Akvarista - poradíte?

1289
15.8.14 13:47

Akvarista - poradite?

Dobrý den, přítel dostal v práci akvárium, jeden pán se ho chtěl zbavit. Dostali jsme ho i s rybou. Je to kančík, typuji, že červenohrdlý. Mám pár otázek ohledně chovu, nejsem žádná akvaristka :).

1. nevím, jak spočítat kolika litrové je akvarium. Má cca 50×30×28 cm.
  1. Jak poznám, že je to právě tahle ryba a pohlaví? Typuji, že to bude samec, má celkem výrazně zbarvené bříško.
  1. Chtěla bych vědět jak se o něj správně starat, jakou potravu, kolikrát denně, jakou vodu, jaké prostředí mu udělat apod.
  1. Vzduchovadlo je i s takovým přístrojkem, odhaduji, že to bude filtr :) má být zcela ponořené nebo nad vodou? Když je nad to odkud vytéká voda, dělá to docela rámus :/ ale když je pod vodou, nevidím žádné bublinky, tak nevím, jestli je to špatně vyčištěné nebo jestli to prostě jen nemá být vidět :)
  1. musí mít nějaké osvětlení? máme akvarium zabudované ve skříni takže moc světla tam není.
  1. Mohu k němu pořídit i nějaké další ryby? Je střední velikosti cca 5cm a rozhodně bych chtěla nějaké čističe antracity neb jak se jmenují :) a něco barevného k tomu. Máme malého kloučka tomu by se jistě líbili barevné rybky. Kolik a jak velikých a jakých ryb se dá do takhle velkého akvaria pořídit? Snesl by se třeba s Betou samečkem?

Pokud tu je někdo, kdo mi oradí, budu moc ráda. Nejspíš bych měla i další dotazy, teď mě napadlo toto :D Dííííky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7376
15.8.14 13:52

Kdybysis to vyhledala na googlu, zabere ti to mene casu nez sem vypisovat diskuzi:D
1,2,3 najdes na googlu, 4. pokud to ma vzduchovou hadicku, je treba aby hadicka byla nad vodou a telo filtru pod vodou. 5.pokud mas kytky je jasne, ze musi mit svetlo, pokud koupis dalsi rybky, ancistrusy mas na mysli, mysli na to, že to akvarko je prtave a budes ho muset porad cisrit, pokud tam nedas kytky bude to jak hnojka kazdou chvili…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hr4sek22
15.8.14 14:01

Kančíci jsou svině. Sežrali nám neonky.. :x :mrgreen: A akvárko s jednou rybou? Takovej samotář.. přikoupíte kamarády, ne? :D Já bych se mrkla sem:

http://akvaencyklopedie.webnode.cz/…ervenohrdly/

:kytka:
  • Citovat
  • Upravit
1289
15.8.14 14:05
@MarieOVMUC píše:
Kdybysis to vyhledala na googlu, zabere ti to mene casu nez sem vypisovat diskuzi:D
1,2,3 najdes na googlu, 4. pokud to ma vzduchovou hadicku, je treba aby hadicka byla nad vodou a telo filtru pod vodou. 5.pokud mas kytky je jasne, ze musi mit svetlo, pokud koupis dalsi rybky, ancistrusy mas na mysli, mysli na to, že to akvarko je prtave a budes ho muset porad cisrit, pokud tam nedas kytky bude to jak hnojka kazdou chvili…

myslela jsem, ze mi poradi nekdo z vlastni zkusenosti, je mi jasne, ze na googlu najdu leccos. ale dik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11733
15.8.14 14:16

@mattez tak akvárko bude cca 80 l, kančíka bych určitě chovala s více rybkama, ale stejného druhu, k jídlu jsme jim dávala bud patentky nebo sak, rostlinky ti vytrhá, dělají se mu z kamenů skalky, k tomu filtru, ten muí být celý pod vodou, ale ta hadička musí trčet z vody, aby ti šly bublinky a určitě nějaké světlo mít musí, stačí třeba lampička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1289
15.8.14 20:23

A jak poznam samicky a samce od tech antracitu a toho kancika? muzu mu poridit do paru druheho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3774
15.8.14 22:30

@kotaska91 A můžu se zeptat, jak jsi přišla na uvedených 80 litrů? :mrgreen:

@mattez Akvárko má cca 40 litrů, pokud platí rozměry uvedené v úvodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17042
16.8.14 10:37

Akvárko má 42l (úloha pro 3. max 4. třídu základní školy :mrgreen:), takže pro kančíkY (není to samotářská ryba, takže potřebuje kámošku či kámoše do páru) je malé. Jednoho si tam můžeš nechat, za předpokladu, že ho chceš unudit k smrti.

