Přijímačky 2024

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9730
4.11.23 18:09
@Veveří píše:
To samé mi včera říkali i 2 ředitelé ZŠ. Samá mlha… Navíc na základkách vládne zděšení z toho, že SŠ nemusí zohledňovat vysvědčení. Prý děcka v pubertě strašně poleví a nebude páka, jak přinutit učit se F, D, Ch, PŘ, AJ, NJ… prostě všechno kromě M a ČJ.

Tohle mi nepřijde jako úplně relevantní argument. Copak v 6. a 7. třídě se tyto předměty nikdo neučí,.když tam o známku nejde? Nebo na víceletých gymplech, kde o známku nejde ani v té 8. a 9. třídě? Koho to zajímá tak se učit bude, koho ne, tak nebude, vždyť je to jeho problém.
No a hlavně, jednička na jedné škole klidně může odpovídat trojce na jiné. Nedá se to porovnávat, proto není moc fér to povinně zohledňovat u přijímaček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5625
4.11.23 18:32
@Jahru píše:
Tohle mi nepřijde jako úplně relevantní argument. Copak v 6. a 7. třídě se tyto předměty nikdo neučí,.když tam o známku nejde? Nebo na víceletých gymplech, kde o známku nejde ani v té 8. a 9. třídě? Koho to zajímá tak se učit bude, koho ne, tak nebude, vždyť je to jeho problém.
No a hlavně, jednička na jedné škole klidně může odpovídat trojce na jiné. Nedá se to porovnávat, proto není moc fér to povinně zohledňovat u přijímaček.

Tak pro mě byl vždycky pádný argument, který fungoval: učte se, ať můžete jednou dělat to, co budete chtít, ať si můžete vybírat. Prostě pěstovat v dětech ambici se učit, nepodceňovat to, zkrátka pracovat à la já chodím do práce, vy do školy. Pokud jsou menší vesměs kopírují nás dospělé a spolupracují, ale pak přijde puberta a s ní revolta, nechuť poslouchat autority, a pak makání na výsledcích 8. a 9. třídy, zkrátka aby nepolevili, smysl má a je třeba to podpořit. Pokud školy nebudou zohledňovat vysvědčení, spousta žáků se na učení přirozeně vybodne (teď nemluvím o typických premiantech s jedničkami zhora dolů) a učitelům se bude s nimi o to hůř pracovat. A tvrdit, že jednička z Horní Dolní je v Praze trojka, je stejně nespravedlivé, jako přijímačky samy. Některé děti ve stresu fungují dobře, jiné kolabují. A to je spravedlivé? To o jejich vědomostech vypovídá co? Za mě vysvědčení jednoznačně nechat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9730
4.11.23 19:10

@Veveří Nemusí to být jednička z Horní Dolní versus Praha. Ale stačí různé školy v jednom městě. Když dítě nastoupilo do primy, tak nám při prvních hovorových hodinách angličtinářka říkala, že mezi dětmi jsou rozdíly až 3 pokročilosti (A1+ až skoro B2) a to všechny měly z aj na zš jedničku a všechny jsou to ty šikovnější a motivovanější ze základek :nevim:
Mně by větší smysl dávaly třeba každoroční/obroční srovnávací testy, které by děti psaly na svých školách. A podle výsledků by si pak vybíraly školy. Každý by věděl na čem je už dopředu a odpadl by stres s přijímačkami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5625
4.11.23 21:42

@Jahru a co by ty srovnávací testy ukázaly? Jenom mizernou práci některých učitelů, kterých je i tak nedostatek. V důsledku by veřejné (tj. z našich daní placené) školy vykazovaly oficiální rozdíly a rodiče by některé školy přetěžovali a vedlo by to akorát k problémům a segregaci. A co mi na tom připadá nejhorší? Další nálož a stres pro děti plynoucí z testů. Tahle doba strašně jede na výkon, až je mi z toho smutno. Nedivím se, že výzkum ukázal, že 40 % deváťáků má psychické problémy. Edit: uznávám, že i stres z přijímaček je hrozný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20299
4.11.23 22:20

Ty rozdíly ve výuce na zš jsou šílené, mám jak 9tř tak i 2tř a holky co mají děti stejně v jiné škole, tak děti dělají zcela něco jiného, já když sem byla v 8 tř měsíc v nemocnici učila sem se tam s ostatníma děckama, byly sme stejně, když byl loni syn v nemocnici, měl tam stejně velkého spolupacienta, stejná třída byl každý úplně jinde..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20299
7.11.23 21:46

