Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Taky jsem myslela, že to bude jak píšeš typroto jsem tak zmatená z informací té žákyně.
to bude blbost ![]()
No ale každopádně jsem ráda, že už to máme doma za sebou a sleduju to jen ze zajímavosti, myslím, že letošní deváťáci si to s těmito nejasnostmi vyžerou ještě víc, než vloni ti s odvoláními a druhými koly.
@iiiif píše:
to bude blbost
No ale každopádně jsem ráda, že už to máme doma za sebou a sleduju to jen ze zajímavosti, myslím, že letošní deváťáci si to s těmito nejasnostmi vyžerou ještě víc, než vloni ti s odvoláními a druhými koly.
Já jsem učitelka a zároveň maminka deváťačky se samými jedničkami…
@Anonymní píše:
Prosím o uklidnění, pokud někdo neví…
Dnes přišla s informací jedna žačka, že mamka, která učí na SŠ už má nějaké informace k přijímačkám. Pokud by měla dopadnout její verze, jsem v šoku.
Tvrdila, že prostě buď se dostanete na tu první školu, co chcete, nebo pak jsou šance na ty další velmi malé. Že ta prioritní škola je nesmírně důležitá a když se na ni přes velký počet uchazečů nedostanete, tak ty druhé školy stejně dávají přednost uchazečům, kteří si je zvolili jako prioritní. Tudíž můžete mít dostatečně velký počet bodů i pro druhou školu, ale tím, že ji nemáte jako první v pořadí, tak se na ni nedostanete. Takže extrémní příklad - zatímco loni se některé děti dostaly na obě gymnázia a některé aspoň jen na jedno, tak v letošním školním roce, pokud vám nevyjde to první, na druhém už jste sankcionováni, že ji nemáte jako první a mají přednost jiní uchazeči. A nevěřím, že nějaký gympl bude dobírat žáky v druhém kole, když už budou mít plno po prvním. Situace pro šikovné děti by tak byla ještě horší a složitější než loni. Jedinou úlevu by měly školy, protože by se nedávala odvoláníProsím, že je to jen zlý sen a že to takhle nevymysleli
![]()
No, takto přesně nám to dnes říkali v jedné škole.
@Anonymní píše:
Já jsem to pochopila tak, že třeba máš 86 bodů a na první školu ti to nestačí. Na druhé by to stačilo, ale dají přednost uchazečům, co ji mají napsanou jako první…je to srozumitelnější?
No, když se nad tím ještě jednou zamýšlím, tak kdokoliv bude oscilovat kolem 86 bodů bude na škole, na kterou to bude stačit. Pro někoho to bude škola č.1, pro někoho škola č. 2 nebo 3. Pak tlustá čára a hotovo. Žádné minusové body za pořadí nebudou. Rozhodovat bude konečný počet bodů přijímačky+vysvědčení (kde ho budou vyžadovat) a počet přijímaných žáků.
@Veveří píše:
No, když se nad tím ještě jednou zamýšlím, tak kdokoliv bude oscilovat kolem 86 bodů bude na škole, na kterou to bude stačit. Pro někoho to bude škola č.1, pro někoho škola č. 2 nebo 3. Pak tlustá čára a hotovo. Žádné minusové body za pořadí nebudou. Rozhodovat bude konečný počet bodů přijímačky+vysvědčení (kde ho budou vyžadovat) a počet přijímaných žáků.
Takže dát si 3 gymnázia asi nemá smysl…zase se bude taktizovat.
@jkra píše:
No, takto přesně nám to dnes říkali v jedné škole.
no a mně to teda nedalo a psala jsem příbuznému, řediteli jedné střední školy. A psal, že prostě nic nevědí. Nedostali žádné informace. Všechno je to jedna paní povídala.
@vokishka píše:
no a mně to teda nedalo a psala jsem příbuznému, řediteli jedné střední školy. A psal, že prostě nic nevědí. Nedostali žádné informace. Všechno je to jedna paní povídala.
Nám to říkal ředitel jedné školy. Ježíši, to bude zase maso letos
@jkra píše:
Nám to říkal ředitel jedné školy. Ježíši, to bude zase maso letos
to jo, bude to zase něco. Už je vidím, jak spustí ty přihlášky, když to teprve vymýšlí.
@Anonymní píše:
Myslím, že odpadne hlavně přebíhání mezi školami se zápisovými lístky a bude hned jasno, kde je kolik míst. To je velký plus. Zbytek se uvidí. Syn chce na techniku, snad se dostane, protože se zatím neučí a mě snad z něho klepne. Furt do něho hučím a on to těžce podceňuje ![]()
@vokishka píše:
To samé mi včera říkali i 2 ředitelé ZŠ. Samá mlha… Navíc na základkách vládne zděšení z toho, že SŠ nemusí zohledňovat vysvědčení. Prý děcka v pubertě strašně poleví a nebude páka, jak přinutit učit se F, D, Ch, PŘ, AJ, NJ… prostě všechno kromě M a ČJ.
A když se dítě nedostane, dřív se obvolávali školy, jestli někde nemají místo, nebo si udělá rok nějakou jazykovku, z čeho fakt nadšený nebude!! Nevím, jestli může být i doma a třeba chodit na brigádu?
@lucypaja píše:
A když se dítě nedostane, dřív se obvolávali školy, jestli někde nemají místo, nebo si udělá rok nějakou jazykovku, z čeho fakt nadšený nebude!! Nevím, jestli může být i doma a třeba chodit na brigádu?
vždyt to bude totéž, pokud se nedostane, školy s místem vyhlásí další kola. A pak už to bude jako vždy. A doma zůstat může, když si bude nějak platit zdravotní.
@Anonymní píše:
Já bych klidně dala tři gymply. Pokud máte doma premianta, tak proč ne. U nás na gymplu po vší té hrůze nakonec byly obavy, že se neobsadí plny počet míst a brali i žáka 30. pod čarou. Ale nejsme Praha, že…
@vokishka píše:
vždyt to bude totéž, pokud se nedostane, školy s místem vyhlásí další kola. A pak už to bude jako vždy. A doma zůstat může, když si bude nějak platit zdravotní.
jo aha, no to bychom mu museli platit my, no spíše ta jazykovka plus třeba brigáda, ale doufám, že se dostane