Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn je v devítce a ještě se nezačal učit na přijímačky, prý neví, kde začít. Když se podívá na testy Cermatu, tak říká, že z toho nic neví a tak pěkně prokrastinuje a já už jsem z toho na nervy. Na doučko ve škole chodí, ale doma pohoda, klid… Chce jít na elektrotechniku. Co vaši deváťáci, hlavně kluci? Kam chtějí jít, a už se připravují nebo jen já stresuju?
@Veveří píše:
Syn je v devítce a ještě se nezačal učit na přijímačky, prý neví, kde začít. Když se podívá na testy Cermatu, tak říká, že z toho nic neví a tak pěkně prokrastinuje a já už jsem z toho na nervy. Na doučko ve škole chodí, ale doma pohoda, klid… Chce jít na elektrotechniku. Co vaši deváťáci, hlavně kluci? Kam chtějí jít, a už se připravují nebo jen já stresuju?
Nestresuješ se zbytečně. Ve škole je většinou příprava na přijímačky o ničem, rozhodně bych se na ni vůbec nespoléhala. Chce to dělat přímo staré testy Cermat, protože přijímačky budou hodně podobné. Sežeň mu doučování, když tomu sám nerozumí a ty mu nepomůžeš. Tady ti bude sice každý psát, že je času dost, že jejich děti se ještě nepřipravují, a přitom, alespoň tady v Praze, se připravuje již nyní velká většina dětí, jenže to nechtějí z nějakého důvodu přiznat.
Kluci od dcery ve třídě říkají, že zbytek roku si nechávají leháro. Pak se budou soustředit na ples deváťáků. A v únoru zaberou domácí přípravu. Jak znám kluky. Že to jsou salámisti. Tak jim to stačit prostě bude. To jsem vždycky rostla, že já se na zkoušku učila, mordovala a jim stačilo, když si to většina přečetla cestou na zkoušku. Žádný stres, salámpátek. Šťastní lidé.
Dcera se připravuje průběžně. Jednak platíme holku na doučování matematiky a přípravu na talentovky - klavír.
Pak začne s kolegyní gymnastickou/sportovní přípravu a spolu uděláme portfolio výtvarky. A zaplatila jsem ji Scio pro deváťáky a nějaké další testy, které doporučila škola. Plus pracovní sešity na přípravu ve škole. Na přípravku jednou týdně ve škole chodí i kluci samozřejmě. A zbytek je na dceři, jak se bude snažit.
@Kelsey ti chlapi mají fakt šťastný život. Od peřinky. Pohoda, kliiiid, žádné nervy a nakonec to vždycky nějak dají. Mluvíš mi z duše. A my matky si můžeme okousat nehty.
@Da12 u nás na východě republiky takové návaly nejsou jako v Praze, ale samozřejmě přijímačky budou. Jsem zvědavá, jaká bude letos na vybraných školách váha vysvědčení, jestli ji sníží. To vysvědčení je synova záchrana, učí se celkem dobře. Ale je to zmatkař u testů.
Teď to bude hlavně úplně jinak. Přihlášky a výběr škol dají podle priorit. Když udělají přijímačky, tak automaticky jsou přijati na školu v prvním pořadí.
Už nejsou zápisové lístky.
@Da12 píše:
Nestresuješ se zbytečně. Ve škole je většinou příprava na přijímačky o ničem, rozhodně bych se na ni vůbec nespoléhala. Chce to dělat přímo staré testy Cermat, protože přijímačky budou hodně podobné. Sežeň mu doučování, když tomu sám nerozumí a ty mu nepomůžeš. Tady ti bude sice každý psát, že je času dost, že jejich děti se ještě nepřipravují, a přitom, alespoň tady v Praze, se připravuje již nyní velká většina dětí, jenže to nechtějí z nějakého důvodu přiznat.
A ty vis, co maji ve skole za pripravu? U nas primo v rozvrhu primo priprava z cestiny, maji cermatovskou knížku. Matematika je nepovinna, taky maji stejnou knizku.
@Veveří-také máme deváťáka, zaplatili jsme mu přípravu na čj, ma mají to každý týden 85min, dostávají z toho i úkoly, říkal, že mu tam krásně vysvětlili procenta, lépe než ve škole, nějak extra se doma neučí, udělá ty úkoly, úkoly do školy, ale aby u toho denně seděl, to ne, snažíme se ho do toho tlačit. Chce na autotronika nebo automechanik, dáme jednu maturitní a na stejné škole asi učební obor a pak ještě jednu školu, už se tam byli s tátou loni kouknout, půjdou ještě letos.. budu víc nervozní, než když sem dělala přijímačky já tak snad to ty naše děcka zvládnou
@vokishka píše:
A ty vis, co maji ve skole za pripravu? U nas primo v rozvrhu primo priprava z cestiny, maji cermatovskou knížku. Matematika je nepovinna, taky maji stejnou knizku.
U nás taky jedou přípravku, co je třeba ČJ i M. Ale obě učitelky jasně řekly na schůzkách rodičům ohledně plánů pro tento rok, že hodina obou předmětů týdně ve škole nestačí. Že vše nestihnou, přestože od prosince zaberou tempo. Je třeba, ať se připravují i doma nebo jinak.
Příspěvek upraven 28.10.23 v 12:33
@Veveří tak to at se učí
, na elektrotechniku je celkem nával a škola dost těžká. Syn je teď ve druháku.
@Markéta80 píše:
@Veveří tak to at se učí, na elektrotechniku je celkem nával a škola dost těžká. Syn je teď ve druháku.
Taky si myslím.
Elektrotechnika a variace elektro asi vede. U dcery je ve třídě 9 kluků a hlásí se jich tam 5. Zbytek kluků nevím.
@Veveří píše:
@Da12 u nás na východě republiky takové návaly nejsou jako v Praze, ale samozřejmě přijímačky budou. Jsem zvědavá, jaká bude letos na vybraných školách váha vysvědčení, jestli ji sníží. To vysvědčení je synova záchrana, učí se celkem dobře. Ale je to zmatkař u testů.
V Praze je horší i ten počet dětí na školy. Syn měl vyznamenání v devítce, testy měl dobré a stejně se nedostal na obě školy, jelikož byl někde skoro dvacátý pod čarou. Na Gočára se hlásilo asi 800 dětí, druhá kola nebyla skoro nikde. To nám říkali, že v druhém kole si může vybrat kam chce a na každé škole bylo „druhé kolo nevyhlašujeme“. Šel úplně někam, kam nechtěl, jen aby byl někde rok, než to zkusí znova a nakonec tam zakotvil a je šťastný.
Naše zš také nabízí kurz nebo teda přípravu na příjímačky, ale je to spojené se sedmákama, což mi přijde nešikovné, tak sme raději zaplatili přípravu přímo jen pro 9tř
My si tím prošli loni. Touto dobou již syn chodil na přípravu z matiky (hodina a půl týdně), češtinu uměl naštěstí sám. Do konce ledna se soustředil na známky, měl bonifikaci za výzo a pak od února jel intenzivně všechny předchozí testy a to mu dalo nejvíc, protože je to strukturované rok od roku opravdu podobně a zvolil si podle toho taktiku, hlavně v matice. Párkrát si zkusil i přijímačky nanečisto, spíš z pocitu, že sedí ve třídě, musí hlídat čas apod. Jako vyhodnotil to, že placená příprava dobrý, ale nejvíc je udělat všechny dostupné testy, včetně toho, že všechny příklady z minulých našel vysvětlené na youtube, když si nevěděl rady…dostal se na obě školy, nejednalo se tedy o gymnázia, ale o úzce zaměřené odborné školy v Praze…moc držíme palce všem, ať každý najde tu správnou taktiku přípravy a hlavně co nejmenší nervy dětem i rodičům!