Chodí mi newsletter kam po 9 a byl tam zajímavý odkaz, zkusím to sem okopírovat ten web má paní Pavla Lopatková kdyby se tam chtěl někdo kouknout, najít si to ten odkaz tam vložila
Všechny informace pro rodiče deváťáků jako na dlani
Všem rodičům i deváťákům (a vlastně i pedagogům) doporučuji ke shlédnutí cca 70 minutovou přednášku pro rodiče z dílny To dáš!, kde se dozvíte v kostce opravdu vše důležité o termínech, podmínkách podávání přihlášek, ale podrobně i o tom jak probíhají zkoušky samotné, jak se vyhnout chybám v testech… 
Možná se vám zdá 70 minut hodně, ale věřte, že je to opravdu čas nabitý informacemi a praktickými radami a tipy. Pusťte si prvních pár minut záznamu a uvidíte, že dokoukáte se zájmem až do konce :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3799
8.11.23 08:12
@vokishka píše:
A ty vis, co maji ve skole za pripravu? U nas primo v rozvrhu primo priprava z cestiny, maji cermatovskou knížku. Matematika je nepovinna, taky maji stejnou knizku.

Tak samozřejmě nevím, jak příprava v té které škole vypadá. Ale viděla jsem výsledky zkoušek u dost velkého počtu dětí, které se spolehly pouze na školní přípravu. A ty výsledky byly dost špatné. Rodiče se pak hrozně divili, že se přece dítko připravovalo ve škole, a přitom udělalo přijímačky tak špatně. Kdyby ta příprava ve školách stačila, tak nebude tolik přípravných kurzů a tolik dětí nebude mít individuální doučování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9730
8.11.23 10:12
@Da12 píše:
Tak samozřejmě nevím, jak příprava v té které škole vypadá. Ale viděla jsem výsledky zkoušek u dost velkého počtu dětí, které se spolehly pouze na školní přípravu. A ty výsledky byly dost špatné. Rodiče se pak hrozně divili, že se přece dítko připravovalo ve škole, a přitom udělalo přijímačky tak špatně. Kdyby ta příprava ve školách stačila, tak nebude tolik přípravných kurzů a tolik dětí nebude mít individuální doučování.

Tohle je taky šílené, když většina dětí potřebuje na složení prijimacek speciální kurz. Přitom z logiky věci by naprosté většině mělo stačit zvládnuté učivo ZŠ.
Já jsem opravdu ráda, že děti si tímhle bez většího stresu prošly v 5. třídě při prijimackach na VG, kdy vůbec o nic nešlo. Letos, kdy by potomek skládal přijímačky na SŠ, by to bylo větší maso. Hlavně nevěřím tomu, že se všechno zvládne hladce zorganizovat. Všem přeji pevné nervy a hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6220
9.11.23 09:19
@Anonymní píše:
Prosím o uklidnění, pokud někdo neví…
Dnes přišla s informací jedna žačka, že mamka, která učí na SŠ už má nějaké informace k přijímačkám. Pokud by měla dopadnout její verze, jsem v šoku.
Tvrdila, že prostě buď se dostanete na tu první školu, co chcete, nebo pak jsou šance na ty další velmi malé. Že ta prioritní škola je nesmírně důležitá a když se na ni přes velký počet uchazečů nedostanete, tak ty druhé školy stejně dávají přednost uchazečům, kteří si je zvolili jako prioritní. Tudíž můžete mít dostatečně velký počet bodů i pro druhou školu, ale tím, že ji nemáte jako první v pořadí, tak se na ni nedostanete. Takže extrémní příklad - zatímco loni se některé děti dostaly na obě gymnázia a některé aspoň jen na jedno, tak v letošním školním roce, pokud vám nevyjde to první, na druhém už jste sankcionováni, že ji nemáte jako první a mají přednost jiní uchazeči. A nevěřím, že nějaký gympl bude dobírat žáky v druhém kole, když už budou mít plno po prvním. Situace pro šikovné děti by tak byla ještě horší a složitější než loni. Jedinou úlevu by měly školy, protože by se nedávala odvolání 8oProsím, že je to jen zlý sen a že to takhle nevymysleli :poblion: :zed:

No ta druhá kola skoro nejsou. Loni syna nevzali na stavební průmku, kam měl obě přihlášky a ve druhém kole neměl kam ji dát. Stavebka v Dušní měla hned na stránkách „druhé kolo nevyhlašujeme“. S temi body co měl by ho vzali, ale zaplnili to prvním kolem a dostali se i horší. Fakt, že už jsme pak volali i do škol třeba polygrafická v Hellichovce nebo i dopravní a druhá kola nebyla. Každý den jsme sledovali, kdo vyhlásí druhé kolo a byla tam jen škola jezdectví v Chuchli a pak obchodní, kam fakt nechtěl. To už jsme pak zkoušeli i truhláře, jelikož je blízko nás, že by tam šel na rok a řekli, že mají už obsazeno. Takže ani vyznamenání neznamená, že může na truhláře, když je plno a byl červen už, kdy jsme počítali, že bude rok po brigádách. Nakonec udělal přijímačky na oděvní průmku, kde druhé kolo dělali v červnu a tam ho vzali hned. Původně tam chtěl fakt být rok a nakonec zůstal. Hrozně se mu tam líbí. Sice kreslí návrhy oblečení místo domů, ale důležité je, že je spokojen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.11.23 09:41

