Alergie, kožní problém miminka

Anonymní
2.9.22 12:40

Alergie, kožní problém miminka

Ahoj maminky. Chtěla bych se s vámi poradit ohledně zřejmě alergické reakce u mého miminka.

Holčička má 5 týdnů, před zhruba 2 týdny se objevily pupínky na čele - vypadalo to jako novorozenecké akné. Během pár dnů se rozšířilo i na tvářičky a krk, postupně se objevilo i na hrudníčku. V pondělí ráno rapidní zhoršení, už se mi to opravdu nelíbilo a poslala jsem fotografie pediatrovi. Vyhodnotil to jako toxoalergický exantém a nařídil Fenistil 3× denně a větší obezřetnost v mém stravování z hlediska potenciálních alergenů - kojím. Od druhé dávky (úterý ráno) začala vyrážka na hrudníčku mizet, zdálo se mi že se zlepšuje i obličej - tam ale vždy dojde ke zhoršení po spaní na té straně, na které malá zrovna leží, asi v důsledku zapaření, během chvilky se zklidní. Dnes ráno se mi zdá, že výsev na hrudi je zase o něco horší než včera, obličej mi přijde beze změny.

Na alergeny ve stravě dávám pozor, říkám si tedy, že buď to musí být něco jako lepek/mléko, prostě něco co je všude a ve všem, nebo už nevím.. napadl mě i prací prášek ale to si zase říkám že by měla úplně všude, i na končetinách. Máte některá zkušenost? Přemýšlím co ještě ve svém jídle omezit, nebo jen vydržet? Za jak dlouho by to mělo po tom Fenistilu úplně zmizet?

Doktor má do středy dovolenou, zástup má, ale chtěla bych jít jen v opravdu urgentním případě. Malá nevypadá, že by ji to svědilo nebo jinak vadilo.

Přiložené foto z pondělí. Moc děkuji :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5889
2.9.22 12:51

Objednat na alergologii, žádanka není potřeba, pokud pediatr trvá pouze na sledování jídelníčku. Syn se v tomto věku takto osypával. Osypal se při kojení a zároveň měl puchýřky v puse a hůř dýchal. Doktorka řekla jen, abych sledovala co jím. Když se to stalo znova, tak už jsem to nevydržela a bez žádanky ho objednala na alergologii.Pak šel syn na krev a čekalo se 3 týdny na výsledky potravin, na které jsem měla podezření+ běžné alergeny. Nesmí ořechy a má silnou alergii na pyl trav a obilí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4093
2.9.22 12:51

Podle mě to je novorozenecke akné. Naše prostřední dítě ho mělo ještě horší, než u vás. Nejvic na zátylku. Nedělala jsem vůbec nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4897
2.9.22 12:55

Pokud se jedná o potravinonou alergii, těch možností, co to může být, je strašně moc. Mě syn třeba reagoval na mléko, hovězí, mrkev (ta prý mimochodem vadí hodně dětem, což se málo ví), celer a soju. Také jsem kojila, takže jsem pak rok a půl byla na přísné dietě (mrkev, celer a soju začal postupně tolerovat, ale to mléko a hovězí až po 3.roce). Pokud nenajdeš spouštěč, mastičky nikdy úplně nepomůžou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3025
2.9.22 13:01

Neporadím na co by to mohla být reakce, ale dceři se kožní projevy velmi upravily, po nasazení probiotik :mavam:
Jinak není pravidlem, že by musela být osypaná komplet všude, pokud by to bylo z prášku. Zkus nějaký pro mimina, vynechat aviváž, místo toho trocha octa a přidat máchání..Ať máš klid, že to není ono, je to zrovna jednoduchý krok :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
2.9.22 13:29

V čem pereš a co znamená, že si na alergeny ve stravě dáváš pozor?
Prát v dětském prášku, žádnou aviváž, používat jen bavlněné prádlo.
Po fenistilu to nikdy nezmizí, pokud neodstraníš alergen!
V tuto chvíli bych nasadila eliminační dietu. Což je docela záhul, ale zřejmě ti nepůjde jinak.
A alergologie, objednat hned, čeká se dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4465
2.9.22 14:14

@Fiveone jak se vrátí z dovolené, ukážeme se mu a kdyžtak se objednám sama, pokud nebude mít jiné řešení

@Hibou to by se ale výrazně po nasazení Fenistilu nezlepšilo, ne?