Koukni tady na stránky jestli je to on.
Já kančíky přímo nechovám, máme jiné cichlidy, ale o potravě atd. se tam dočteš.

Filtr, bylo by lepší upřesnit typ. Měli jsme filtr s přepadem takový primitivnější, teď máme např. „domácí“ biofiltr. Je spousta variací.

Světlo určitě min. pár hodin denně potřebují.

K poslední otázce - kolik a jak velkých ryb do takového akváira. Akva je to strašně pidi, je nevhodné i pro ty kančíky natož ještě pro více dalších ryb. V takovém akva se dají možná chovat neonky, tetry atd. Ale ancistruse v klidu přikoupit můžeš.

Doporučuji pročíst toto , pokud se chceš avaristice věnovat. Pokud to není až tak vážné, možná bych nechala kančíka dožít a akva pak šoupla někam do sklepa.

Čím menší akvárium, tím víc starostí a trápení s ním. O velké akva není potřeba téměř pečovat.
Teď mám 350l a přijde mi malinké 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1289
16.8.14 20:48
@Bayuska píše:
Akvárko má 42l (úloha pro 3. max 4. třídu základní školy :mrgreen:), takže pro kančíkY (není to samotářská ryba, takže potřebuje kámošku či kámoše do páru) je malé. Jednoho si tam můžeš nechat, za předpokladu, že ho chceš unudit k smrti.

Koukni tady na stránky jestli je to on.
Já kančíky přímo nechovám, máme jiné cichlidy, ale o potravě atd. se tam dočteš.

Filtr, bylo by lepší upřesnit typ. Měli jsme filtr s přepadem takový primitivnější, teď máme např. „domácí“ biofiltr. Je spousta variací.

Světlo určitě min. pár hodin denně potřebují.

K poslední otázce - kolik a jak velkých ryb do takového akváira. Akva je to strašně pidi, je nevhodné i pro ty kančíky natož ještě pro více dalších ryb. V takovém akva se dají možná chovat neonky, tetry atd. Ale ancistruse v klidu přikoupit můžeš.

Doporučuji pročíst toto , pokud se chceš avaristice věnovat. Pokud to není až tak vážné, možná bych nechala kančíka dožít a akva pak šoupla někam do sklepa.

Čím menší akvárium, tím víc starostí a trápení s ním. O velké akva není potřeba téměř pečovat.
Teď mám 350l a přijde mi malinké 8)

No ja to tak pocitala, ale v jednom zvrimexu mi rikal, ze se to prepocitava nejak jinak na ty litry tak jsem byla zmatena :D

Ale zas tak male mi to akvarko neprijde, on je porad schovany za skalkou. Rekla bych, ze v ruznych zverimexech maji ty akvaria i mensi a maji tam spoustu ryb a taky zijou, ze jo :D Jak rikam, akvarko jsme dostali, puvode melo byt prazdne a chteli jsme ho dat zelve, kterou mame, ale potomjsme ho necekane dostali i s rybou :D a asemu synkovi se rybky hrozne libi, tak jsme prave jich chteli par koupit. Vetsi akvarko rozhodne porizovat nehodlame, ani se nam sem nevejde, a ani akvaristika neni muj sen :) Ale zvirata mam rada vsechny, takze se o klidne postaram, ale nehodlam se tomu nejak extra venovat.

