Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky, zajímalo by mě jaké aktivity máte s dětmi v týdnu, co děláte pro jejich zabavení, socializaci? Mi nic pravidelného nemáme, jedou jdeme ke kamarádce jindy do herničky a podobně. Malému jsou 2 roky a tak si myslím že je ještě hodně brzy na nějaký pravidelný kroužek. Byla jsem s ním 2× na dětském zpívání s cvičením a absolutně ho to nezajímalo a otravoval jenom ostatní děti.
Ještě bych se chtěla jen tak orientačně zeptat co dáváte dětem pít přes den a co na noc?
My chodíme dvakrát týdně na plavání, jinak tak různě, po návštěvách, do krámu, na procházku, na brusle ![]()
Malá pije šťávu, doma teplý čaj, studený jí moc nejede. Chystáme se na cvičení a do školičky. Ale ona je společenská a cvičení a tanečky jí baví. Pokaždé tančí s Honzou Onderem, fakt jí to jde, napodobuje dobře.
Mám o pár měsíců mladší, k pití hlavně voda, různé čaje, voda se šťávou, někdy trochu kravského nebo umělého mléka, na noc kojení. V průběhu dne upíjí z mých čajů (ovocné, dětské, černý s citronem a medem) z různých hrnků - jsem ráda, že vůbec pije. Pokud se v noci vzbudí žízní, tak vodu nebo čaj.
Jinak společné cvičení dětí ji už moc nebaví. Teď se s ní chci jít podívat na jiné setkání malých dětí pro inspiraci na další dny. Chodíme aspoň jednou denně ven a skoro pokaždé se potkáme s některým zhruba stejně starým dítětem - takže spolu chvíli pobíhají, sledují labutě a tak. Byla jsem s ní párkrát na hřišti, ale spíš než kolotoče ji baví zkoumat přírodu nebo pozorovat děti. Někdy s ní jdu na návštěvu ke kamarádkám se stejně starými dětmi, někdy oni k nám.
Tak my už od 4 měsíců chodíme dvakrát týdně plavat, od roka máme u nás Klokánek, to je napůl hernička a napůl cvičení rodičů s dětmi (trvá to hodinu a půl a vždy deset minut cvičení + pět minut na míčích, dvě tři minutky tanečků, nebo zpívání s hudebními nástroji, pak jsou bublinky, nebo závody, nebo se nafoukne obří klouzačka a mezi tím si děti hrají
) a od dvou let jsme přibrali babyateliér, což je společné tvoření (malujeme prstovými barvami, modelujeme z modelíny, navlékáme korálky, vystřihujeme, lepíme,…)K tomu se každou středu scházíme 4 maminky se stejně starými dětmi a máme program podle počasí v létě na hřiště, v zimě buď u jedné z nás, nebo cukrárna s herničkou
. Víc už bychom toho asi ani nestihli ![]()
Naší jsou 2 a od 19 měs chodíme 1× týdně na cvičení dětiček. Moc jí to baví, krásně se zapojuje, ikdyž tam byla ze začátku nejmenší. Pak klasika hřiště, občas nějaká návštěva. Ale hodně jsme také spolu samy. ![]()
Ve dvou letech kluka nic organizovaného nebavilo. Takže jsme sami chodili do bazénu a na různé výlety ideálně vlakem (rozhledny, hrady, pražské věže, procházky do přírody dál od domova). Od 2,5 let ho baví Sokol.
Jinak pije všechno… takžepřes den měl mlíko (střídal UM a normální). čistou vodu, vodu se šťávou, na výletech dětská pitíčka.
S dcerou (2,5) chodim cvicit a hrat si odpo do skolky. Maji tam takovy krouzek jako priprava na skolku
a zapojivat se zacala teprve nedavno ( chodime pul roku). Nemuzes cekat, ze se zapoji na poprvy, nasi to trvalo ctvrt roku- jen se divala a hrala si bokem. Ted uz krasne opakuje a napodobuje
s Honzou Onderem tancujeme taky ![]()
Chodime ven se stejne staryma detma a do herny
je spolecenska a na vsechny deti se vzdycky tesi
k tomu teda taham vsude sebou i rocaka, tak se snad brzy zapoji taky ![]()
U mě se to dost mění. Dřív jsme měli kroužk dost - yammahu, plavání a kroužek v MC. pak už mi to nějak přestalo bavit. Tak chodíme plavat už jen sami, neorganizovaně. Organizovaně jen Sokol, oba naráz. Pak porůznu návštěvy, sem tam herna, často jezdíme na výlety hledat kešky, dneska jsme byli v zemědělském muzeu…
@lucenka píše:
Ve dvou letech kluka nic organizovaného nebavilo. Takže jsme sami chodili do bazénu a na různé výlety ideálně vlakem (rozhledny, hrady, pražské věže, procházky do přírody dál od domova). Od 2,5 let ho baví Sokol.
Jinak pije všechno… takžepřes den měl mlíko (střídal UM a normální). čistou vodu, vodu se šťávou, na výletech dětská pitíčka.
na jakých věžích jste byli? to je docela dobrý nápad.
@Lama Lama píše:
na jakých věžích jste byli? to je docela dobrý nápad.
Zatim jenom jedna mostecká na Karlově mostě a Staroměstská, ještě vlastně při nějaké výstavě jsme byli v Malostranské besedě. Teď si kluk vyhlídnul věž na Svatovítské katedrále. Sama mám ale prohlídnutý všechny ty známý.
@lucenka píše:
Zatim jenom jedna mostecká na Karlově mostě a Staroměstská, ještě vlastně při nějaké výstavě jsme byli v Malostranské besedě. Teď si kluk vyhlídnul věž na Svatovítské katedrále. Sama mám ale prohlídnutý všechny ty známý.
ta asi bude stát balík
. ale dík za typ, zaměřím se na ně.
@Lama Lama píše:
ta asi bude stát balík. ale dík za typ, zaměřím se na ně.
Nejlevnější to není, ale kluk je nadšený z lezení nahoru
Jinak když jsme se v létě vydrápali na věž na Kokořině, tak si vzpomněl, že chce na záchod, doteď má zážitek, jak počůral věž ![]()