Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký večer, setkaly jste se maminky s alergickou reakcí na ventolin sirup? Malý 6měsíců, dostal spirupent a mucosolvan, dneska jsem byla na pohotovosti a měla jsem mu dávat každé 4h 1,5ml ventolinu. No a dala jsem mu to přes stříkačku na dudlík a cca do 15 minut měl pusinu celou červenou a i krček, jak mu to trošku steklo.(je to alergie?) Volala jsem na pohotovost a raději nemám dále dávat. Jenže teď mám strach jestli ty léky co máme zaberou, kdyby ne tak musíme na inhalace do nemocnice.
Prosím o radu, nebo zkušenost, díky moc.
S alergii na ventolin zkusenost nemam, to neporadim… ventolin roztahuje prudusky (uvolnuje spasmus), uzivala jsem ho i syn na astma a dobry…
jen pozor na ten mucosolvan… znama ma nyni desetimesicniho chlapecka, od mala trpel na opakovany kasel, zanet prudusek, chrceni… nakonec na plicnim pan doktor rekl, ze mucosolvan deti do dvou let nesmi, protoze lek podporuje tvorbu hlenu, aby sel lepe odkaslat, ale male deti neumi efektivne odkaslat (zapojit ty spravne svaly)… takze se chlapecek mesice zahlenoval prave kvuli podavani mucosolvanu, co mu stale predepisovala prakticka lekarka… po vysazeni (plus docasne nasazeni jinych leku) se stav rapidne zlepsil…
drzim palce, at jste z toho co nejrychleji venku ![]()
Jeste k te alergii, je otazka, zda byla reakce na ucinou latku ventolinu ci na pomocne latky sirupu…
jinak pro inhalace ventolinu (ci jinych leku) z klasickeho inhalatoru se delaji takovy specialni masky, aby to zvladly i deti - napr.: http://www.lekarna.cz/…vec-maska-s/… neco obdobneho jsme pouzivali doma
@soney děkuji za odpověď, já jsem se spletla má ambrobene, ale to je nemlich to samý co muco
no tak to je pěkné…je fakt, že to všecko co vykašle spolyká
Malý je právě skoro 3 týdny po ATB…a kašel se mu zas vrátil) Děkuju za odkaz, určitě se poradím s dr. v pondělí a asi koupím, protože jen kvůli inhalacím ležet v nemocnici…
Doufám, že to nebude nic vážnějšího
On právě ten ventolin nemá poprvé, ale tu pusinku měl červeneou i před tim, no já si myslela, že to je od dudlíka otlačený a až dneska mi to cvaklo, že to může být reakce na ventolin. Naštěstí neotekl, nebo tak.
Mladší hodně trpí na laryngitidy není ventolin sirup je až od 2 roků
. Vždy mám ATB + spirupent dávkování 3× 2ml. NEJSEM DR
Jinak já mám zápal plic a ventolin jsem dostala v inhalátoru, hned jsem otekla a skončila z rychlou na Bulovce na plicním ta reakce umně byla okamžitá.
Ventolin můžou i mladší děti. Taky ho malá brala, v roce a půl. Malé se kašel taky pořád vracel, neustále ATB a sirupy. Minulý týden jsme už byly na alergologii a imunologii, dr. říkala že účinější je ventolin inhalátor. Koupili jsme i tu potřebnou masku, ale upřímně doufám, že to teda nepoužijem.
@Blanka S @luskabay snad se inhalátoru taky vyhnem…právě mám strach aby nedejbože po vdechnutí taky neotekl.
Před dnešní pohotovostí, jsem mu dávala 2×denně spirupent 2,5ml + 2×denně ambrobene 2,5ml a na noc tussin…jeli jsme, protože se mě zdál dušný, a zajímavé je, že jak jsem tam volala, že se osypal tak dr. říkala cosi, že pokud by ventolin inhaloval, tak to nevadí i po tom co se osypal to se my nějak nezdá. ![]()