Myslite, ze ani jedna samice do paru by se k nemu nevesla? Je fakt porad schovany za tou skalkou..Urcite to bude tenhle druh, a ma docela viditelne oranove brisko, tak typuji, ze samec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1289
16.8.14 20:50
@mattez píše:
No ja to tak pocitala, ale v jednom zvrimexu mi rikal, ze se to prepocitava nejak jinak na ty litry tak jsem byla zmatena :D

Ale zas tak male mi to akvarko neprijde, on je porad schovany za skalkou. Rekla bych, ze v ruznych zverimexech maji ty akvaria i mensi a maji tam spoustu ryb a taky zijou, ze jo :D Jak rikam, akvarko jsme dostali, puvode melo byt prazdne a chteli jsme ho dat zelve, kterou mame, ale potomjsme ho necekane dostali i s rybou :D a asemu synkovi se rybky hrozne libi, tak jsme prave jich chteli par koupit. Vetsi akvarko rozhodne porizovat nehodlame, ani se nam sem nevejde, a ani akvaristika neni muj sen :) Ale zvirata mam rada vsechny, takze se o klidne postaram, ale nehodlam se tomu nejak extra venovat.

Myslite, ze ani jedna samice do paru by se k nemu nevesla? Je fakt porad schovany za tou skalkou..Urcite to bude tenhle druh, a ma docela viditelne oranove brisko, tak typuji, ze samec.

Jeste upozornuji, ze je zatim mala, ma cca 5cm :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1289
16.8.14 23:42

Muzu mit jeste otazku, mame filtr Aquael, shora proudi voda do akvarka, ale je tam jeste plastova trubicka, k cemu je ta? Da se napojit nejak, aby z ni take sly bublinky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17042
16.8.14 23:54

@mattez - takhle, já bych to s tím kančíkem moc nadějně neviděla :think:. Samozřejmě rybku přikoupit můžeš, je to tvoje volba, ale přijde mi to nevhodné do toho akvárka. Aby jim bylo fajn, chtělo by to tak to 100l a podle akvaristů by to bylo ještě pořád málo.

Ideálně bych to viděla třeba na 8 neonek plus nějaké tetry a čističe - třeba ancistruse :). A syn by mohl být spokojený, jsou to barevné rybičky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17042
16.8.14 23:59

A ten filtr já neznám, ale měl by se k tomu nejspíš dokoupit vzduchovací motorek a hadičkou z něj přivést vzduch k té trubičce, co máš u filtru, pak to bude vzduchovat, dělat bublinky. Aspoň tak se domnívám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1289
17.8.14 09:15
@Bayuska píše:
@mattez - takhle, já bych to s tím kančíkem moc nadějně neviděla :think:. Samozřejmě rybku přikoupit můžeš, je to tvoje volba, ale přijde mi to nevhodné do toho akvárka. Aby jim bylo fajn, chtělo by to tak to 100l a podle akvaristů by to bylo ještě pořád málo.Ideálně bych to viděla třeba na 8 neonek plus nějaké tetry a čističe - třeba ancistruse :). A syn by mohl být spokojený, jsou to barevné rybičky.

Ach jo :) no on uz ji ma pojmenovanou atak, takze holt to budem muset nejak vyresit s touhle a na barevny se chodit koukat do zverimexu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17042
17.8.14 11:43
@mattez píše:
Ach jo :) no on uz ji ma pojmenovanou atak, takze holt to budem muset nejak vyresit s touhle a na barevny se chodit koukat do zverimexu :D

To je škoda. Ale tak ono tomu samečkovi (pokud fakt je sameček) bude smutno :think:. Nevím, možná byste mu tu samičku koupit mohli. Ale to akva je fakt malinký pro cichlidy, nadšený z toho určitě nebudou.
Ovšem rozhodnutí je pouze na vás.
Jak jsem psala, neonky a tetry či paví očka by v tom akva byly relativně spokojený.

Já mám teď takové akva (a přijde mi zas malý :zed: ), předtím jsem měla trošku menší - to s plastickým pozadím. Ale taky jsme původně začínali s 30 litrovým :mrgreen:. Postupně jsme zvyšovali na 60l, 150l, 200l, 250l… ale jak jsem psala, vždycky nám to začne připadat malý.
Asi před dvěma měsíci jsme jeli pro 800l akva, ale když jsme viděla, jaká je to kráva obří, tak jsem to už do bytu nechtěla :mrgreen: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný