Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, je tu někdo kdo se vyzná v chovu akvarijních rybiček?
Chtěla jsem se zeptat, jestli nevíte, čím je způsobeno, že některé ryby mění během dne svoji barvu ( ze světle modré ryby je šedá, potom tmavě modrá ), dělají nám to jen parmičky a krunýřovci. Je v tom nějaká nemoc? Předem děkuji za rady.
Ahoj, nejsem zvláštní znalec, ale napadlo mě, jestli to nemůže být teplotou vody, či osvětlením. ![]()
zrejme to bude treplotou vody je jim zima a proto se takhle meni u nas jsme meli to same.-(
Máme je v kuchyni na ledničce a pod oknem. Světlo by to vysvětlovalo. Existují nějaká topní tělesa?
@verjanku píše:
Máme je v kuchyni na ledničce a pod oknem. Světlo by to vysvětlovalo. Existují nějaká topní tělesa?
Jojo, máme topení.Jsou podle litrů v akváriu.Udržují teplotu.Když teplota klesne tak se rozsvítí kontrolka a začne topit.
Ano, ano, je třeba topení, ony si u něj naše rybky chodí nahřívat ocásky
Musí mít ve vodě kolem 25st., zvlášť v zimě by jim bylo ouvej, jelikož u nás není pokojová teplota víc než 17 st. A k uhlídání teploty je třeba „podvodní“ teploměr. Dokonce, když rybkám přitopíš a budeš mít třeba čichavce, tak se začnou „pusinkovat“ a z bublinek tvořit hnízdečko ![]()
koupit topítko, v akvaristice určitě poradí, filtr doufám máte
@verjanku píše:
Ahoj, je tu někdo kdo se vyzná v chovu akvarijních rybiček?
Chtěla jsem se zeptat, jestli nevíte, čím je způsobeno, že některé ryby mění během dne svoji barvu ( ze světle modré ryby je šedá, potom tmavě modrá ), dělají nám to jen parmičky a krunýřovci. Je v tom nějaká nemoc? Předem děkuji za rady.
Filtr máme, to by už asi nežily za ten rok co je máme bez kyslíku
. Taky mě napadlo, jestli jich nemáme moc na jedno akvárko
. Máme cca 30 litrů a na to i s krunýřovci 8 rybek.
@verjanku píše:
Filtr máme, to by už asi nežily za ten rok co je máme bez kyslíku. Taky mě napadlo, jestli jich nemáme moc na jedno akvárko
. Máme cca 30 litrů a na to i s krunýřovci 8 rybek.
Ahoj
,
optimální počet rybiček na 30 l akvárko je šest rybiček, ale osm je ještě normálka. Myslím si, že ty změny barvy během dne jsou způsobeny osvětlením. Co tam máte? Pokud je světla moc, rybička bledne, no, a naopak. Kdyby to bylo teplotou, jako že je jim zima, tak by ty rybky byly apatické, staví se hlavu jakoby dolů nebo nepřirozeně plavou (záškuby).
Nevím, jak moc se tomu věnujete, ale aby se těm rybičkám celkově dobře dařilo, je u takhle malého akvárka doporučeno častěji měnit vodu, aspoň jednu třetinu jednou za 14 dní. Jde o obsah dusíkatých látek, které se v té vodě vytváří z těch hovínek, a proto je to třeba častěji měnit. Taky je důležité, kolik tam máte kytek, protože ty dusíkaté látky ty kytky zpracovávají. No, je to alchymie
.
![]()
@Bublana
Vodu měníme jednou za dva týdny, zhruba půl objemu. Kytky tam nemáme, jenom takovou tu zelenou kuličku, jinak se nám tam - netuším jak objevilo snad milion šneků, ty každý den poctivě vytahuju a vyhazuju.
Ta barva asi bude odpovídat světlu, máme je pod oknem, tmavnou večer, když je tma
. Apatické nevím, co jsme teď koupili dvě - je jich tam teď 8, tak jsou pořád někde schované u dna, celkově málo plavou ![]()
Pokud máte problém s malými šneky (předpokládám, že to mohou být nejčastěji ampulárie), kupte si jiného šneka, který se jimi živí - anentome helena, bude vám je pěkně zpracovávat a navíc uvidíte, jak vám hezky poroste.
Co se týče toho akvária, mělo by být umístěno ve stínu, v polostínu. Ne určitě u okna. Riskujete zahlcení řasami a budete mít s akváriem více práce.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat nějakého zkušenného akvaristy. V pěstování rybiček začínám a už mám první trable. Jednomu pavímu očku se udělaly u řitního otvoru tenké „vlásky“… Párkrát jsem viděla jak se břichem tře o kameny. Nevíte prosím, čím to může být způsobení, dodávám foto.