@vedma007 to je mi jasné, že je třeba najít příčinu.. i když ideální by bylo kdyby to byla jednorázová záležitost a už se to neopakovalo :)

@Kryptozoo aviváž nepoužívám, prášek pro děti mám.. ale možná stejně zkusím změnit, alergická samozřejmě může být i na prášek pro děti… nejdřív ale asi zkusím přidat to máchání, to je dobrý nápad :)

@Whitedog Frosch Baby prací prášek, žádná aviváž. Vše 100% bavlna. Nejím potraviny na které jsou časté alergické reakce - citrusy, exotické a další ovoce typu jahody atd, ořechy, med, čokoláda (tu jsem si předtím dávala a trochu jsem ji začala podezřívat), prostě základ o čem se obecně ví že by mohlo způsobit problém. Je mi jasné že musím najít příčinu, ale ten Fenistil aspoň stopnul zhoršování a částečně pomohl, kdo ví jak by malá vypadala dnes bez něj. Očividně aktuální omezení nestačí takže se asi eliminačce nevyhnu :(

Anonym je pryč, nevadí :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
2.9.22 14:21
@SussieS píše:
@Fiveone jak se vrátí z dovolené, ukážeme se mu a kdyžtak se objednám sama, pokud nebude mít jiné řešení

@Hibou to by se ale výrazně po nasazení Fenistilu nezlepšilo, ne?

@vedma007 to je mi jasné, že je třeba najít příčinu.. i když ideální by bylo kdyby to byla jednorázová záležitost a už se to neopakovalo :)

@Kryptozoo aviváž nepoužívám, prášek pro děti mám.. ale možná stejně zkusím změnit, alergická samozřejmě může být i na prášek pro děti… nejdřív ale asi zkusím přidat to máchání, to je dobrý nápad :)

@Whitedog Frosch Baby prací prášek, žádná aviváž. Vše 100% bavlna. Nejím potraviny na které jsou časté alergické reakce - citrusy, exotické a další ovoce typu jahody atd, ořechy, med, čokoláda (tu jsem si předtím dávala a trochu jsem ji začala podezřívat), prostě základ o čem se obecně ví že by mohlo způsobit problém. Je mi jasné že musím najít příčinu, ale ten Fenistil aspoň stopnul zhoršování a částečně pomohl, kdo ví jak by malá vypadala dnes bez něj. Očividně aktuální omezení nestačí takže se asi eliminačce nevyhnu :(

Anonym je pryč, nevadí :D

Já třeba neměla přímo eliminační dietu, k bodezření na ořechy jsem se dostala tak, že jsem si psala jídelníček a zároveň hlídala, kdy byla jakákoliv reakce, pokud nebyla, tak ten alergen jsem vyloučila, ale jelikož to začalo v období vánoc, tak jsem musela hlídat i vše, co bylo v cukroví. A pak jsem se dostala cca k pěti možnostem a ty prostě postupně vyzkoušela a sledovala reakci, takže jsem zkusila prostě kakao a nic, pak ořechy a už během kojení se osypával.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
2.9.22 14:31

@SussieS

Velmi častá v kojeneckém věku je mléčná bílkovina - pozor! nepleť si mléčnou bílkovinu s laktozou!! Laktoza je mléčný cukr, takže používáním bezlaktózových výrobků mléčnou bílkovinu neeliminuješ.
Tím bych žačala - vyřadit vše mléčné (kraví, kozí i ovčí). A sojové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4465
2.9.22 15:34

@Whitedog Možnost ABKM mě trochu děsí, nedokážu si představit s tím fungovat :zed: zase co jsem tak studovala tak je to většinou spojené i s jinými problémy, koliky, krev ve stolici atd, to naštěstí není náš případ, tak si říkám že snad ne, ale asi fakt nezbyde než otestovat… díky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4093
3.9.22 22:31
@SussieS píše:
@Whitedog Možnost ABKM mě trochu děsí, nedokážu si představit s tím fungovat :zed: zase co jsem tak studovala tak je to většinou spojené i s jinými problémy, koliky, krev ve stolici atd, to naštěstí není náš případ, tak si říkám že snad ne, ale asi fakt nezbyde než otestovat… díky :)

ABKM se netřeba děsit, na tu dietu si člověk zvykne. U náš měly ABKM všechny tři děti a u všech vymizela. První projev byl tedy hlen a krev ve stolici někdy kolem dvou měsíců věku, kožním projevem byl ekzém, který se objevil později a vypadal ale jinak než to, co máš na fotce. Dítě, které mělo ošklivé novorozenecké akné, a vypadalo to právě podobně jako na tvé fotce, je i nadále na kůži citlivé a alergické na některé ořechy. Tak jsem zvědavá, jak to u vás dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
4.9.22 17:43

@SussieS

Jak je psáno výše, neděs se toho dopředu. My jsme tím prošli, ze začátku jsem si to taky neuměla představit. Ale dá se to.
Někdy je to jenom hlen, krev ve stolici, někdy jenom ekzém, někdy obojí dohromady. U nás to byly střeva, akné - ale bez ekzému.
Každopádně to mléko je u kojenců fakt časté, začala bych tam. A většina dětí z toho „vyroste“. Čím dřív se s dietou začne, tím lépe a tím kratší dobu je nutná dieta. Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek