Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, poraďte kam s klukem na výlety, aktivity… vždy jsme jezdily, ale to byl menší, takže zoo, dinoparky, zámky,.. ale ted by to chtělo něco pro jeho věk…samozřejmě je nejradši doma na pc, televize a společenský hry. Nějaký unikovky, lasergame, kino, to jo..ale co ještě? Kam vyrazit? Vysočina Jihomoravský kraj. Moc děkuji a když budou Vánoce, co v tomto věku frčí, od syna vím, co chce, ale třeba mi poradíte něco dalšího, co chtějí vaše děti. Moc děkuji, pěkný den
![]()
Já mám tedy dcery, starší je 10 let a zoo miluje stále. Jinak fajn je třeba něco jako techmania v Plzni nebo IQlandia v Liberci. Jestli tam něco takového máte ale netuším. A pak aquapark, ten se neomrzí v žádném věku
Moje dcery ale zatím pc a televize moc nebere, sportují a lítají po venku, takže u nás výlety spíš do přírody. Naopak hrady a zámky je neberou. Co se dárků k Vánocům týče, tak chtějí lego, to může chtít i kluk. No a pak česací hlavu, to už fakt holčičí. A u nás hodně jede Harry Potter, takže něco s těmito motivy. Koukala jsem že mají mít v Lidlu povlečení, tak jim ho asi pořídím.
Minulý týden jsme s desetiletými udělali výšlap s RC modelem na Portášky. Klasické túry je úplně nebaví, ale když máme s sebou to autíčko na ovládání, mají tam k tomu tu další zábavu a jdou bez řečí
Navíc jsme velkou atrakcí pro všechny kolemjdoucí
Ano, je to vyšší investice (aby ti to autíčko něco vyjelo, nestačí model za pár stovek z hračkárny), ale tak dávám to i jako ten tip k vánocům ![]()
Libereckou IQ Landii také doporučuju, tam jsme vydrželi celý den. Fajn byl výlet do jeskyní, vojenského bunkru, muzeum filmových legend v Poděbradech.
Teď před vánoci se chystáme na zámek Loučeň, mají tam v parku výstavu se světelnými instalacemi.
Jihomoravský kraj- tak v Brně je super třeba Vida, Bruno family park, hvězdárna, muzeum s mamutem, motýlí dům, lanové centrum, aquapark…
U nás mame třeba techmanii, to syna hrozne baví, nevim jestli mate něco podobného v okolí. Jinak třeba taková ta centra plna trampolin, akvaparky, farmaparky. Já bydlím od vás daleko, tak konkrétně neporadím no. Nicméně nejlepší je, přizvat nějakého kamaráda, to si pak vyrobí zábavu i v lese a je spokojenější, než když je sam s rodinou na sebeluxusnejsim vylete ![]()
Případně stáhnout pokemon go a běhat venku lovit pokemony, to hraju se synem a nabehame se venku dost ![]()
Co začít spolu dělat nějaký sport? Třeba lezení. Můžete v létě i v zimě.
V Brně máte Vida centrum, to je i pro starší, pak třeba lanové centrum nebo lezecká stěna (Klajdovka), brněnské podzemí - je tam s tím i nějaká hra. Vyškov - letecké muzeum. Jeskyně a Macocha, jižní Morava - už i památky - Lednický areál, vodní nádrže. Nevím, jak moc jste pojízdní a jak moc máte prozkoumané ostatní města, ale třeba Praha toho skýtá nepřeberné množství. Pak Olomouc - Pevnost poznání, památky, aquapark a dále sever - pohraniční vojenské pevnosti, hory, Rešovské vodopády, jeskyně. Ostravsko - hutní areál, Svět malé techniky, zoo, Štramberk. Zlínsko - Baťův mrakodrap, kovozoo v UH. V Čechách jistě budou v každém městě podobné možnosti „atrakcí“. Už bych ho i víc zapojila do sportu - zajít si třeba společně na squash nebo na tu lezeckou stěnu, na bowling. A jestli jsi na Fb, najdi si skupinu „výlety po ČR“ tam je plno i méně známých tipů. ![]()
Příspěvek upraven 31.10.23 v 08:54
U nás sice desetiletak, ale snad nevadí.
Klasické aktivity pro děti jsme nevyhledávali nikdy.
Baví ho sport, kolo, plavání, brusle ( snad se letos dočkáme a bude mrznout), in line, pěší turistika, batoh na záda a jdeme. Hvězdárna, spíš dokumenty než pořady pro děti. Hrad, zámek, úplně nemusíme ty prohlídkové okruhy, ale klidně nějaké technické muzeum, Vida je fajn jednou za čas, chodíme i do galerií na různé výstavy, brněnské vily Tugendhat, Low Beer…
Kino, koncerty v létě, občas divadlo klasika nějaká komedie, teď se chystame do ND na Saturnina.
Zajímavé jsou akce typu Noc vědců, Open houses…
Program tak na půl cesty aby bavil nás i jeho…
U PC a televize bohudík moc času netráví.
Určitě se chystame do Ostravy do Vítkovic…ale není to tak, že bychom každý víkend byli někde…
Příspěvek upraven 31.10.23 v 09:20
Nezalezi iba na tom kde, ale aj ako to uchopite.
Napriklad v Liberci je aj botanicka zahrada ktora je sama o sebe v tomto veku nezaujimava, ale ked nieco k tomu vies povedat tak je to zaujimavejsie, napriklad taka Welwitchia zo zmienenej zahrady je velmi zaujimava rastlina, cely zivot ma iba 2 listy ktore neustale dorastaju. Ako postupne konce odumieraju vytvaraju okolo korena tien aby sa piesok nevysusoval a zaroven na nich rano kondenzuje rosa od mora a tym sa ta rastlina ‚sama‘ polieva… hned to znie inak ako ‚tu je nejaka pustna burina‘.
My jsme akcni rodina, ale ja narodim 5mesicu s prasklou plotenkou a dceru máme na dychacim pristroji…ale brusle, kolo, tenis, bowling, vyslapy, kino, vida…snazime se delat vse co jde. Jen jsem chtěla rozsirit obzory nebo i připomenout zajimava mista i atrakce. Moc dekuji a budu rada i za další náměty. Bohuzel vsichni kamarádi hraji na pc a ven je tezky je dostat, tak nas uz to chytil taky, ale chodi na sportovní krouzky aspon. No uz u nas je nějaká predpuberta
![]()
Můj 11ti letý syn miluje Pokémony, nechali jsme ho stáhnout si Pokemon Go do mobilu a chodíme hodně po venku, kde právě v mobilu ty Pokémony chytá, je to aspoň něco u čeho se musí hýbat a nesedí doma. Samozřejmě chodíme na procházky i bez mobilu, to venčíme naše čtyřnohé mazlíčky a jinak vzhledem k tomu, že máme ještě mladšího syna, tak děláme různé aktivity, které sice ten starší moc nemusí, jako např. výlety vlakem, mladší vlaky zbožňuje, ale přizpůsobí se a vyrazíme společně.