4 m.) si nerado hraje doma samo. Když jsme na návštěvě, tak není problém. Hraje si sámo, prozkoumává prostředí. Je společenské. Doma je to ale psycho a to od začátku… Když vytáhnu cokoliv, hraje si s tím tak minutu. Nakonec pustím pohádku a je klid. Každopádně mě to strašně štve…
Když si hrajeme, tak pořád kňoura, že si to takhle jako nepředstavovalo.
Když začnu uklízet, tak mi leze po zádech, tahá mě za nohavice. Svoje dítě nadevše miluju, ale když musíme být celé dny doma, tak je to vopruz
. Holky, nemáte nějaký tipy, jak to doma vydržet a třeba si to i užít.
Díky moc