:,( :,( :,( Tak už mám z více stran potvrzení tu mojí šílenou verzi přijímaček :zed: prostě jak se nedostaneš na tu první, tak jsi někde…

• Citovat
  • Upravit
42041
10.11.23 09:44
@Anonymní píše: :,( :,( :,( Tak už mám z více stran potvrzení tu mojí šílenou verzi přijímaček :zed: prostě jak se nedostaneš na tu první, tak jsi někde…

Já si to úplně nemyslím. Vzhledem k tomu, že slibují, že v 1. kole umístí více než 90 % dětí, tak je to poměrně nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1337
10.11.23 10:25

Takže podtrženo sečteno, pochopila jsem to dobře? Např. mám 89 bodů na prioritní školu jsem se nedostala, na druhou školu také ne, protože ač mám 89 bodů, tak tu školu obsadili žáci, kteří ji měli na prvním místě, byt poslední přijatý má 67bodů. Na třetí školu se dostanu, protože těmi, kdo ji měl na prvním místě se nenaplnila a tam se tedy projeví těch 89 bodů, kde předběhnu další neumístěné, kteří měli třeba 50 bodů. Já tohle netvrdím, že to tak bude, jen jsem to tak pochopila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2517
10.11.23 10:47
@mamoch píše:
Takže podtrženo sečteno, pochopila jsem to dobře? Např. mám 89 bodů na prioritní školu jsem se nedostala, na druhou školu také ne, protože ač mám 89 bodů, tak tu školu obsadili žáci, kteří ji měli na prvním místě, byt poslední přijatý má 67bodů. Na třetí školu se dostanu, protože těmi, kdo ji měl na prvním místě se nenaplnila a tam se tedy projeví těch 89 bodů, kde předběhnu další neumístěné, kteří měli třeba 50 bodů. Já tohle netvrdím, že to tak bude, jen jsem to tak pochopila.

To přece nedává smysl, dítě dosáhlo z Cermatu 89 bodů a na škole první volby má poslední přijatý 90, takže smůla. Pak se posuzuje druhá vybraná škola, kde se opět počítají přijatí od 100 bodů postupně dolů. Jen už v pořadí nejsou ti, co měli jako první školu vybranou tu první a měli minimálně 90 bodů. Pokud je zájemců s minimálně 88 body méně, než je míst, tak je dítě přijato, jinak se přejde na posuzování zájemců dle bodů, opět od 100 bodů na třetí vybrané škole.

Pro názornost počítám jen Cermat body, u každé školy se samostatně ještě připočítají jejich interní body za vysvědčení, aktivity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naydra
10.11.23 10:48

Já jsem z toho, co jsem četla, pochopila, že se v přihlášce určí pořadí škol. Pokud se dostanu počtem bodů na školu na prvním místě, zapíšou mne automaticky na ni. Pokud ne, ale dostanu se počtem bodů na druhou, zapíšou mne tam. Pokud ani tam, tak se řeší třetí škola. Takže v tom prvním kole je rozhodující počet bodů, jen odpadají zápisové lístky.
Pokud se ale rozhodnu, že na prioritní školu nechci, tak pak mám problém. Musím na té jiné škole podat odvolání, protože pro systém už jsem zapsaná jinde, takže se mnou při tom prvním rozdělování na tu neprioritní školu už nepočítal a jdu (ačkoli mám třeba 100% bodů) do odvolacího řízení.

• Citovat
  • Upravit
42041
10.11.23 10:52
@Naydra píše:
Já jsem z toho, co jsem četla, pochopila, že se v přihlášce určí pořadí škol. Pokud se dostanu počtem bodů na školu na prvním místě, zapíšou mne automaticky na ni. Pokud ne, ale dostanu se počtem bodů na druhou, zapíšou mne tam. Pokud ani tam, tak se řeší třetí škola. Takže v tom prvním kole je rozhodující počet bodů, jen odpadají zápisové lístky.
Pokud se ale rozhodnu, že na prioritní školu nechci, tak pak mám problém. Musím na té jiné škole podat odvolání, protože pro systém už jsem zapsaná jinde, takže se mnou při tom prvním rozdělování na tu neprioritní školu už nepočítal a jdu (ačkoli mám třeba 100% bodů) do odvolacího řízení.

Pokud jsem pochopila, odvolání nebude. Pokud se rozhodnete na vybranou školu nejít, musíte do 2. kola.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí