Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Kolik je miminku? Pomohlo by vrátit se stylem kojení na začátek, po porodu, tj. miminko kůži na kůži, dát si moře času na dlouhé kojení, často přisávat a hlavně v noci, nočním kojením se zvyšuje hladina prolaktinu, hormonu, který pozitivně ovlivňuje laktaci. Jestli už je miminko starší, řádově několik měsíců, možná bych to už nelámala na sílu a kojení ukončila. Chápu, že tě to mrzí, ale za ten stres všech zúčastněných to nestojí.
Víš co nechápu? Na nutrilonu je dítě evidentně spokojený, najedený a bez potíží, ale ty budeš radši kojit i s antibiotiky i když z toho má zdravotní problém. Jde ti o peníze nebo o dítě?
@teroonka miminku je přes měsíc…s kojením máme problém pořád. Špatně se prisava, nemůžu ji normálně kojit - takže přes kloboučky. V nemocnici jsem ji mít nemohla, takže si zvykla na flašku a teď mi špatně saje a prostě trapime se všichni… @Janli o co mi jde? Víš o co? O miminko. Pro něj je lepší mateřské mléko, nechci přestat kojit, zároveň nechci ho trápit. Normálně se ptám… Úplně tenhle styl nepotřebuji teď…
@Anonymní píše: Více
pro dítě je daleko přínosnější mít nevystresovanou matku, než kojit za cenu stresu všech zúčastněných
ale kojením ho trápíš, být tebou tak ho nechám na um není to žádná katastrofa
Já bych to mateřské mléko tak nepřeceňovala. Vždyť dnes jsou velmi kvalitní umělá mléka. A vůbec neplatí, že kojené dítě je nutně zdravější než nekojené.
Já zase chápu zakladatelku, že chce udělat maximum pro svůj pocit toho, že jako máma dokáže nasytit své dítě. Je to úplně přirozený instinkt. Přejít na UM definitivně se dá vždycky, kojení už se nevrátí. Zakladatelko, nehroť to a udělej to nejvíc v souladu se svými pocity. V téhle době je UM velmi kvalitní a není ničí vina, že kojení u vás nešlo hladce od začátku a i teď po tvé operaci potřebuješ být co nejvíc v pohodě pro rekonvalescenci a k tomu pohodové, nasycené dítě taky velkou měrou přispěje.
Já tě chápu, ale ve tvém mléku jí očividně něco vadí od začátku. Těžko říct co. Ale pokud se takto trápí tak bych jí dala UM a měla spokojené miminko. Případně bych zkusila odsávat a nějak to kombinovat, ale pokud by to dělalo pořád neplechu tak nechala prostě flašku.
Ale snad sama vidíš, že dítěti víc vyhovuje nutrilon. Ne, mateřský mlíko za každou cenu je fakt nesmysl.
Já bych to ještě zkusila…první dcera byla po 20h porodu nakonec císařem, kojila jsem přes 2 roky a po týdnu od porodu jsem měla ATB na močový měchýř a kojila jsem po poradě s lékaři a v šestinedělí jsem byla pod narkózou na revizi dělohy…miminko jsem si nakojila, měla jsem pokoj a přivezli mi postýlku z dětského a poté dostalo odsate mléko, doma jsem jednou odsala do koše a dál kojila…na další narkózy už bylo po odstavu…druhé miminko se nám narodila předčasně a s bohem o život obou, narkóza přeš 4h, 7 darovaných krví, i když jsem se k miminku dostala až za 48h, tak kojím 2 roky i s ruznými infekcemi a pokousanými bradavkami, ale dcer je bezdudlíková a domazluju ji za ten inkubátor…navíc je to praktické a pohodlné, kdykoliv mít mléko…:-) ani jedna nebyla při kojení nemocná a starší dcera prošla prvním rokem ve školce tak maximálně se dvojím nachlazením…miminko si zkus mazlit, kojit, ještě jsi stále v šestinedělí, vše se ještě může srovnat, pokud to nechceš zabalit, držím palce
Tady se většinou hned radí, na kojení se vykašlat, ale já bych to asi ještě zkusila. Pokud by šlo jen o ta antibiotika, ještě chvíli bych odsávala (ideálně elektrickou odsávačkou), dítěti dala UM a pak to ještě zkusila nastartovat. Miminko je ještě malé. Jak už tu zaznělo, flašku můžeš dát vždycky, s kojením by byl konec jednou provždy. Já měla začátky taky těžké, nějakou dobu jsem musela dokrmovat (měla jsem nějakou tu lahvičku od Aventu, co neměla kazit kojení) a plně kojit se mi povedlo až po třech měsících. Pak jsem kojila ještě dlouho a byla za to opravdu ráda, k nezaplacení to bylo třeba při nějaké nemoci dítěte… Samozřejmě jsou i situace, kdy je lepší nekojit, píšeš, že předtím miminko po mateřském mléku blinkalo. Nemohlo to souviset s tím, proč jsi musela na operaci nebo s nějakými léky? Pak samozřejmě záleží i na tvém zdravotním stavu. Rozhodni se podle svého pocitu a nenechej si do toho mluvit. ![]()
Příspěvek upraven 14.10.25 v 22:42
Ahoj!
plně kojím, teda kojila jsem. Bohužel jsem musela na operaci, kdy jsem byla čtyři dny na lůžku a odsávala. Samozřejmě třetí den ještě prsa nalite a čtvrtý den už nic. Maly sotva něco vypije. Snažím se to rozjet, ale trápí to mě, miminko a partnera.
Ty čtyři dny mé hospitalizace byl malý na Nutrilonu - spal, neblinkal, přes den nebrečel.
Předtím na mléku řval, blinkal a celkově blbě spal i přes den.
Samozřejmě díky ATB mám průjem a miminko taky - takže to je fakt na prd. Probiotika zabírají jen u mě…
Co mám dělat? Samozřejmě ráda bych kojila kvůli úspoře času a peněz…ale nikdy jsem upřímně kojit ani nechtěla…
Nebo se mám kousnout a kojit i přes to, že to je na prd, musím dokrmovat, malý pláče a celkově…stres…
Prosím o radu